Yıldızlı Gece Tablosunun Hikayesi

KÜLTÜR-SANAT 13.09.2020, 14:42 13.09.2020, 15:44
Yıldızlı Gece Tablosunun Hikayesi

    Yıldızlı Gece tablosu sanat tarihindeki en meşhur eserlerden birisidir. Her ne kadar resmin yaratıcısı Vincent Van Gogh, Yıldızlı Gece’yi kariyerinin son demlerinde yapmış olsa da bu tablo tartışmasız sanatçının en büyük etki yaratmış eseridir. Kimi zaman bir kupa, tişört veya mıknatısın üzerinde görebileceğimiz resmin şöhreti yaratıcını aşmış durumda. Resmin niçin bu kadar büyük bir etki yarattığını anlamak ise için nasıl bir bağlam içinde yaratıldığını bilmeniz gerekiyor. Öyleyse, Yıldızlı Gece tablosunun oldukça etkileyici hikayesini öğrenmeye hazır mısınız?

Vincent Van Gogh ve Yıldızlı Gece Tablosunun Hikayesi

    Sanat dünyasının devlerinden olan Vincent Van Gogh’un zihinsel problemleri vardı ve bütün hayatı olumsuzluklarla geçmişti. Meşhur Yıldızlı Gece tablosunu da zaten Fransa’daki bir akıl hastanesinde çizmişti. Hastalığı tam iyileşme seyrine girmişken tekrar nüksetti. Hal böyle olunca halüsinasyonlar görmeye ve intihara meyletmeye başlayan sanatçı 29 Temmuz 1890 tarihinde henüz 37 yaşındayken kaldığı akıl hastanesinde tabancayla hayatına son verdi.

    Kaldığı akıl hastanesi ona ve sanatına engel olmadı hatta daha rahat çalışması için ona özel bir stüdyo hazırlandığı da söylentiler arasındadır. Yıldızlı Gece tablosu da oradaki odasının parmaklıklı penceresinden görülebilen Saint-Remy-de-Provence şehrinin izlenimsel bir yorumudur aslında. Hastalığının nüksettiği dönemde oluşturduğu bu tabloyu incelediğimizde görüyoruz ki gökteki girdaplarda renkler ayın ve her bir yıldızın etrafındaki bulutlarla bir olup yuvarlanır ve selvi ağacının dallarının eğrileriyle müthiş bir ahenk içinde bükülür. Bütün bu manzara bir rüya izlenimi verir.

    Resimdeki bir başka detay ise, resmedilmiş olan köy ve kilisenin aslında tamamen sanatçının hayal ürünü olmasıdır. Yani sanatçının odasından dışarı bakıldığında böyle bir köy görülmemektedir. Buna ek olarak, ressamın odasındaki demir parmaklıklar resimde yer almıyor. Buradan da ressamın özgürlüğüne duyduğu özlemi vurguladığını anlıyoruz.

    Kısacası dünyanın en meşhur eserlerinden birisi olan Yıldızlı Gece tablosu aslında bir akıl hastası olan Vincent Van Gogh tarafından bir akıl hastanesinde yaratılmıştır.

Not: Vincent Van Gogh empresyonist bir sanatçıydı, Yıldızlı Gece tablosu da empresyonizm akımının etkisiyle oluşturulmuş bir eserdir. Empresyonizm’de dış dünyadan çok dış dünyanın sanatçıda oluşturduğu etki önemsenir. Bu bağlamda, tabloda resmedilen şey aslında salt manzara değil onun Vincent Van Gogh’da oluşturduğu etki ve izlenimlerdir.

Yorumlar (2)
hira 3 yıl önce
çok ilginç
Eda 3 yıl önce
Çok ilginc ve çok etkileyici bayıldım