Yeşilçam’ın yakışıklı jönü Ediz Hun, 80. yaşını kutluyor!

Türk sinemasının yakışıklı jönlerinden ve efsane filmlerin efsane oyuncularından Ediz Hun, 80. doğum gününü kutluyor. Bugüne kadar pek çok filme imza atan Ediz Hun, sayısız ödüle de değer görüldü…

KÜLTÜR-SANAT 20.11.2020, 13:00 22.11.2020, 16:08
Yeşilçam’ın yakışıklı jönü Ediz Hun, 80. yaşını kutluyor!

20 Kasım 1940 yılında İstanbul’da dünyaya gelen Ediz Hun, Rumen göçmeni bir felsefe öğretmeni olan anne ve makine mühendisi bir babanın tek çocuğu olarak dünyaya geldi. İstanbul’da Avusturya ortaokulunda ve Atatürk Erkek Lisesi’nde okuyan Hun, Almanya’ya gitti. Burada diş hekimliği okudu. 

1963 yılında ise kaderini değiştirecek bir adım attı ve ‘Ses’ dergisinin yarışmasına katıldı. Bu yarışmada birinciliği göğüsleyen Hun, aynı yıl çekimleri gerçekleştirilen “Genç Kızlar” filminde rol aldı. Nevzat Pesen’in yönetmenliğini üstlendiği ilk filminde başrolleri, Türkan Şoray ve Hülya Koçyiğit ile paylaştı. Hemen ardından “Mualla”, “Affetmeyen Kadın”, “Gençlik Rüzgarı”, “Hıçkırık”, “Seven Kadın Unutmaz”, “Elveda Sevgilim” ve “Sözde Kızlar” gibi aynı dönemde çıkan bir çok romantik filmde rol aldı. Kısa bir süre içerisinde filmlerin aranan yakışıklı jönü oldu.
1970’li yıllarda Yeşilçam’da hızlıca yerini alan erotik filmler furyasında yer almayı reddeden Ediz Hun, art arda 12 yıl içerisinde yaptığı 130 filmden sonra sinemaya ara verdi.
 


Türk sinemasında yaşanan bu krizin ardından Norveç’e okumaya gitti. Biyoloji ve Çevre bilimleri okuyan Hun, okulunu ikincilikle bitirdi. 1973’te ise Bengü Hun ile evlendi, bu evlilikten bir kız çocuğu dünyaya geldi.  Darbe döneminden sonra 1981’de Türkiye’ye dönerek ticaretle ilgilenmeye başlayan Hun, Marmara Üniversitesi’nde öğretim görevlisi olarak da çalıştı.

1985’te oyunculuğa geri dönüş yaptı. Orhan Aksoy’un TRT için çektiği “Acımak” dizisinde başrol oynadı. Dizide Ayşegül Aldinç ve Hulusi Kentmen ile birlikte rol aldı. Hemen ardından “Gökkuşağı”, “İlk Aşk” ve “Unutmadım” adlı televizyon dizilerinde de rol aldı.
 


 

Ediz Hun'un siyaset, eğitim ve sanatla geçen hayatı...

1999’da Anavatan Partisi’nden milletvekili seçilen Hun, siyasete atıldı. Çevre Bakanlığı Baş Danışmanlığı ve İstanbul Çevre İl Müdürlüğü gibi görevler üstlendi. 2004’te art arda “Yadigar”, “Paydos”, “Azize” ve “Asla Unutmadım” gibi TV dizilerinde rol alan Hun, küs kaldığı sinemada 2011 yılında “Anadolu Kartalları” filmiyle göründü.

2014 yılında yayınlanan bir grup doktorun hikayesini anlatan “Hayat Yolunda” dizisinde rol alan Ediz Hun, bir yandan Okan Üniversitesi’nde  Güzel Sanatlar Fakültesi Turizm ve Otelcilik Bölümünde öğretim üyeliği yapmaya başladı. 2. Malatya Uluslararası Film Festivali’nden “Yaşam Boyu Başarı Ödülü” verilen Ediz Hun’a, 24. Nürnberg Türk-Alman Film Festivali’nde de “Onur Ödülü” ve 6. ROFİFE Film Festivali’nde de “Ustaya Saygı Ödülü” verilmişti.

Son olarak Cem Yılmaz’ın “Arif v 216” filminin finalinde küçük bir sahnede kendini canlandıran Ediz Hun, 2020’de “Kuruluş Osman” dizisinde ‘Ertuğrul Gazi’ karakterine hayat verecek. Oyunculuk kariyerine aralıklarla devam eden, sadece oyunculuk mesleğine bağlı kalmayıp politikaya da atılıp öğretim görevliliği de yapan Ediz Hun, günümüzün yaşayan efsanelerinden bir tanesi…
 

Yorumlar (1)
Nadide 3 yıl önce
Nice sağlıklı huzurlu doğum günlere, hep sağlıklı yaşayın inşAllah . Öz saygınız, duruşunuz disiplininiz ve entellektüel kişiliğnizle bir Türk olarak gurur duyacağımız bir kişiliksiniz. Ediz Hun sizi yürekten kutluyorum.