Tuzla’da milattan önce kalma yapı suların çekilmesi ile ortaya çıktı!

Marmara Denizi’nin Tuzla bölümündeki suların yavaş yavaş çekilmesiyle ortaya çıkan gerçek, herkesi şaşırttı. 2 bin yıllık tarihi kalıntıların suların altında çıktığı bölgenin, eski bir liman olabileceği belirtildi.

KÜLTÜR-SANAT 28.03.2021, 15:52 28.03.2021, 16:10
Tuzla’da milattan önce kalma yapı suların çekilmesi ile ortaya çıktı!

Milattan önceki bir tarih daha, suların çekilmesi sonucu gün yüzüne çıktı. Marmara Denizi’nin Tuzla bölümündeki suların geri çekilmesi, tarihi bir gerçeği ortaya çıkardı. Tarihte birçok medeniyete ev sahipliği yaptığı bilinen ve tarihi de milattan önce 74 yılına uzanan Tuzla’da, Roma döneminden birçok kalıntı mevcut. Bilinen tarihi ise milattan önce 377 yılına kadar uzanan Tuzla’da tarihi araştırmalar sürüyor. Tuzla Belediyesi’nin de destek verdiği proje kapsamında, tarih çalışmaları yapan araştırmacı, tarihçi ve yazar Mustafa Özdemir, ortaya çıkan bu yapının eski bir limana ait olabileceğini söyledi.

Kalıntının bir liman olabileceği düşünülüyor

Tarihte birçok medeniyete ev sahipliği yapan Tuzla, Osmanlı Devleti’nin parçası olmasıyla beraber bir Türkiye toprağı olarak günümüze gelmiştir. Milattan önceki dönemlerde Britanya Kralı IV. Nikomedes’in vasiyeti üzerine Bitinya’nın Roma’ya bırakılmasıyla beraber Roma parçası olan Tuzla’da Marmara Denizi’nin çekilmesi nedeniyle başka kalıntılara da ev sahipliği yapmaya başladı. Tarihçi yazar Mustafa Özdemir,  kalıntıların Roma ya da Bizans döneminden kalma bir liman olabileceğini söylüyor.

Özdemir, Tuzla’da tarihe ışık tutacak ve Bizans ya da Roma dönemini aydınlatacak kalıntıların varlığının zor olduğunu söylüyor. Bu bölgede daha çok manastır ve kilise üzerine çok fazla kalıntı olduğunu söyleyen Özdemir,  Tuzla’nın bir liman kenti olduğunu da sözlerine ekliyor. Bu yüzden ortaya çıkan kalıntılın bir liman kalıntısı olabileceğini belirtti. Buranın depremlerle beraber göçük altında kaldığını söyleyen Mustafa Özdemir,  bölgenin tarihte birçok medeniyete ev sahipliği yaptığını ve bir çok eserin gün yüzüne çıkarıldığını söyledi.

Yorumlar (0)