Uşak’taki antik kentte keşfedilen hamam, şaşkına çevirdi

Uşak’a yaklaşık 40 km uzaklıkta bulunan “Blaundos Antik Kenti” nde yapılan arkeolojik kazı çalışmalarında yeni bir yapıya ulaşıldı. Roma döneminden kalma bir hamamın bulunması, arkeoloji dünyasını şaşırttı.

KÜLTÜR-SANAT 20.11.2020, 14:11 22.11.2020, 16:08
Uşak’taki antik kentte keşfedilen hamam, şaşkına çevirdi

Blaundos Antik Kenti, Uşak’a yaklaşık 40 km uzaklıkta bulunan Ulubey ilçesinde buluyor. 2016’dan bu yana kazı çalışmaları süren bölge, tarihten bu yana stratejik bir öneme sahip oldu. Bölgede devam eden restorasyon ve kazı çalışmalarında birçok eser de bulundu. Antik kentin girişindeki kazı çalışmalarında ise, bir hamam bulundu. Hamamın Roma İmparatorluğu döneminden kalma olduğu belirtiliyor.


Kazı çalışmaları, Uşak Üniversitesi’nin Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi olan Prof. Dr. Bilal Can’ın başkanlığında sürüyor. Can, kazı çalışmalarının aralıksız süreceğini ve 12 aya yayıldığını belirtti. Ayrıca bölgedeki vadilerde yüzlerce kaya mezarları bulunduğunu belirten Bilal Can, gelecek yıllarda bu alanlarda da çalışmaların başlanıp ziyarete sunulacağını belirtti. 
 


 

Hamamın, geç Roma ve erken Bizans dönemine ait olduğu düşünülüyor


Hamanın yapımında kullanılmış mermerlerin bölgeye ait olduğunu bulan Bilal Can, bunun ısıtma sistemleri ile duvar ve zemini kaplayan levha mermerlerden anlaşılabileceğini belirtti. Hamam kalıntısının geç Roma ve erken Bizans dönemine ait olduğunu düşündüklerini belirten Can, gün yüzüne çıktığında gösterişli bir yapı olabileceğini de sözlerine ekledi.


Merkezde yer alan Demeter Tapınağı’nın ana caddeye açılan çalışmalarının tamamlanmasıyla, anıtsal kapının tekrardan faaliyete geçmesi için de çalışmalar sürüyor. 
 

Yorumlar (0)