Urartular döneminden izler taşıyan kale

Tunceli'ye bağlı Mazgirt ilçesinde yer alan bir tepenin üzerine kurulu olan Bağın Kalesi, Urartular döneminden kaldığı tahmin edilen izler taşıyor.

KÜLTÜR-SANAT 26.12.2022, 18:20
Urartular döneminden izler taşıyan kale

Ormanların ve sarp dağların yaygın olduğu Tunceli'nin, gerçekleştirilen bilimsel araştırmalarla pek çok medeniyetten izler taşıdığı belirleniyor.

Yüzlerce kültürel ve tarihi varlığın olduğu kentin Mazgirt, Çemişgezek ve Pertek ilçelerinde yapılmış olan kaleler de binlerce senelik geçmişe ışık tutuyor.

Mazgirt ilçesindeki Dedebağ köyünde yer alan Bağın Kalesi'nin, taşıdığı izlerden ötürü Urartularca inşa edildiği öngörülüyor.

Kaya mezar, yazıt, tünel, merdiven, sur gibi kalıntıların olduğu kale ve etrafı, Tunceli kent merkezi başta olmak kaydıyla çevre illerden dört mevsim ziyaretçilerini ağırlıyor.

Tur programlarıyla ilçeye gelen ziyaretçiler, benzersiz güzellikteki Peri Vadisi'nde gezinti yaptıktan sonra çıktıkları Bağın Kalesi'nde bol bol fotoğraf çekiyor.



"Kimin yaptığını kesin olarak belirleyemiyoruz"

Tunceli Kültür ve Turizm Müdürü İsmet Hakan Ulaşoğlu, basın mensuplarına, kentin pek çok uygarlığın hayat sürdüğü bir konumda olduğunu ifade etti.

Tunceli'de geçmiş zamanlarda meydana gelen bazı sıkıntılar sebebiyle arkeolojik çalışmalara ağırlık verilemediğini dile getiren Ulaşoğlu, şöyle devam etti:

"Kentimizde müzenin açılması ve bizim de alana inmemizle birlikte tarihi eserlerin yerlerini tek tek tespit etmeye başladık. Bağın Kalesi'nin gerçekleştirmiş olduğumuz araştırmalarda kimlerce ve hangi tarihte inşa edildiğini kesin olarak belirleyemiyoruz. Yalnızca yorumda bulabiliyoruz. Urartular döneminde inşa edildiğini düşünüyoruz. 

Kültür ve tarih turizmi gelişsin diye çalışmaya devam ediyoruz. İlçemizde türbe, cami, kilise ve kale gibi mekanların yanı sıra doğal güzellik de öne çıkıyor."



"Zamanda yolculuk yaptık"

Bölgede fotoğrafçılıkla ilgilenen Hüseyin Narin adlı yurttaş ise beş kişiden meydana gelen grupla kaleyi gezdiklerini aktardı.

Kale kalıntılarına hayran olduklarını ifade eden Narin, şu ifadelere yer verdi:

"Kaleyi ve etrafını gezdikçe zamanda yolculuk yaptık. Kalenin hemen yanı başında akan 'Peri Suyu' var. Orası da harika bir manzara sundu ve izlemeye doyamadık. Ayrıca kalenin en üstünde nöbetçi kulesi de yer alıyor. Oraya da tırmanıp fotoğraf ve video çektik. Kale bölgedeki dağ keçilerine hayat alanı sunuyor."

Yorumlar (0)