Unutulmaya yüz tutmuş müzik aletlerine, yeniden hayat veriyor!

İstanbul’da yaşayan müzik öğretmeni Gökçe Güneygül, unutulmaya ve kaybolmaya yüz tutmuş müzik enstrümanlarına yeniden hayat veriyor. İşi manevi babası Feridun Obul’dan öğrenen Güneygül, bir yandan da enstrüman üzerine tarihi kitaplar da okuyor.

KÜLTÜR-SANAT 15.04.2021, 15:44 16.04.2021, 10:56
Unutulmaya yüz tutmuş müzik aletlerine, yeniden hayat veriyor!

Hayatını müziğe adayan ve müzik öğretmenliğinin yanı sıra çalgı da yapan Gökçe Güneygül, kaybolmaya ve yavaş yavaş unutulmaya başlamış olan müzik çalgılarına hayat veriyor. Çalgılara orijinaline sağdık kalarak restore işlemi uygulayan Gökçe Güneygül, ayrıca müzik çalgılarının tarihi için de araştırmalar yapıyor. Müzik aletlerini restore yapmayı, ustası ve manevi babası Feridun Obul’dan öğrenen Gökçe Güneygül, Obul ile işlemleri Sultanahmet’teki 20 metrekarelik dükkanlarında yapıyor. Bir handa bulunan dükkanlarında çalışan Güneygül ve Obul, kişiye özel ya da müzelerde sergilenmek için ürettikleri aletleri şekle sokuyor.



Okuma ve öğrenme üzerine geçmiş, müzik ve akademiyle dolu bir hayat

1991 yılında müzikle tanışan Gökçe Güneygül, ilk deneyimini Türk Musikisini Araştırma ve Tanıtma Grubu yani TÜMATA ile gerçekleştirdi. 1992 yılında ise unutulan musiki çalgıları yenilemeye başlayan Güneygül, 1997 yılında da İstanbul Teknik Üniversitesi Türk Musikisi Devlet Konservatuarı Müzik Teknolojileri Bölümü Yaylı Çalgı Yapım Ana Bilim dalında da eğitime başladı. Tek bir eğitimle yetinmeyen Güneygül, 2008 yılında da yüksek lisansını İstanbul Ticaret Üniversitesi’nde Uluslararası İşletme ve Yeditepe Üniversitesi Müzik Öğretmenliği bölümünde gerçekleştirdi. Bir yandan Müzikoloji doktorasını yapan Gökçe Güneygül, aynı zamanda müzik aletlerinin tarihi ve bilimi üzerine de çalışmalarını sürdürüyor. Yaptığı araştırmalar nihayetinde iki tane de kitap yazan Güneygül, yakın zamanda kitaplarını okuyucuya sunacak. Şu sıra Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı bir ortaokulda müzik öğretmenliği yapan Güneygül, ayrıca Afyon’da bulunan Müzik Müzesi’nin de danışma kurulu üyeliğini gerçekleştiriyor.



Son sekiz yılda 2 bin öğrenciye eğitim verdi

Son 8 yıllık hayatından yaklaşık 2 bin üzerinde öğrenciye eğitim verdiğini belirten Güneygül, enstrüman yapımında tüm aile üyelerinin görev yaptığını ve seri üretim dışında daha rahat çalıştıklarını belirtiyor. Kitap fikir olarak Evliya Çelebi üzerine araştırma yaptığını belirten Güneygül, Mayıs ayı başında çıkarmayı planladığı 'Seslerin Seyyahı Evliya Çelebi'nin Sazları' kitabını sunacak. Bu fikri Evliya Çelebi’nin 410. doğum yılı olması nedeniyle de düşündüğünü belirtti. Ayrıca Güneygül, ‘Tamburname’ adını verdiği kitabıyla da tambur tarihini herkese sunmayı amaçlıyor. 

Yorumlar (0)