Usta tiyatrocu, tek perdelik oyununun 30’uncu sahne yaşını kutlayacak 

Usta tiyatrocu Metin Belgin, Alman senaryo ve oyun yazarı Patrick Süskind’in “Kontrabas” isimli oyununu 29 senedir tiyatro izleyicisiyle buluşturuyor. Bilgin, tiyatro oyununun 30’uncu senesini sahnede kutlamaya hazırlanıyor. 

KÜLTÜR-SANAT 20.10.2021, 13:20 21.10.2021, 09:26
Usta tiyatrocu, tek perdelik oyununun 30’uncu sahne yaşını kutlayacak 

Usta tiyatro oyuncusu Metin Belgin, 11 Ocak 1992 senesinden bu yana sahnelerde sergilediği “Kontrabas” isimli oyuna veda etmeye hazırlanıyor. Patrick Süskind isimli oyun ve senaryo yazarının kontrbasçı bir devlet memurunun hayatını anlattığı oyun, 29 senedir tiyatro izleyicisiyle buluşuyor. İstanbul Devlet Tiyatro oyuncusu Metin Belgin, 50 yıla yaklaşan sanat hayatını ve 29 senedir sergilediği oyunu basına değerlendirdi. 

İlk oyunu, Turgut Özakman’ın “Ocak” isimli oyunuydu 

Metin Belgin, sanat hayatını şu şekilde anlatıyor: “1957 senesinde Bursa’da dünyaya geldim. 1971 senesinde daha ortaokuldayken Turgut Özakman’ın Ocak isimli oyunu ile ilk kez amatör olarak sahneye çıktım. Bu oyun, Bursa Halk Eğitim Merkezi’nde sergilenmişti. Ocak isimli oyunda başarılı olan kişiler, 1972 senesinde açılan Bursa Devlet Tiyatrosu’ndaki Feraizcizade Mehmet Şakir kursuna seçildi. Bu kursa çok ciddi dersler aldık. Sonrasında Ankara Devlet Konservatuvarına girdim. 1977 senesinde buradan mezun olup Bursa’ya döndüm ve tiyatroya burada devam ettim.” 



1991 senesinden bu yana aynı oyun sergileniyor 

Belgin: “Süskin’in Koku isimli oyununu ilk kez 1991 senesinde okudum. Bu oyun çok ilgimi çektiği için sonrasında Süskind’in Kontrabas isimli oyununu okudum. Bana başta çok zor gelen bu oyunu sonrasında sahneye taşıdım. Bu oyun, daha önce hiçbir devlet tiyatrosunda oynanmamıştı fakat Hale Kuntay tarafından Devlet Tiyatroları için çevrilmişti. Bu oyunu 1-2 sezon sahneleyeceğimi ve sonrasında bırakacağımı düşünmüştüm ama öyle olmadı. İstanbul’da gezmediğim sahne kalmadı, her yeri dolaştım. Bu oyunla turnelere çıktık. Böyle böyle 29’uncu seneye geldik. Birkaç ay sonra da bu oyunun 30’uncu yılını kutlayacağız. Oyunu her sahnelediğimde seyirciye göre farklılıklar yapılıyor.” 

Usta tiyatrocu, 2022’de emekli olacak 

Belgin: “Emekli olacağımı hiç düşünemem. Her şeyden önce oyuncular emekli olmazlar. Ben, tüm deneyimlerimi tiyatrodaki arkadaşlarımla paylaşmak istiyorum. Yeni projeler üretmek ve bunlarda oynamak istiyorum. Yani emekli psikolojisine girmiş değilim. 2022 senesinde ise, 45 senemi verdiğim Devlet Tiyatrolarıyla vedalaşacağım.” 

Yorumlar (0)