Yeşilçam’ın unutulmaz ismi, gülen yüzü: Halit Akçatepe

Sinema tarihine damga vuran isimlerden biri olan Halit Akçatepe, gülen yüzü ile hafızalara kazındı. Rol aldığı sinema filmleri, televizyon dizileri ve tiyatro oyunları ile sanat dünyasının emektarlarından biri olan Halit Akçatepe’nin vefatının ardından 5 koca yıl geçti.

KÜLTÜR-SANAT 30.03.2022, 17:58 30.03.2022, 18:13
Yeşilçam’ın unutulmaz ismi, gülen yüzü: Halit Akçatepe

Unutulmaz projelere imza atan, yediden yetmişe herkesin sevdiği Halit Akçatepe, sanatçı bir ailenin oğluydu. Babası "Hababam Sınıfı" filmlerinden "Paşa Nuri" rolü ile tanınan Sıtkı Akçatepe annesi ise Yeşilçam filmlerinin şefkatli annesi oyuncu Leman Akçatepe’ dir.

1 Ocak 1938 yılında İstanbul’da dünyaya gelen Halit Akçatepe, henüz 5 yaşındayken oyunculuğa başladı. İlk defa "Nasreddin Hoca Düğünde" isimli filmde rol alan Akçatepe, sonrasında İstanbul Şehir Tiyatroları Çocuk Bölümüne adım attı ve 15 yaşına gelinceye kadar 40’a yakın oyunda görev aldı.

Eğitim hayatına Yeşilköy Pansiyonlu İlkokulu’nda başlayan Akçatepe, ardından Refik Halit Karay Mektebi ile Saint Benoit Fransız Lisesinde eğitim gördü. Lise eğitiminin ardından bir sene Sultanahmet İktisat ve Ticaret Akademisinde okuyan Akçatepe daha sonra askere gitti.

Akçatepe’nin üniversite yılları ve tiyatro

Halit Akçatepe askerlik görevinin subay yerine getirdikten sonra 2 sene hukuk fakültesinde eğitim aldı. Bu dönemde Akçatepe, okulda derslere girmeyip onun yerine üniversitenin bünyesindeki gençlik tiyatrosuna yazıldı. Burada birçok tiyatro oyununda oyuncu olarak görev aldı.

Akçatepe, daha sonra Muammer Karaca Tiyatrosu'nun kadrosuna dahil oldu ve burada oyuncu olarak çalıştı. Aynı yıllarda Akçatepe, bir yandan da edebiyat fakültesine kayıt oldu ve sosyal antropoloji bölümünü okumaya başladı.

Halit Akçatepe, profesyonel anlamda oyunculuğa 1960 yılında Oda Tiyatrosu’nda başladı. Burada sahneye çıktığı ilk oyun ‘Sel’ isimli piyesti. Sahnenin tozunu yutan Akçatepe, daha sonra da Devekuşu Kabare’de Metin Akpınar, Zeki Alasya ve Kemal Sunal’la birlikte rol aldı.

Yeşilçam’ın gülen yüzü

Usta oyuncu Halit Akçatepe, kısa süre sonra Yeşilçam’ın gülen yüzü oldu. 1971 yılında Memduh Ün'ün yönettiği "Üç Arkadaş" isimli filminde rol alan Akçatepe, Hülya Koçyiğit ve Kadir İnanır ile birlikte oynadı. Aynı yıllarda Ertem Eğilmez'le tanışan Akçatepe, "Sev Kardeşim", "Beyoğlu Güzeli", "Tatlı Dillim", "Üç Sevgili", "Köyden İndim Şehre", "Ah Nerede" ve "Mavi Boncuk" filmlerinde rol aldı ve kısa sürede seyircinin beğenisini kazandı.

Akçatepe "Tatlı Dillim" filminde kızları ile rol aldı

Halit Akçatepe 1962 yılında Tülin Akçatepe ile evlenmiş 1981 yılında ise çift boşanmıştı. Bu evlilikten Ebru ve Itır isminde iki kızı olan Akçatepe, Ertem Eğilmez imzalı "Tatlı Dillim" filminde 1972 yılında kızlarıyla beraber rol aldı. Ünlü aktörün bu filmin ardından tanınırlığı daha çok arttı.

Namı diğer "Güdük Necmi"

1975 yılında Rıfat Ilgaz’ın romanından sinemaya uyarlanan "Hababam Sınıfı" filminde "Güdük Necmi" rolüyle hafızalara kazınan Akçatepe, sonraki yıllarda Arzu Film’den ayrıldı ve Genco Erkal'ın Dostlar Tiyatrosu'nda görev almaya başladı.

Takvimler 1990’lı yılları gösterdiğinde usta oyuncu televizyon dizileri ile seyircilerinin evlerine konuk olamaya başladı. Akçatepe, bu yıllarda "Kaygısızlar", "Şaban Askerde" ve "Bizimkiler" isimli dizilerde rol aldı.

Halit Akçatepe, 2011 yılında Tuncel Kurtiz, Mehmet Dinler, Engin Çağlar ve Perran Kutman ile Altın Portakal Yaşam Boyu Onur Ödülü'ne layık görüldü.

"Karaman'ın Koyunu" isimli sinema filminde ve "Babam Sınıfta Kaldı" isimli televizyon dizisinde rol olan usta oyuncu aynı zamanda "Gurbetçi Şaban", "Şaban Pabucu Yarım" ve "Şoför Memet" sinema filmlerinin senaryolarını yazdı.

Akçatepe, 70'ten fazla filmde rol aldı

Yaşamı boyunca 70’ten fazla filmde rol alan Akçatepe, sayısız tiyatro oyunu ve reklamlarda da görev aldı.

Kalp yetmezliği rahatsızlığı nedeniyle 31 Mart 2017 tarihinde İstanbul'da vefat eden usta sanatçı 79 yaşında hayata gözlerini yumdu. Türk seyircisinin gönlünde taht kuran Akçatepe’nin kabri Karacaahmet Mezarlığı'nda bulunuyor.

Sinema tarihimizin gülen yüzü Halit Akçatepe'nin rol aldığı yapımlardan bazıları ise şöyle: "Geniş Aile", "Leyla ile Mecnun", "Aile Reisi", "Yalan Dünya", "Vurgun", "Sevda Çiçeği", "Hakkını Helal Et", "Cumbadan Rumbaya", "Hababam Sınıfı Üç Buçuk", "Hababam Sınıfı Askerde", "Hababam Sınıfı Merhaba", "Mühim Olan Aşkımız", "Avrupa Yakası", "En Son Babalar Duyar", "Yeşilçam Denizi", "Şaban ile Şirin", "Tersine Dünya", "Bizimkiler", "Şaban Askerde", "Dokunmayın Şabanıma", "Şaban Pabucu Yarım", "Renkli Dünyalar", "Bülbül Ailesi", "Hababam Sınıfı Tatilde", "Hababam Sınıfı Uyanıyor", "Lüküs Hayat", "Süt Kardeşler", "Hababam Sınıfı Sınıfta Kaldı", "Ah Nerede", "Hababam Sınıfı", "Mavi Boncuk", "Köyden İndim Şehire", "Sev Kardeşim", "Yaşar Ne Yaşar Ne Yaşamaz", "Nasreddin Hoca Düğünde" "Bir Varmış Bir Yokmuş"

Yorumlar (0)