Usta besteci Muammer Sun, yaşam savaşını kaybetti!

Ülkemizde çoklu sesli müziğin temsilcilerinden bir tanesi olan duayen sanatçı Prof. Muammer Sun, 89 yalında çoklu organ yetmezliği nedeniyle hayatını kaybett

KÜLTÜR-SANAT 17.01.2021, 15:05 18.01.2021, 08:58
Usta besteci Muammer Sun, yaşam savaşını kaybetti!

Çoklu sesli müziğin çağdaş sanatçılarından ve ülkemizde bu türün gelişmesi için bolca katkılar sunan Muammer Sun, 15 Ocak Cuma günü kaldırıldığı Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesinde verdiği yaşam savaşını kaybetti. Sun’un çoklu organ yetmezliği sebebiyle hayatını kaybettiği belirlendi.

1972 yılında doğan usta Muammer Su; Besteciler, Orkestra Şefleri ve Müzikologlar Birliği Derneği yani BESOM’un kurucusu ve Onursal Başkanıydı. Aynı zamanda Sun Yayınevi'nin kurucu ile yöneticisi de olan Sun, Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşunu anlatan ‘Cumhuriyet ve Kurtuluş’ film müziklerinin bestelerini de yapmıştı.

Askeri Mızıka Okulu’nda müzikle tanıştı

Müziğe 1946’da Askeri Mızıka Okulu’nda başlayan Muammer Sun, 1953’te Ankara Devlet Konservatuvarı Kompozisyon Bölümüne girerek Ahmed Adnan Saygun’un öğrencisi oldu. 1960'ta mezun olan Sun, aynı yıl Ankara Devlet Konservatuvarına öğretmen olarak atandı. 1969 yılında sanat kurumlarının temsilcisi olarak TRT Yönetim Kurulu üyeliğine seçilen Sun, TRT Ankara Radyosu Çoksesli Korosunu ve TRT Müzik Dairesini kurdu.1987’de Hacettepe Üniversitesi Devlet Konservatuvarı’na atanan Sun, 1988’de doçent ve 1993’te profesör oldu. 1999’da Hacettepe Üniversitesi Devlet Konservatuvarı’ndan emekli olan Sun'a, TRT Ankara Radyosu Çoksesli Korosu, kuruluşunun 50'nci yıl dönümü olan 16 Şubat 2020'de bir ödül verildi.

Sosyal medyadan Gülsin Onay, Fazıl Say, Murat Karahan gibi isimler, Sun’un ardından taziye mesajı yayınladılar. Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası ve Devlet Çoksesli Korosu da Muammer Sun hakkında bir mesaj yayınlarken, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy da başsağlığı mesajında bulundu.

Yorumlar (0)