Urartu dili, yüzyıllar sonra yenide nefes aldı!

M.Ö. 600’lü yıllara uzanan Urartuların tarihe bıraktıkları dil, adeta yeniden canlandı. Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Arkeoloji Bölümünde canlanan dili, lisans ve yüksek lisansta eğitim gören öğrencilere ders olarak öğretiliyor.

KÜLTÜR-SANAT 17.11.2020, 14:14
Urartu dili, yüzyıllar sonra yenide nefes aldı!

2 bin 850 yıl önce Van’da kurulan ve buraya “Tuşba” adını koyan Urartular, Van’da yeniden canlandı. Urartuların kullandığı dil, Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Arkeoloji Bölümünde ders olarak okutulmaya başlandı. Hem lisans hem de Lisansüstü bölümde eğitim gören öğrencilere öğretilen dilin daha çok yaşaması için akademik çalışmalar sürüyor.

Arkeolojik kazılarda da Urartuca bilmenin önemi vurgulandı


Urartuca dersine gün geçtikçe ilgi de artıyor. Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Arkeoloji Bölümün Başkanı Rafet Çavuşoğlu, bu dersi 2017 yılından beri verdiklerini açıkladı. Lisansüstü öğrencilerine daha detaylı ve kapsamlı bir şekilde verdiklerini söyleyen Çavuşoğlu, Urartuca yazıtları tarihine de bir şekilde ışık tutulduğunu söylüyor.  Bilim dünyasına yeni isimler kazandırmayı amaçlardıklarını dile getiren Çavuşoğlu, bölgede yapılan arkeolojik çalışmalar içinde Urartuca bilmenin önemli olduğunu söylüyor.


 

Yorumlar (0)