Türkiye’nin ilk peynir müzesine ziyaretçi akını: 3 ayda 12 bin kişi ziyaret etti!

Kars turizminin yeni durağı Peynir Müzesi, Türkiye’nin ilk ve tek, Dünya’nın 18’inci müzesi olarak yabancı ve yerli turistlerden büyük ilgi görüyor. 3 ay içinde Peynir Müzesi’ni 12 bin kişi ziyaret etti.  

KÜLTÜR-SANAT 23.05.2022, 10:26 23.05.2022, 16:43
Türkiye’nin ilk peynir müzesine ziyaretçi akını: 3 ayda 12 bin kişi ziyaret etti!

30’u aşkın peynir çeşidinin sergilendiği, "Dünya’nın 18. Peynir Rotası" şeklinde tescillenen, Türkiye'de ilk ve tek 'Peynir Müzesi, Kars'ın yeni turizm destinasyonu olarak ön plana çıkmaya başladı. 

“Kültürümüzü tanıtmaya çalışıyoruz”

Peynir Müzesi’nde tarihi anlatmak lazım geldiğini söyleyen Müze Müdürü Yeşim Koç, “Aslında burası 1734 senesinde yapılmış bir tabya, adı Süvari Tabya şeklinde geçiyor. Aynı şekilde Dere Tabyası olarak de biliniyor. Tarihi açıdan özellikle bizim için bu bina oldukça önemliydi, mutlaka gelen ziyaretçilere bunları anlatmamız gerekiyordu. İçeri girdiğimizde Kars peynirlerini özellikle burada tanıtmaya çalışıyoruz. Kültürümüzü tanıtmaya gayret ediyoruz. İmalatından satışına kadar Kars peynirlerini anlatmaya çalışıyoruz. Yayla ve süt sağım bölümümüz var. Endemik bitki alanı, Gravyer imalat alanı var. Osmanlı evleri ile birlikte Rus binalarını tanıttığımız alanlar mevcut” şeklinde konuştu. 

“Ziyaretçi sayısı 12 binin üstünde”

Peynir Müzesi’nin yoğun ilgi çektiğini belirten Müze Müdürü Yeşim Koç, “Büyük bir ilgiyle karşılaştık. Aslında turizm açısından burası önemli bir yer oldu. Kars halkı tarafından da ayrıca büyük bir ilgiyle karşılaştık. 3 aylık bir müze. Müzemiz şubattan beri açık ve şubat ayından bu yana ziyaretçi sayımız 12 binin üstünde, bu açıdan gurur verici. Umarım daha da fazla olacaktır, artacaktır.” açıklamasını yaptı.

Kars Peynir Müzesi’nde içi süt dolu güğümler, ahır bölümü, peynir yapımı ve yaylalardaki yaşam, peynirin imalat hikayesi anlatılırken, geçmişten bugüne peynir yapımında kullanılan araç ve gereçler de ayrıca sergileniyor. 

Dere Tabyası’nın tarihçesinin de aktarıldığı bölümün de bulunduğu müzede, temsili Kars Garı, Ankara Gazi Garı, Kars bitki örtüsü, gravyer yapım ve peynir salonu, şefin bölümü, Kars evleri, atölye bölümleri de yer alıyor. 

Hareketli olarak peynir yapımının canlandırıldığı Peynir Müzesi’ni, 3 ay içinde 12 bin kişi ziyaret etti.

Yorumlar (0)