Yalnızlık Kız Kulesi'nin kaderi!

1800’lü yıllarda kolera ve veba salgınlarında karantina hastanesi olarak kullanılan ve tecrit alanı olduğu için yalnız kalan Kız Kulesi, 2020'deki Covid-19 salgınında karantina noktası değildi ama uygulanan tedbirler nedeniyle yine yalnız kaldı.

KÜLTÜR-SANAT 30.03.2020, 14:22
Yalnızlık Kız Kulesi'nin kaderi!

Türkiye’nin birçok yerinde yeni tip koronavirüse karşı alınan tedbirler sıkı biçimde uygulanıyor. Geçmiş yüzyıllarda kolera ve veba gibi çağın salgınlarında karantina amacıyla kullanılan Kız Kulesi de bir başka salgından dolayı (Covid-19) hayatın felç olduğu bu günlerde yeniden akıllara geldi.

Kız Kulesi’nin 1800’lü yıllarda yaşanan kolera ve veba salgınlarında karantina hastanesi olarak kullanıldığı biliniyor. Geçmişi 2500 yıl öncesine dayanan Kız Kulesi tarihin akışı içinde; ticari gemilerden vergi toplama, savunma, fener, radyo istasyonu olarak kullanılmasının yanı sıra veba salgını ve kolera salgını zamanında da karantina hastanesi olarak birçok farklı amaç için kullanıldı.

Kız Kulesi, 1830-1831 yılları arasında kolera salgınının şehre yayılmaması için karantina hastanesine dönüştürüldü. Daha sonra 1836-1837 yılları arasında görülen ve 30 bine yakın insanın hayatını kaybettiği veba salgını sırasında hastaların bir kısmı Kız Kulesi'nde kurulan hastanede tecrit edildi. Kız Kulesi’nde tesis edilen bu hastanede uygulanan karantina ile salgının İstanbul'a yayılması engellenmiş oldu.

Kız Kulesi’nin tarihi hakkında bilgi veren turist rehberi Ömer Kaptan şöyle konuştu:

“Koronavirüs diyoruz ama tarihte daha ağır salgınlar olmuştur. Tıp teknolojisinin gelişmediği dönemler tabii ki. 1830’lu yıllarda kolera salgını çıkmış, Kız Kulesi’ni karantina hastanesine çevirmişler. Hastalık yayılmasın diye. Aradan 5-6 yıl geçmiş, 1836 yılında bu defa veba salgını çıkmış ve 20-30 bin kişi hayatını kaybetmiş, Yine karantina merkezi olarak kullanılan yer Kız Kulesi olmuş. O yüzden Kız Kulesi’nin tarihinde bazen hapishane bazen karantina hastanesi gibi amaçlarla da kullanıldığını biliyoruz.”

Yorumlar (0)