Türkiye’nin ilk ve tek geleneksel Türk okçuluğu atölyesi

Geleneksel Türk Okçuluğu alanındaki çalışmalarda Türkiye'de ilk ve tek olan Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi (KMÜ), tarihin izlerini gün yüzüne çıkarmaya devam ediyor.

KÜLTÜR-SANAT 29.01.2021, 17:37 30.01.2021, 14:00 Hanife
Türkiye’nin ilk ve tek geleneksel Türk okçuluğu atölyesi

Önemli çalışmalara imza atan KMÜ Yunus Emre Kültür ve Sanat Evi'ndeki Geleneksel Türk Okçuluğu Atölyesi, bir yandan modern malzemelerle geleneksel Türk yayı yapılarak yeni Türk yayı modelleri üzerine Ar-Ge çalışmaları gerçekleştirirken diğer yandan da meraklılarına okçuluk eğitimi veriyor.



Atölyede şimdiye kadar binlerce ok ve yay üretilip, yüzlerce kursiyere uygulamalı okçuluk eğitimi verildi.



Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesinde Yunus Emre Kültür ve Sanat Evi'nin açılmasını ve Geleneksel Türk Okçuluğu Atölyesinin kurulmasını sağlayan Rektör Prof. Dr. Mehmet Akgül,  günümüzde de geleneksel Türk okçuluğunun yaşatılması ve bunun yanı sıra hat, ney, ebru gibi geleneksel sanatlara ilginin artırılması için böyle girişimde bulunduklarını belirtti.



Ok, yay, zırh…

Bu fırsatı öğrencilere ve halka sunmaktan mutluluk duyduklarını dile getiren Akgül, “En büyük gayemiz, geçmişi çok eski çağlara dayanan bu önemli sanatımızın nesilden nesile aktarmak. Bu hedefimiz doğrultusunda her türlü altyapı desteğini sağladık ve sağlamaya da devam ediyoruz. Atölyemizde yay, ok, kaftan, zırh gibi okçuluk araç gereçlerinin yanı sıra ok yapımında kullanılmak üzere makine ve teçhizat da bulunmaktadır" dedi.



Şimdiye kadar çok sayıda yerli ve yabancı öğrenciye Geleneksel Türk Okçuluğu Atölyesinde kurs verildiğini aktaran Rektör Akgül, atölye çalışmalarının Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından ‘Geleneksel Yay ve Ok Yapımcısı Sanatçısı’ unvanı verilen Karamanlı Sanatkar Osman Gözel’in koordinatörlüğünde gerçekleştirildiğini belirtti.



Akgül, ok ve yay üzerine Ar-Ge çalışmalarının yanı sıra zırh, etek ve kaftan üzerine de araştırmalara öncülük ettiklerini kaydetti.


 

Yorumlar (0)