Yıllardır aranan Roma büstünün 35 dolara satıldığı ortaya çıktı

Yarım asırdır kayıp olan ve 1’inci yüzyıldan kalma olduğu bilinen Antik Roma büstünün Amerika Birleşik Devletleri’nde yalnızca 35 dolar karşılığında satıldığı ortaya çıktı.

KÜLTÜR-SANAT 08.05.2022, 12:18
Yıllardır aranan Roma büstünün 35 dolara satıldığı ortaya çıktı

Texas’ta yaşayan ve tarihi eserlere duyduğu ilgi sebebiyle sık sık müzeleri gezen sanat koleksiyoncusu Laura Young, bundan yaklaşık 4 yıl öncesi kentte yer alan bir mağazada dikkat çekici bir ürünle karşılaştı. Mağaza yetkilisi ile görüşerek bilgi alan Laura Young, 35 dolar fiyat biçilen eseri satın almaya karar verdi. 

Bavyera Kralı I. Ludwig’in eşsiz parçaları arasında yer alıyordu

Eseri satın aldıktan sonra detaylı bir araştırma başlatan Young, Texas Üniversitesi’nde görev yapan sanat tarihi akademisyenleri ve müzayede evlerini ziyaret ederek yardım istedi. Eserin hangi yüzyıla ait olduğu ise Sotheby’s’in danışmanı olarak tanınan Jörg Deterling’in çalışması sonucu ortaya çıktı. Deterling, eserin yıllardır aranan tarihi bir parça olduğunu ve 1’inci yüzyılda yapıldığını dile getirdi. Tarihi eserin Bavyera Kralı I. Ludwig’e ait olduğunu belirten Deterling, ikinci dünya savaşı sonrası Almanya’nın işgal edilmesi ile birlikte eserin kaybolduğunu belirtti. 

Eserin Almanya’dan Amerika’ya nasıl geldiği merak konusu oldu

Duydukları karşısında büyük bir şaşkınlık yaşayan Laura Young, paha biçilemez bir eseri yalnızca 35 dolara satın aldığına hala inanamadığını dile getirdi. Uzmanlar tarafından yapılan değerlendirmede, Almanya’da yıllarca müzede saklanmış olan eserin, 1945 yılında Almanya’da görev yapan Amerikalı bir asker tarafından kaçırılarak ülkeye getirilmiş olabileceği düşünülüyor. 

Yorumlar (0)