Yaşayan en pahalı 10 sanatçı

Sanat insanlığın en gizemli ve en çok konuşulan alanlarından biri. Ancak sanatçılar kendi dönemlerinde genellikle çok fazla değer görmeyip eserleri yıllar sonra değerlenmeye başlıyor. Günümüz dünyasının küreselleşmesi nedeniyle bu durum biraz da olsa tersine döndü. Yaşayan en pahalı 10 sanatçıyı sizler için derledik.

KÜLTÜR-SANAT 26.01.2022, 14:15 08.02.2022, 21:53
Yaşayan en pahalı 10 sanatçı

Sanat on binlerce yıldır var olan ve insanı diğer canlılardan ayıran en önemli kavramlardan biridir. On binlerce yıl önce mağara derinliklerinde yer alan hayvan figürlerinden Rönesans Dönemi sanatçılarına ve günümüz modern sanatına kadar birçok aşamadan geçmiştir. Sanatçılar günümüze ve geleceğe binlerce eser bırakmalarına karşın değerleri her zaman yaşadıkları dönemde bilinmez. Hatta çoğu zaman sanatçılar dönemlerinde anlaşılamamış, değerleri çok sonraları fark edilmiştir. Ancak günümüzde bu durum biraz daha farklı işliyor zira global bir dünyada yaşıyoruz ve eserleri bütün dünyaya ulaştırmak artık eskisinden çok daha kolay. Günümüzde de pek çok sanatçı büyük bir kesim tarafından tanınıyor, saygı duyuluyor ve eserleri milyonlarca dolara satılabiliyor. Günümüzde de yaşayan en pahalı sanatçıları ve bazı eserlerini sizler için derledik.

Jeff Koons, Rabbit

Amerikalı bir heykeltıraş ve ressam olan Jeff Koons ilginç ve dolgun tasarımlarıyla dikkat çekiyor. Koons’un Rabbit adlı çalışması 2019 yılında tahmin edilen rakamların çok üzerinde bir rakama satıldı. Christie’s Müzayede Evi’nde satışa çıkarılan eser tam 91,1 milyon dolarlık fiyatı ile alıcı buldu. Böylelikle Koons yaşayan en pahalı sanatçı olma unvanına kavuştu. 1986 yılında üretilen ve balondan yapılmı bir tavşanı andıran Rabbit adlı eser 91 santimetre boyutunda. Koons dünyanın en pahalı sanatçısı olurken sanat camiasındaki isimler bu sanatçı hakkında farklı fikirlere sahip. Bazı isimler Koons’un 21. yüzyıl dünyasını muazzam bir şekilde yansıttığını düşünürken bazı isimler ise sanatçının orijinallikten oldukça uzak olduğunu düşünüyor. Ancak bu sanat dünyasında oldukça sık rastlanan bir durum. Sanatçılar arasındaki tartışma devam ederken Jeff Koons Rabbit adlı eseriyle elde ettiği birinciliğini koruyor.

David Hockney, Portrait of an Artist (Pool with Two Figures)

İngiliz ressam David Hockney 20. Yüzyılın en etkili sanatçıları arasında gösteriliyor. Özellikle Pop-Art akımını zirveye taşıyan Hockney birçok ressamı da eserleriyle etkiledi. Sanatçının en çok ilgi çeken eserlerinden biri de 1972 yılında yapımını gerçekleştirdiği tuval üzerine çalışması olan Portrait of an Artist eseri. Amerika’nın New York kentinde 2018 yılında satışa sunulan eser 90.3 milyon dolara satıldı. Gerçekleştirilen bu satış ile beraber Hockney yaşayan en pahalı ikinci sanatçı konumunda yer alıyor. İngiltere’de doğan Hockney 1960’lı yıllarda Amerika’ya yerleşti. Eserlerinde özelikle bu iki kıtadan da detaylar bulunduran Hockney bu nedenle pek çok sanatseverin ilgisini çekiyor. Satışın gerçekleştiği müzayede evinin baş sorumlu yardımcısı da bu durumun önemini vurguluyor. Sanattan sorumlu olan Alex Rotter sanatçının eserlerinde hem Amerika hem de Avrupa bakış açısını aynı anda yansıttığı için günümüzün en önemli sanatçıları arasında yer aldığını ifade ediyor.

Beeple, EVERYDAYS: The first 5000 days

Teknolojinin gelişmesi ve blok zincir teknolojisisin de sanata dahil olmasıyla hayatımıza NFT kavramını sık sık duyar olduk. Onlarca yıldır dijital olarak üretilen eserlerin orijinalliklerini teyit etmek ve kopyalanmalarını engellemek büyük bir sorun oluyordu. Zira dijital olarak üretilen bir şey sadece 1 ve 0’lardan oluştuğu için milisaniyeler içinde kopyalanması mümkün oluyordu. Ancak NFT teknolojileri sayesinde bu durumun önüne geçilebildi. Artık dijital eserler blok zincir teknolojisi ile belgelendirilebiliyor. NFT hakkında daha fazla bilgi almak için Kripto sanat: NFT nedir? Haberimize göz atabilirsiniz.

Bu teknolojiyi kullanarak eserlerini belgelendiren en önemli sanatçılardan biri de Mike Winkelmann oldu. Winkelmann’ın yaptığı dijital eserler NFT teknolojisi ile belgelendirilerek 69.3 milyon dolara satıldı. Winkelmann 2007 yılında başlattığı projede her gün yeni bir dijital içerik üretmeyi hedefliyordu. Eserlerini 2.5 milyon takipçisi de olan sosyal medya hesabı üzerinden paylaşan sanatçı daha önce bu eserleri satabileceğini düşünmüyordu. Ancak NFT teknolojileri ile dijital sanata olan bakış açısı artık köklü bir şekilde değiştiği için eserler büyük miktarda paraya alıcı buldu. Winkermann ilk 5000 resmini bir kolaj haline getirerek satışa sundu. Takip eden günlerde eser yaklaşık 70 milyon dolara alıcı buldu. Sanat alanında yaşanan dijital dönüşüme katkıda bulunan Winkermann daha önce eserlerini sadece 100 dolara satabildiğini ifade etti.

Sacha Jafri, The Journey of Humanity

İngiliz ressam Sacha Jafri’nin yapmış olduğu bu eser birçok anlamda dikkat çekici. Ressam pandemi sürecinde Dubai’de yer alan bir otelde kalıyordu. Otelden ayrılamayan sanatçı otelin balo salonunu eserlerini üretmek için kendi atölyesine çevirdi. Jafri’nin bu salonda yaptığı eser o kadar büyük ki Guinness Rekorlar Kitabı’ndaki en büyük tuval resmi olma unvanını da elinde bulunduruyor. Jafri dünyanın en büyük tuval resmini 300’den fazla boya katmanı ile oluşturdu. Dört basketbol sahası büyüklüğünde olan eser yine Dubai’de gerçekleştirilen bir etkinlikte 62 milyon dolara alıcı buldu. Yapılış hikayesi ve büyüklüğü ile dikkat çeken eserinden satışınsan elde edilen gelir ise UNESCO ve UNICEF gibi kurumlara bağışlandı. Sacha Jafri bu eseri bitirebilmek için tam 7 ay boyunca üzerinde çalışmıştı.

Ed Ruscha, Hunting the World Radio, #2

1964 yılında 60’lı yılların en ünlü sanatçılarından biri olan Edward Ruscha tarafından üretilen “Kelime” eseri 2019 yılında Christie’s Müzayede Evi’nde satışa sunulmuştu. Satış fiyatı olarak 35 – 40 milyon dolar arasında bir değer verilmesi tahmin edilse de eser 52.4 milyon dolara alıcı buldu. Bu rakam da Edward Ruscha için yeni bir rekor oldu. Edward Ruscha Roy Lichtenstein ve Andy Warhol’ün Pop Art akımına bağımsız olarak kendi yorumunu ekliyor. Eserlerini Los Angeles kentinde gerçekleştiren Ed Ruscha en çok “Kelime” ve baskı çalışmaları ile biliniyor. 2019 yılında 52.4 milyon dolarlık satışı ile Edward Ruscha yaşayan en pahalı beşinci sanatçı olma unvanını kazandı.

Gerhard Richter, Abstraktes Bild 599

Alman sanatçı Gerhard Richter soyut satın yanı sıra camdan eserler de üretip fotoğraf sanatında da eşsiz eserlere imza attı. Richter yaşayan en pahalı sanatçılar listesine daha önce de birçok kez girmişti. Sanatçının Abstraktes Bild adlı eseri 2012 yılında satışa çıkarılmış ve 34 milyon dolara alıcı bulmuştu. Bu o döneme kadar satılan en pahalı sanat eseriydi. Ancak o günden sonra birçok eserin daha yüksek fiyattan satışı gerçekleştirilince Richter birinciliğini kaybetti. Ancak aynı eser daha sonra Londra’da gerçekleşen bir etkinlikte 46.3 milyon dolara alıcı bulunca Richter listede kendisine yine üst sıralarda yer buldu. Bununla birliket Ritcher eserlerinin bu kadar yüksek miktarlara satılmasından pek de memnun değil. Zira sanatçı verdiği röportajlarda eserlerine bu kadar para verilmesini “saçmalık” olarak nitelendirip sanatın ticarileştirilmesinden ötürü değerini yitirebileceğini ifade ediyor. Ancak bu durum sanatseverlerin Richter’in eserlerine ilgi göstermesine engel olmuyor. Öyle ki sanatçı özellikle Asya’da yaşayan sanatçılar tarafından Batı dünyasının yaşayan en değerli sanatçısı olarak görülüyor.

Jasper Johns, Flag (1983)

15 Mayıs 1930 tarihinde dünyaya gelen Jasper Johns günümüzde Neo-dada ve Pop Art sanatının önemli temsilcileri arasında yer alıyor. Sanatçının Flag adlı eseri New York’ta satışa çıkarıldığında 20 milyon dolar civarında bir fiyata satılması düşünülüyordu. Ancak eser beklenen fiyatın çok üstüne çıkarak 36 milyon dolara alıcı buldu. Johns’un milyon dolarlara alıcı bulan bu eseri kağıt, kumaş ve yağ kullanılarak oluşturulmuş. Eserlerinde genellikle Amerika bayraklarına ve Amerika ile ilişkili olabilecek konulara yer veren Johns’un eserleri gayriresmi şekilde gerçekleştirilen satışlarda 100 milyon doları geçen fiyata el değiştirebildiği de mevcut bilgiler arasında yer alıyor. İlk Amerika Birleşik Devletleri bayrağını 1954 yılında yapan Johns 2011 yılında gerçekleştirilen bir törende Barack Obama tarafından Cumhurbaşkanlığı Özgürlük Madalyası ile ödüllendirilmişti. Johns yaşayan en pahalı sanatçılar listesinde yedinci sırada yer alıyor.

Christopher Wool – RIOT

Amerikalı ressam Wool’un 1990’lı yıllarda yaptığı RIOT adlı eser 2015 yılında New York’ta gerçekleştirilen bir müzayede yaklaşık 30 milyon dolara alıcı buldu. Eserlerinde özellikle beyaz bir tuvalin üstüne kalın siyah harflerle oluşturduğu yazılar ile dikkat çeken sanatçı bu eseriyle de benzer bir stili devam ettirip yaşayan en pahalı sanatçılar arasında almayı başardı. Christopher Wool’un bu eserini gören sanatseverler sanatçının klasikleşmiş tarzını gördüklerinde eserin Wool’a ait olduğunu hemen anlayabiliyorlar. Wool’un RIOT adlı eseri de sanatçının rovokatif stilinin en önemli temsilcileri arasında yer alıyor.

Peter Doig, Rosedale

17 Nisan 1959 yılında İsveç’in Edinburg kentinde dünyaya gelen Peter Doig eserlerinde özellikle manzara kompozisyonlarına yer veriyor. Sanatçının Rosedale adlı eseri de 2017 yılında gerçekleştirilen bir etkinlikte 28.8 milyon dolara alıcı buldu. Yaptığı manzara resimleri ile sanatseverler tarafından manzara resimlerine çağ atlattığı söylenen Doig eserlerinde genellikle kendi göçebe yaşamına yer veriyor. İsveç’te dünyaya gelen sanatçı daha sonra Triniad, Karayipler ve Kanada’da yaşayarak bu bölgelere ait motiflere eserlerinde de yer vermeye çalışıyor. Sanatçı eserlerinde ayrıca geleneksel çizgi yöntemlerinin dışına çıkarak gerçekçi resimleri fantastik unsurlarla birleştirerek kendine has bir teknik oluşturuyor. Doig yaşayan en pahalı ressamlar listesinde dokuzuncu sırada yer alıyor.

Yoshitimo Nara, Knife Behind Back

Japonya doğumlu Yoshitimo Nara son yıllarda eserlerini tüm dünyadaki sanatseverlerle buluşturmak için daha çok fırsat buluyor. Sanatçının 2000 yılında yapımını bitirdiği Knife Behind Back eseri de 2019 yılında gerçekleştirilen bir müzayedede 25 milyon dolara alıcı bularak kendisini yaşayan en pahalı sanatçılar arasına yazdırdı. Çocukluk konusuna eserlerinde yer veren Nara çocukluk dönemini sorgulayarak sanatseverleri düşündürmeye yönlendirmeyi amaçlıyor. Japon sanatçı daha önceki algıları yıkarak çocukları masumiyetten uzak bir şekilde tasvir ediyor. Sanatçı bu dönemi mutlu bir dönemden ziyade başa çıkması zor ve sıkıntılı bir süreç olarak nitelendiriyor.

HABERNEDİYOR.COM | TAYFUR BAL - ÖZEL HABER

Yorumlar (0)