Usta oyuncu Sadri Alışık için, Google’dan özel kutlama!

Yeşilçam’ın ve tiyatro sahnelerin usta oyuncusu merhum Sadri Alışık, 96. doğum gününde hatırlanıyor. Arama motoru Google, usta sanatçıyı unutmadı ve hafızalarda yer edinen ‘Turist Ömer’ karakteriyle Alışık için bir ‘doodle’ hazırladı.

KÜLTÜR-SANAT 05.04.2021, 12:49 06.04.2021, 12:19
Usta oyuncu Sadri Alışık için, Google’dan özel kutlama!

Canlandırdığı ‘Turist Ömer’ karakteriyle Yeşilçam’a damga vuran ve kariyerine birçok sinema filmi ve tiyatro oyunu sığdıran Sadri Alışık’ın 96. doğum günü kutlanıyor. Bu özel günde unutulmayan usta sanatçı, arama motoru Google tarafından da unutulmadı. Usta sanatçının doğum gününü, hazırladığı özel bir ‘doodle’ ile kutlayan arama motorunun yaptığı bu sürpriz karşısında, internet kullanıcıları da nostaljik dakikalar yaşadı.

Google’dan Sadri Alışık’a özel kutlama

Yaptığı ‘doodle’ uygulamalarıyla beraber Google, ülkelerin önemli günlerini unutmuyor. Önemli günler arasında kültürel olayla, tarihte önemli yer etmiş kişiler ve tatil günleri yer alıyor. İnternet kullanıcıları, o güne hazırlanmış özel doodle üstüne tıklayarak, güne ilişkin daha çok bilgiye sahip oluyorlar. Kurum tarafından, Sadri Alışık için de hafızalarda yer edinen ‘Turist Ömer’ karakterinin yer aldığı bir doodle hazırlandı.

Oyunculuğa Halkevi’nde başladı

5 Nisan 1925 tarihinde dünyaya gelen Sadri Alışık, İstanbul’un Beykoz ilçesinde dünyaya geldi. Asıl adı Mehmet Sadrettin Alışık olan usta sanatçı, oyunculuğa amatör olarak başladı. Sahne tecrübesini ilk kez, 1939 yılında Eminönü Halkevi'nde yaşayan Alışık, Ankara’daki Devlet Konservatuarını kazansa da sağlık sorunları nedeniyle okula gidemedi. Lise yıllarında Cağaloğlu Halk Evi'nde tiyatro eğitimi alan Alışık, oyunculuğa profesyonel olarak ise 1943'te Raşit Rıza Tiyatrosu'nda başlamış oldu.

1944 yılında ilk sinema oyunculuğu teklifini alan Alışık, 1946 yapımı ve Faruk Kenç'in yönettiği Günahsızlar adlı filmde rol aldı. Askere gitmesi nedeniyle oyunculuğa 3 yıl ara veren Alışık, dönüşte Yeşilçam filmlerinde rol almayı sürdürdü. Daha çok yan rollerde görünen Alışık, aynı zamanda tiyatroyu da bırakmadı. Çevre, Site, Karaca, Oda, Kent ve Oraloğlu tiyatrolarında görev alan Alışık, Metin Erksan’ın yönettiği Hicran Yarası filmindeki sokak şarkıcısı rolüyle herkesi mest etti. 1959 yılında yayınlanan Zümrüt filmindeki rolüyle, kariyerinin ilk ödülünü aldı. Filmde canlandırdığı ‘Doktor Fuat’ karakteriyle, Gazeteciler Cemiyeti Türk Film Festivali’nde ‘En İyi Erkek Oyuncu’ ödülünü kazandı.

Turist Ömer karakteri, kariyerine başka bir yükseliş sağladı

1951 yılında Neriman Esen ile evlenen Alışık, evliliğini, 1957 yılında noktaladı. 1959 yılında Yalnızlar Rıhtımı filminde canlandırdığı ‘Rıdvan Kaptan’ rolüyle dikkat çekti. Filmde beraber rol aldığı aktris Çolpan İlhan ile bir beraberlik yaşayan Alışık, aynı yıl İlhan’la evlendi. 1960 yılında çift, oğulları Kerem Alışık’ı kucaklarına aldı 1961 yapımı Küçük Hanımefendi filmindeki ‘Bülent Sosyal ‘ rolüyle yıldızı parlayan Kerem Alışık’ın, en büyük patlaması ise 1963 yılında başlayan Turist Ömer filmleriyle oldu. Helal Olsun Ali Abi filmiyle başlayan Turist Ömer macerası, Ayşecik’in de gelmesiyle Ayşecik Cimcime Hanım ve Ayşecik Çıtı Pıtı Kız filmleriyle sürdü. 1964 yılında ise ‘Turist Ömer' adında solo bir film daha çekildi. Ayrıca ‘Avare’, ‘Ofsayt Osman’ ve ‘Ali Baba’ gibi karakterleri de unutulmadı.

Ayhan Işık’ın vefatıyla sinemaya ara verdi

1971 yapımı Afacan Küçük Serseri filmindeki performansıyla 1971 yılında düzenlenen Antalya Altın Portakal Film Festivali'nde En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu ödülünün sahibi oldu. Atıf Yılmaz’ın Acı Hatıralar filminde de başrolde oynayan Alışık, sinemaya uzun süre ara verdi. Yakın arkadaşı Ayhan Işık’ın zamansız vefatına çok üzüldüğü için sektörden uzaklaşan Alışık, 1986 yapımı Şalvar Bank filmiyle sinemaya dönüş yaptı. 1994 yılında yayınlanan Yengeç Sepeti filmindeki rolüyle 31.Antalya Altın Portakal Film Festivali'nde ‘En İyi Erkek Oyuncu’ ödülünü Mehmet Aslantuğ ile paylaştı.

Anısına Sadri Alışık Kültür Merkezi kuruldu

Oyunculuk kariyerine 200 sayısını aşan yapımı sığdıran Sadri Alışık, birçok ödüle de değer bulundu. Solunum yetmezliği ve kemik iliği hastalıklarına yakalanan Alışık, 18 Mart 1995 tarihinde vefat etti. 96 yaşındayken yaşam savaşını kaybeden Alışık’ın anısına Sadri Alışık Kültür Merkezi kurulmuştur. Kerem Alışık ve Çolpan İlhan’ın kurduğu kurumda bir çok genç yetenekli oyuncu yetişmesine vesile olunurken, ayrıca kurum kapsamında Sadri Alışık Sinema ve Tiyatro Ödülleri de verilmektedir. Sadri Alışık’ın eşi oyuncu Çolpan İlhan ise, kalp krizi nedeniyle 25 Temmuz 2014 tarihinde hayatını kaybetmiştir.

Yorumlar (0)