Yeni araştırma: 4 bin yıl önce kadın-erkek iş bölümü nasıldı?

İspanya Granada'da Castellon Alto arkeolojik bölgesinde 4 bin yıl öncesine ait bulguların elde edildiği araştırmada ip yapımı için yalnızca kadınların ön dişlerini bir araç olarak kullandığı ortaya çıktı.

KÜLTÜR-SANAT 11.11.2020, 15:49 11.11.2020, 17:36
Yeni araştırma: 4 bin yıl önce kadın-erkek iş bölümü nasıldı?

4 bin sene önce gömülmüş olan kişilerin dişlerinde bulunan izler, ip yapımı için yalnızca kadınların ön dişlerini bir araç olarak kullandığını ortaya koydu.

Kadınlar ön dişlerini ip ve kordon yapmak için kullanıyordu

Castellon Alto arkeolojik bölgesinde (İspanya, Granada) gömülü olan 106 bireyin diş aşınmalarına ilişkin yapılan bir araştırmada, ön dişlerini kordon ve ip yapmak için bir araç olarak kullananların yalnızca kadınlar olduğu ortaya çıktı.

İber Yarımadası'ndaki El Agar kültürüne ışık tutan araştırma...

Milattan önce 2 bin 200 - bin 550 yılları arasında güneydoğu İber Yarımadası'nda El Algar kültürü gelişti. Bu toplum, yaş, cinsiyet ve zanaat gibi olgularda uzmanlaşmaya yönelik olarak sosyal farklılaşma uygulayan karmaşık bir toplumdu. Yani taş, çömlek, tekstil ve madencilik. Bu anlayış yeni yayınlanmış olan bir çalışmayla da teyit edildi.

Marina Lozana önderliğinde gerçekleştirilen bir araştırmada, Angel Rubio Salvador da dahil olmak üzere Granada Üniversitesi Antropoloji Laboratuvarı'ndan bilim insanları işbirliğinde çalışma yapıldı.

(Castellon Alto'dan 90. birey, çiğneme amacını taşımayan dişlerin kullanıldığına ilişkin izler sunuyor C: Angel Rubio Salvador)

Bronz Çağı'ndan kalma kalıntılarda 106 kişinin kalıntıları incelendi

Arkeofili'nin haberine göre; İspanya'da Castellon Alto arkeolojik alanında gömülü 106 kişinin kalıntıları üzerinden alınan dişlerde yapılan incelemelerde aşınma analizleri, Bronz Çağı (MÖ 1900-1600) kadar erken bir dönemde kadınların kimi görevlerini yerine getirebilmek için ön dişlerini kullanmış olduklarını ve bunun da iplik ve kordon yapmaya olan ilişki olduğu ortaya koyuldu.

Aşınma belirtileri farklı mikroskobik türlerde de incelendi ve çentikler, bitki ve hayvan kaynaklı liflerin manipülasyonu ve yontulmuş mineden kaynaklanan interproksimal ve oklüzal oluklar içerdiği görüldü.

El Argar'ın malzeme kültürüne ilişkin öncesinde bilinen kanıtlar dahilinde, bu türdeki malzemelerin sepetçilik ve tekstil üretimine ilişkin olduğu halihazırda biliniyordu. Fakat bu yeni çalışma öncesinde, zanaatkarların kimliğine işaret edecek doğrudan böyle bir ilişki kurulamamıştı.

İkili iş bölümü nasıldı?

Bu sebeple yapılan çalışmanın en önemli bulgularından biri, Bronz Devri'nin sonlarında ikili bir iş bölümünün olduğunun ortaya çıkması. Yalnızca bir grup insan iplik yapımı gibi zanaat işleriyle ilgileniyordu ve bu grup genellikle dişlerini alet olarak kullanan kadınlardan meydana geliyordu.

Daha da fazlası, bu davranışların farklı yaşlarda olan bireylerin kalıntılarından tespit edildiği göz önüne alındığı zaman, bu konuda uzmanlaşmanın ergenlik dönemlerine işaret ettiği ve kadınların yaşamları boyunca bunu sürdürdükleri görüldü.

Bu çalışmayla, dişlerin alet olarak kullanımının amaçlandığı IPHES'teki araştırma bölgelerinden birinin parçasını meydana getiriyor. Böylelikle, araştırmayla yaş, cinsiyet temeli gibi konulardaki iş bölümü hakkında da veriler elde edildi. Yapılan çalışma El Algar kültürünün yaşam tarzı ve sosyal organizasyonuna da ışık tuttu.

University of Granada, 3 Kasım 2020 tarihli makalesi...

Yorumlar (0)