Usta ellerden çıkan yayıklar, teknolojiye direniyor

Ağrı’da baba mesleğini sürdüren ve marangozluk yapan Hikmet Elkatmış (63), büyük emekler vererek çam ağacından yaptığı yayıkları, teknoloji ürünlerinin aksine doğallıktan yana olan birçok kişiye gönderiyor.

KÜLTÜR-SANAT 16.04.2021, 09:54 16.04.2021, 15:52
Usta ellerden çıkan yayıklar, teknolojiye direniyor

Elkatmış, Osmanlı geleneğinin bir parçası olan yayıkların Anadolu’da hala yaygın bir şekilde kullanıldığını söylüyor.

Her yerden sipariş alıyor

Büyük emekler sarf ederek ortaya çıkardığı yayıklar için Türkiye’nin her yerinden siparişler aldığını dile getiren Hikmet Elkatmış, teknolojinin birçok el emeğini yok etmesine rağmen yayığa olan ilginin hala sürdüğünü belirtiyor.

15 yaşında başladığı baba mesleği marangozluk ile 50 yıldır ahşaptan yayık yapan Elkatmış, meslekteki bir gününü şöyle özetliyor, “Günün erken saatlerinde kalkıp atölyeme gidiyorum. Daha sonra içinde tereyağı ve ayran yapılan yayıkların yapımı için kolları sıvıyorum. Yayıkları çam ağacından yaptığım için ortaya çıkan ürünlerin tadı daha lezzetli ve kaliteli oluyor. Çocukken başladığım baba mesleğine hala devam ediyorum. Bu yayıkları Anadolu’nun her yerine, dağ köylerine ve şehirlerine satıyorum. Elbette bu yayıkları yapmak büyük emekler ister. Ortaya bir yayık çıkarmak iki günümü alıyor. Koku yapmasını önlemek için yayıkların içini kavuruyorum. Ayrıca su da geçirmiyor. Bu yayıkların elektrikli olanları da icat edildi fakat onların hiçbir tadı yok. Yayıklarda yapılan ürünlerin tadı daha güzel oluyor. Haftada 6 tane yayık yapıyorum. Türkiye dışında İranlılarda yayıklara ilgi gösteriyorlar. İnşallah gelişen teknoloji karşısında insanlar doğal olan bu yayıklardan vazgeçmezler.”

Yorumlar (0)