Türkiye’nin önemli tarihçilerinden Mehmet Genç hayatını kaybetti

Osmanlı döneminde sosyal hayat ve iktisat alanlarında kıymetli çalışmalara imza atan Türkiye’nin önemli tarihçilerinden Mehmet Genç yaşamını yitirdi.

KÜLTÜR-SANAT 19.03.2021, 00:08 19.03.2021, 13:15 Hanife
Türkiye’nin önemli tarihçilerinden Mehmet Genç hayatını kaybetti

87 yaşında tedavi gördüğü hastanede hayata veda eden Mehmet Genç, tarih alanında yaptığı önemli çalışmaları ile tanınıyor.

2015 yılında Cumhurbaşkanlığı Kültür Sanat Ödülüne layık görülen tarihçi Mehmet Genç, Cumhuriyet ve Osmanlı döneminde iktisadi gelişmeleri anlatan çalışmalarıyla biliniyor.

İbrahim Kalın'dan baş sağlığı



İletişim Başkanı Altun: "Alimin ölümü, alemin ölümü gibidir"



Mustafa Şentop: "Yeri doldurulamayacak bir alimdi"

Tarihçi Mehmet Genç kimdir?


4 Mayıs 1934 yılında Artvin, Arhavi'de dünyaya gözlerini Tarihçi Mehmet Genç, 1956 yılında başladığı doktorasını 1996 yılında tamamladı.

1953’te İstanbul'da Haydarpaşa Lisesi'nden mezun olan Genç, 1958’de ise Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Maliye ve İktisat Bölümünden mezun olmuştur.



Türk İktisat Tarihi Enstitüsü'nde çalıştı

Mehmet Genç,  Şereflikoçhisar kazasında Kaymakam Vekilliği, Ankara Valiliği'nde Maiyet Memurluğu ve 1960’da İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi Türk İktisat Tarihi Enstitüsü'nde "İktisat Tarihi" asistanı olarak Ömer Lütfi Barkan'ın yanında çalışmıştır.

Araştırmalarının temel kaynağı, Osmanlı arşivleriydi

1965-1982 yıllarında "İktisat Tarihi Uzmanı" olarak Aynı Enstitü'de çalışan Mehmet Genç, 1966’da çalışmalarını detaylandırmak amacıyla Başbakanlık Arşiv'inde çalışmaya başlamış ve bu tarihten sonra araştırmalarının temel kaynağı Osmanlı arşiv belgeleri olmuştur.

Türkçe, Yunanca, Fransızca ve İngilizce yayımlanmış çok sayıda makalesi olan tarihçi Genç, evli ve iki çocuk babasıdır.

Genç’in makalelerinin önemli bir bölümü ek ilavelerle 2000 yılında, "Osmanlı İmparatorluğunda Devlet ve Ekonomi" isimli kitabında yayımlanmıştır.



2001 yılında Aydın Doğan Vakfı Özel Ödülünü aldı

Bu kitabı ile Genç, Türkiye Yazarlar Birliğince, Fikir Dalında ödüle layık görülmüştür. Bir sonraki yılda ise Aydın Doğan Vakfı özel ödülü almıştır.

2015 Cumhurbaşkanlığı Kültür Ve Sanat Ödülü

American Research Institute in Turkey Yönetim Kurulu Üyesi olan Mehmet Genç, son olarak 2015 yılında Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülleri Yönetmenliği kapsamında, Sosyal Bilimler ve Tarih alanında ödüle layık görüldü. 


 

Yorumlar (0)