Yeşilçam’ın Küçük Hanımefendisi, vefatının 27’nci senesinde anılıyor

Türk filmlerinin, Yeşilçam’ın unutulmaz “Küçük Hanımefendisi” Belgin Doruk, vefatının 27’nci yıl dönümünde sevenleri ve Türk sineması tarafından anılıyor. 

KÜLTÜR-SANAT 25.03.2022, 12:05 25.03.2022, 12:11
Yeşilçam’ın Küçük Hanımefendisi, vefatının 27’nci senesinde anılıyor

Siyah-beyaz Türk filmlerinin, Yeşilçam’ın Küçük Hanımefendisi olarak bilinen, sette geçen ömründe yüzlerce karaktere hayat veren Belgin Doruk, vefatının 27’nci sene-i devriyesinde Türk sineması ve sevenleri tarafından anılıyor. Kitaplara, dizilere konu olacak bir hayat geçiren ve henüz genç yaşında iken sahne tozu yutan Küçük Hanımefendi, Refet-Hasan Doruk çiftinin çocuğu olarak dünyaya geldi. 28 Haziran 1936 tarihinde doğan Belgin Hanım, 1952 senesinde dönemin en ünlü dergilerinden olan Yıldız dergisi ile İstanbul Film markası tarafından düzenlenen yarışmada genç kızlar arasında birinci seçildi. 

Zeki Müren tarafından övgüyle bahsedilmişti

Zeki Müren’in bir konuşmasında “Burnunun ucundan kirpiğinin gölgesine kadar güzeldir.” şeklinde betimlediği Belgin Doruk, 1952 senesinde Faruk Kenç’in senaryosunu kaleme aldığı ve aynı zamanda yönetmenliğini yaptığı “Çakırcalı Mehmet Efe’nin Definesi” isimli filmde rol aldı. 1953 senesinde Türkiye genelinde gerçekleştirilen güzellik yarışmasına katılan Doruk, Türkiye 2’nci güzeli seçildi. Yarışmada elde ettiği dereceyle birlikte şöhreti hızla parlayan Küçük Hanımefendi, 1953 senesinde “Köroğlu/Türkan Sultan” filminde ve Ömer Lütfi Akad tarafından yönetilen “Öldüren Şehir” yapımında yer aldı. Öldüren Şehir, Belgin Doruk ve Ayhan Işık’ın ilk kez beraber kamera karşısına geçtiği film olarak tarihe kazındı. 

Ailesinin istememesine rağmen evlilik yaptı

1954 senesine gelindiğinde, ailesinin istememesine karşın Belgin Doruk, Enver Paşa’nın yeğeni ve aynı zamanda yönetmen olan Faruk Kenç ile dünya evine girdi. Doruk bu evliliği yaptığında henüz 18 yaşındaydı. 19 yaşına geldiğinde, 1955 senesinde ise kızı Gül’ü kucağına aldı. Çiftin evliliği, 1959 senesinde son buldu. O dönemin ünlü yönetmenlerinden olan Kenç ile evliliği sırasında Doruk, 1955 senesinde “Ölüm Korkusu” filminde Aziz Basmacı, Muzaffer Tema, Kenan Pars ve Neriman Köksal ile beraber oynadı. Ardından Zeki Müren ile birlikte başrollerini paylaştığı “Son Beste” filminde rol aldı. Kızının doğumunun ardından kariyerine bir müddet ara veren Belgin Doruk, 1957 senesinde Turan Seyfioğlu ile başrollerinde oynadığı “Çölde Bir İstanbul Kızı” filmiyle sahnelere döndü. Ancak Doruk’un ünü, Zeki Müren’li filmi olan “Son Beste” ile geniş çapta yankı buldu.



“Küçük Hanımefendi” ile ismini tarihe işletti

1961 senesinde çekilen, sinemanın unutulmaz filmleri arasında yer alan, Nejat Saydam tarafından yönetilen “Küçük Hanımefendi” filminde Belgin Doruk, Sadri Alışık ve Ayhan Işık ile başrolleri paylaştı. Film, 1961 senesinin en beğenilen ve en çok izlenen filmleri arasında ilk 3’e girdi. Seneler boyunca olumlu eleştiriler alan filmin ardından aynı kadroyla birlikte 1962 senesinde “Küçük Hanım Avrupa’da” ve “Küçük Hanımın Kısmeti” filmleri çekildi. İzleyenlerin yeniden olumlu eleştirilerde bulunması üzerine 1970 senesinde de “Küçük Hanımın Şoförü” isimli film sinemaseverlerle buluşturuldu. 

Filmleri, gönüller arasında bağlar kurdu

Özellikle Ayhan Işık, Sadri Alışık ve Zeki Müren ile oynadığı filmleri dikkat çeken Belgin Doruk, 1959 senesinde “Kırık Plak”, 1961 senesinde “Hep O Şarkı” filminde rol aldı. 1961 senesinde, senarist ve yönetmen Özdemir Birsel ile evlendi. Sinema kariyerine devam eden Doruk,  1962 senesinde “Bahçevan”, 1963 senesinde “İstanbul Kaldırımları” ve 1964 senesinde de “Hayat Bazen Tatlıdır” filminde rol aldı. 1964 senesinde çekilen “Duvarların Ötesi” isimli filmde Erol Taş ve Tanju Gürsu ile rol altı. Duygusal komedi ve melodramların vazgeçilmez yüzü olan Küçük Hanımefendi, 1950-1960 seneleri arasında en beğenilen filmlerde rol aldı. Sanatçının, ikinci evliliğinden, 1967 senesinde oğlu Aydın Birsel dünyaya geldi. Ancak Aydın Birsel, 2021 senesinin sonlarında hayatını kaybetti. 

Kilo vermek için kullandığı haplarla sağlığı bozuldu

Belgin Doruk, 1969 senesinde çekilen “Ayşecik-Yuvanın bekçileri” filmiyle Antalya Altın Portakal Film Festivali’nde En İyi Kadın Oyuncu ödülünü aldı. İlerleyen yaşıyla birlikte kilo almaya başlayan oyuncu, hızla kilo vermek için kullandığı ilaçlar sebebiyle sağlığını bozdu. Hem fiziksel hem de psikolojik sıkıntılar yaşadı. 60’lı senelerin sonu ile 70’li senelerin başında zor günler geçiren sanatçı, bir süre hastanede yatarak tedavi gördü. Sanatçının son filmi, 1972 senesinde rol aldığı “Gecekondu Rüzgarı” oldu. Doruk, sette geçen ömründe İzzet Günay, Cüneyt Arkın, Ediz Hun, Tamer Yiğit, Ekrem Bora, Eşref Kolçak, Göksel Arsoy gibi jönlerle setin tozunu yuttu. 



1972 senesinde hastaneye yatmak zorunda kaldı

1972 senesine gelindiğinde, dönemin ünlü gazetelerinden birinde bir haber yayınlandı. O haberde Belgin Doruk’un Ortaköy Şifa Yurdu’na yatırıldığına yer verildi. Haber ise şu şekildeydi: “Sanatçımız Belgin Doruk’un kilo verişiyle birlikte sinirlerinde de erime başlamıştır. Kendisi, farklı psikolojik alışkanlıklar edinmiştir. Kuşkulu, şüpheci, saplantılı, uykusuz biri haline dönüşmüştür. Ünlü sanatçı saatlerce kitap, gazete ve dergi okuyan; eski desenleri kumaşlara çizen biri olmuştur. Günde yalnız iki saat kadar uyuyabilen sanatçı, eşi ve çocuklarıyla bile görüşmek istemiyor ve onlara karşı tutumu da net değil. Dr. Faruk Bayülken tarafından başlatılan tedavi, sonrasında, sinir hastalıkları ve psikanalist mütehassısı Dr. Kemal Keskinel tarafından devralındı. Belgin Doruk’a yapılan birkaç tetkik sonrasında kendisinin zayıflatma hapı kullanımı yasaklanmıştır ve kesin dinlenme zorunluluğu getirilerek hastaneye yatırılmıştır. 1972 senesinin haziran ayı başında Ortaköy Şifa Yurdu’na yatırılan ve tedavisine başlanan Belgin Doruk, kısa sürede şifa bulmaya başlamıştır. Kendisinin bazı sözleri hatırlayamaz hali ve ağır konuşma düzeni sağlıklı halini almaya başlamıştır.”

Sinemayı bıraktığını 1975 senesinde duyurdu

Yeşilçam’ın unutulmaz isimlerinden olan Belgin Doruk, 1975 senesinde yaptığı açıklamayla sinemayı bıraktığını açıkladı. 20 sene boyunca istirahat halinde kalan Küçük Hanımefendi, 26 Mart 1955 senesinde kalp yetmezliği nedeniyle hayatını kaybetti. Doruk, Zincirlikuyu Mezarlığı’na defnedildi. 

Sanatçının oynadığı, en beğenilen filmler

Belgin Doruk’un onlarca sene süren oyunculuk hayatında yer aldığı filmlerden en beğenilenleri ise şu şekildeydi: “Gecekondu Rüzgarı”, “Pamuk prenses ve 7 Cüceler”, “Küçük Hanımın Şoförü”, “Ayşecik Yuvanın Bekçileri”, “Şahane İntikam”, “İstanbul’u Sevmiyorum”, “İstanbul’da Cümbüş Var”, “Yıkılan Gurur”, “Kanlı Nigar”, “Atlı Karınca Dönüyor”, “Güzel Bir Gün İçin”, “Toprağın Kanı”, “Sevgilim Bir Artistti”, “Allahaısmarladık Yavrum”, “Bozuk Düzen”, “Toprağın Kanı”, “Şoförün Kızı”, “yasak Cennet”, “Sayılı Dakikalar”, “Kırık Hayatlar”, “Hep O Şarkı”, “Bir Gönül Oyunu”, “İstanbul Kaldırımları”, “Şoförler Kralı”, “Aşk ve Kin”, “Evcilik Oyunu”, “Duvarların Ötesi”, “Bitirimsin Hanım Abla”, “Kadınlar Hep Aynıdır”, “Gönül Avcısı”, “Akdeniz Şarkısı”, “Küçük Hanımefendi”, “Bülbül Yuvası”, “Özleyiş”, “Zavallı Necdet”, “Bir Yaz Yağmuru”, “Kızıl Vazo”, “Düğün Alayı”, “Yeşil Köşkün Lambası”, “İlk Aşk”, “Kanlı Firar”, “Ölmeyen Aşk”, “Ömrümün Tek Gecesi”, “Kırık Plak”, “Annemi Arıyorum”, “Kederli Yıllar”, “Beraber Ölelim”, “Çölde Bir İstanbul Kızı Şermin”, “Çileli Bülbül”, “Mahşere Kadar”, “Ölüm Korkusu”, “Son Beste”, “Kader”.

Yorumlar (0)