Yeni kazılarla birlikte Çatalhöyük'te ikinci bir mahalle ortaya çıktı

UNESCO Dünya Miras Listesi'nde bulunan Çatalhöyük'te gerçekleştirilen kazı faaliyetlerinde ikinci bir mahalleye daha rastlandı. Kazı Başkanı Doç. Dr. Ali Umut Türkcan, "Ne kadar imkan verilirse biz de o kadarını çıkarabileceğiz" sözlerini kullandı.

KÜLTÜR-SANAT 14.07.2021, 17:41 15.07.2021, 13:30
Yeni kazılarla birlikte Çatalhöyük'te ikinci bir mahalle ortaya çıktı

Çatalhöyük Neolitik Kenti Kazı Başkanı Anadolu Üniversitesi öğretim üyesi Doç. Dr. Ali Umut Türkcan, kazdıkları yeni alanda sokak olgusunun belirdiğini ve ikinci bir mahalleyi daha ortaya çıkardıklarını açıkladı.

“Sokak olgusunu tartışmaya açacağız”

İstanbul’dan gelen gazeteciler, Konya Büyükşehir Belediyesinin gerçekleştirdiği “Konya Basın Gezisi" programı kapsamında Çatalhöyük'ü gezdi.

Doç. Dr. Türkcan, Çumra ilçesindeki Anadolu'da ilk şehirleşme modellerinden biri olan ve UNESCO Dünya Miras Listesi'nde de bulunan Çatalhöyük'ü gazetecilere anlattı.

Yeni verilerle birlikte Çatalhöyük'te sokak olgusunu tartışmaya açacaklarını dile getiren Türkcan, bu derece büyük bir yerleşim yerinde sokaksız bir yaşam alanının bulunmasının zor olacağını ifade etti.

“Ne kadar imkan verilirse o kadarını çıkarabileceğiz”

Bugüne kadar Çatalhöyük'ün yalnızca yüzde 6'sının kazıldığına dikkat çeken Türkcan, "Kazdığımız yeni alanda bir sokak olgusunu görebiliyoruz ve hatta ikinci bir mahalleyi daha ortaya çıkarıyoruz. Ne kadar imkan verilirse bize, biz de o kadarını çıkarabileceğiz" sözlerine yer verdi.

Çatalhöyük'ün dünyanın göz bebeği olduğunu belirten Türkcan, "1960'lı yıllardan beri kentleşmenin tarihinde ilk şehir olarak geçiyor. Son zamanlarda burayı yalnızca bir yerleşme gibi düşünmüştük. Bunun tekrar vurgulanması lazım. Buranın, yalnızca nüfusu ve büyüklüğüyle değil kültürüyle ve varlıklarıyla özellikle bir kent kültürünü başlangıcı olan bir merkez olduğunu söyleyebiliriz" açıklamasını yaptı.

Çatalhöyük, Scientific American dergisinde

Doç. Dr. Türkcan, Çatalhöyük ile ilgili Scientific American dergisinde bir makale yayımlandığını hatırlatarak, "Yazar, Annalee Newitz, söz konusu makalesinde Çatalhöyük'ü iki ayrı başlıkta sundu. Bunlardan birisi 'hane halkının kökeni' öteki ise 'öncü şehir'. Bunları tekrar tartışmamız gerektiğine dikkat çekti. Biz yeni kazılarla şimdi bunu bir kez daha kamuoyuna sunmaya çalışacağız, bu sebeple gözlerimizi ve dikkatlerimizi Çatalhöyük'e çevirmeliyiz" sözlerini kullandı.

Çatalhöyük ile Göbeklitepe arasında benzerlikler

Çatalhöyük ile Göbeklitepe arasında bir taşıyıcı olmamasına rağmen benzer izler gösterdiklerini ifade eden Türkcan, şunları aktardı:

"Taşıyıcı olan aralarındaki ilişki, bizim tekrar bunu düşünmemiz lazım. Çatalhöyük ile Göbeklitepe arasında duvar resimlerinde bulunan benzer sahneler, ‘nasıl bir bağları vardı acaba' sorusunu akıllara getiriyor. Bunu resim sanatı kapsamında tekrar tartışmamız lazım."

Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, 2012’de Çatalhöyük'ün, UNESCO Dünya Miras Listesi'ne eklendiğini hatırlatarak buranın, Türkiye'nin en önemli kültür varlıklarından biri olduğuna dikkat çekti.

Yorumlar (0)