Türkiye’nin yıldızı Kocasinan Hıdırellez Köşkü’nde parlayacak

Erkilet Alanı’nda bulunan ve Hıdırellez olarak isimlendirilen bölgeye giden Kocasinan Belediye Başkanı Ahmet Çolakbayrakdar, yenilemesi bitirilen Hızır İlyas Köşkü’nün etrafında gerçekleştirilen ören yeri işlemlerini inceledi.

KÜLTÜR-SANAT 26.07.2022, 16:08 27.07.2022, 16:06
Türkiye’nin yıldızı Kocasinan Hıdırellez Köşkü’nde parlayacak

Erkilet Bölgesi'nde yer alan ve Hıdırellez olarak tanınan alana giden Kocasinan Belediye Başkanı Ahmet Çolakbayrakdar, restorasyonu bitirilen Hızır İlyas Köşkü'nün etrafında düzenlenen ören yeri çalışmalarını kontrol etti. Kültürel ve tarihi eserlerin gelecek nesillere kadar ulaşması ile korunması adına üzerlerine düşen bütün sorumlulukları gerçekleştirdiklerini ifade eden Başkan Çolakbayrakdar; “İstikbalimizin teminatı olan gençlerimizin, çocuklarımızın ufkuna yenilikler katarak, hayallerini gerçekleştireceğiz. Bu şekilde Türkiye'nin yıldızları parlamış olacak” dedi.

Konumuyla dikkat çekiyor

İç yenileme işlemleri yapılan tarihi alanın etrafındaki çalışmaları bölgede gören Başkan Çolakbayrakdar, Erkilet Alanındaki Hıdırellez şeklinde tanınan Hızır İlyas Köşkü'nün görülmemiş kent manzarasıyla da görsel bir şölen meydana getirdiğini ifade ederek, “Erkilet alanından etrafa baktığınız da kent manzarası sizlere görsel bir şölen yaşatıyor. Hızır İlyas Köşkü'nün yenilemesini bitirmiştik ve onun etrafında gerçekleştirilmekte olan ören yeri işlemleri, hız kesmeden devam ediyor” dedi.

“Dünya ile yarışacak gençler yetiştireceğiz”

Bu çalışmanın yanı sıra bu bölgenin bir Gök Gözlem Evi haline geleceğini aktaran Çolakbayrakdar, “Sosyal donatılarının getirildiği ve yeni oluşturulan eserin iç kısmına konulacak olan teleskop ile bu bölgede gök gözlemleri gerçekleştirilecek. Öte yandan çalışmalar bitirildiği zaman burası etkinliklerin yapılacağı bir mekân olacak. En kısa zaman içerisinde burayı tamamlayacağız, hem Hızır İlyas Köşkü’nü hem de Gök Gözlem Evi'ni vatandaşlarımıza sunmuş olacağız. Gök Gözlem Evi şeklinde getirilecek olan bu tarihi alanda geleceğin teknoloji yıldızlarını büyütme hususunda destek sağlayacağız. Özellikle uzay bilimi ve astronomi alanlarında bilgi donanımı yüksek, dünya ile karşı karşıya gelecek seviyede gençler yetiştireceğiz. Çocuklarımızın mutlu ve huzurlu geleceği adına bütün çalışmalarımıza hız kesmeden devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.

Bunun yanı sıra çalışmanın Tarihi Kentler Birliğince kültürel ve tarihi mirası korunması hususunda proje ödülü aldığına da değinen Başkan Çolakbayrakdar, “Tarihi değerlerimize sahip çıkmak, ilerleyen zamanlara taşıyabilmek için şu ana kadar nasıl çalıştıysak, bundan sonrasında da aynı şekilde çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Düzenlenen çalışmalar, kentimize hayırlı ve uğurlu olsun” diyerek sözlerine son verdi.

Hıdırellez Köşkü ne zaman kuruldu?

Hıdırellez Köşkü, 13. yüzyıl Selçuklu dönemi tarihi eserlerindendir. Hıdırellez Tepesi üzerine Anadolu Selçuklu Sultanı 2'nci Gıyasettin Keyhüsrev tarafından kurulan köşk, büyük bir tümülüsün üzerine inşa edilmiştir. Av köşkü olması düşünülen yapı belirli kaynaklarda şifahane olarak geçmektedir. Kente hakim bir bölgede yer alan yapıda; mutfak, eyvan, mescit ve hol bulunmaktadır. Bunun yanı sıra tarihi yapının duvarları yığma yöntemi ile yapılmış, kesme taş duvar örgüsü ile de inşa edilmiştir. Kocasinan Belediyesi'nin yenilemesini bitirdiği yapı, en kısa süre içerisinde Gök Gözlem Evi halini alacak ve vatandaşların hizmetine sunulacaktır.

Yorumlar (0)