Urla’da dikkat çeken Afrodit Tapınağı kalıntıları!

Urla’nın Çeşme Yarımadası’nda yapılan Yüzey Araştırması Projesi kapsamında, tarihi 2 bin 500 yıl öncesine dayanan Afrodit Tapınağı’na ait kalıntılar bulundu.

KÜLTÜR-SANAT 02.01.2021, 12:49 03.01.2021, 13:36
Urla’da dikkat çeken Afrodit Tapınağı kalıntıları!

Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın çalışmalarıyla yürütülen  Urla Çeşme Yarımadası Yüzey Araştırması Projesi kapsamında İzmir’in; Urla, Seferihisar ve Çeşme ilçelerinde bir bilim ekibi tarafından çalışmalar yapılıyor. 1600 kilometrekarelik bir alanda yapılan çalışmalarda bilim insanları, milattan önce 2 bin 500 yıl öncesine ait kalıntılar keşfetti. Kalıntıların “Afrodit Tapınağı” na ait olduğu belirlendi.



İzmir’de devam eden yüzey çalışmaları, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Elif Koparal başkanlığında yürütülüyor. Çalışmalar kapsamında İyon medeniyetinden izler taşıyan; 16'sı geç neolitik döneme ait 35 prehistorik yerleşim alanı bulundu. Antik dönemden kutsal alan, tümülüs, patikalar, teraslar, köyler ve çiftliklerin de yer aldığı 460 yerleşim birimi ve peyzajlar bulundu. Çalışmalarda milattan önce 6 binli yıllardan önce olan insanlığın ekonomik ve sosyal ilişkilerine dair bilgilere de ulaşıldı.

Definecilere karşı nöbet tutulmuş

Ekip başkanı Koparal, milattan önce 5. yüzyıla ait Afrodit Tapınağı’nın tespitinin heyecan verici olduğunu ve bölgede bir tapınağın var olmasının rastlanır bir durum olmamasına işaret etti. Kalıntıların bulunduğu bölgenin ulaşım açısından kolay olmadığını belirten Koparal, bir kadın heykeli bulduklarını ve bölgenin kült bir alan olduğuna dikkat çekildiğini söyledi. Tapınağın çevresinde bir yazıt da buunduğunu ve yazıtta 'Burası kutsal alandır' yazdığını söyleyen Koparak, toprak üzerinden tarama yöntemi ile tapınak planının da belirlendiğini dile getirdi. 

Geçmiş dönemden elde edilen bilgilere göre Koparal, kutsal alan olarak kullanılan mağaralara ilişkin bilgilerin de elde edildiğini belirtti. Koparal, kentte en büyük sorunun defineciler olduğunu belirten belgelere ulaşıldığını ve tarihi eserlerin korunması amacıyla definecilere karşı birlikte nöbet tutulduğunu belirtti. 
 

Yorumlar (0)