Ülkelerde kişi başına kaç müze düşüyor?

Müzeler insanlık tarihinin dönüm noktalarını yansıtan birer ayna gibidir. Bir ülkenin tarihi mirası ne kadar zengin ve o mirasa ne kadar değer veriliyorsa o ülkede o kadar çok müze vardır. Bir araştırma şirketi ülkelerde milyon başına düşen müze sayılarını belirledi. İşte farklı ülkelerde kişi başına düşen müze sayıları…

KÜLTÜR-SANAT 28.12.2021, 20:52 30.12.2021, 10:30
Ülkelerde kişi başına kaç müze düşüyor?

Müzeler ülkelerin ve insanlık tarihinin mirasını oluşturarak insanların geçmişte neler olduğunu almasında önemli bir yer taşır. Müzeler bu yönüyle toplumların gelişmesi ve bilinçlenmesi için oldukça önemlidir.

Landgeist adındaki araştırma şirketi insanlığın bu ortak mirasını değerlendirmek için her ülkede milyon kişiye düşen müze sayısını bulmak üzere bir araştırma gerçekleştirdi. Bu araştırma sonunda UNESCO 2020 verilerine dayanarak dünyadaki müzelerin nüfusa oranlı olarak dağılımını gösteren bir görsel paylaşıldı. Yapılan araştırma sonucunda çıkan haritaya göre dünya üzerinde milyon kişiye göre en fazla müze düşen ülkeler belli oldu.

Dünya Müze Raporu’na göre belirlendi

UNESCO verilerine dayanan Dünya Müze Raporu’na göre dünya üzerinde on binlerce müze yer alıyor. Landgeist araştırma şirketi tarafından gerçekleştirilen araştırma sonucunda kişi başına dünyanın geri kalan bölgelerine göre en çok müzenin düştüğü yerler Avrupa ve Kuzey Amerika bölgeleri olarak belirlendi. Kişi başına oransal olarak en az müzenin düştüğü yerler ise Asya ve Afrika kıtasında yer alıyor. Milyon kişiye en fazla müze düşen ülkelerin başında ise Avustralya, Japonya, Yeni Zelanda ve Moğolistan dikkat çekiyor.

Ülkelerde kişi başına en çok müzenin düştüğü ülkeler ise şu şekilde:

  1. Niue
  2. Andorra
  3. San Marino
  4. Monaco
  5. İzlanda
  6. Montenegro
  7. Georgia
  8. Malta
  9. Estonya
  10. İsviçre

Nüfus büyük önem taşıyor

Bu noktada ülkelerin nüfusları da büyük önem taşıyor zira yüksek nüfuslu bir yerde çok müze olsa bile bu ülke oransal olarak alt sıralarda yer alacak ve yine aynı şekilde az nüfuslu bir ülkede birkaç müze olsa bile bu ülke en üst sıralarda yer alabilir. Örneğin Niue’de yalnızca bir adet müze yer alıyor ancak ülkenin nüfusu 2018 verilerine göre 1820 kişi olduğu için buradaki oran diğer ülkelere göre çok daha yüksek. Nüfusu az olduğu için oransal olarak yukarılarda yer alan bir başka ülke ise Andorra. Andorra’da 25 adet müze var ancak ülke nüfusu 80 binin altında olduğu için yine oransal olarak üst sıralarda yer alıyor.

Niue ve Andorra gibi mikro devletleri göz ardı ettiğimizde ise en üst sırada İzlanda yer alıyor. İzlanda’da 68 müze var ve 370 bin nüfuslu bu ülkede milyon kişiye 192 müze düşüyor. Amerika Birleşik Devletleri 33 bin fazla müzesiyle dünyada en çok müzenin yer aldığı ülke ancak nüfusun da fazla olması sebebiyle oransal olarak en üstlerde yer alamıyor.

Türkiye’de 451 müze var

UNESCO’nun verilerine göre Türkiye’de 451 müze yer alıyor ve Türkiye’nin nüfusu 82,32 milyon. Yani Türkiye’de milyon kişi başına yaklaşık olarak 5 müze yer alıyor. Ülke sınırları içinde 5 binden fazla müzenin yer aldığı ülkeler ise Almanya, Japonya, Rusya ve Amerika Birleşik devletleri oldu.

UNESCO ayrıca milyon kişi başına düşen müzeler için bir de harita paylaştı. Medeniyetin başkentlerinden biri olan Şanlıurfa, İzmir, İstanbul gibi insanlık tarihinde önemli yerleri sınırları içerisinde barındıran Türkiye’nin önümüzdeki yıllarda müze sayısını arttırarak hakettiği daha üst sıralarda yer almasını temenni ediyoruz.

Yorumlar (0)