Türkiye’nin 300 milyon senelik granit tepeleri UNESCO adayı oldu

Bursa, Balıkesir ve Çanakkale sınırları arasında bulunan 300 milyon senelik granit tepeler UNESCO’ya aday gösterildi.

KÜLTÜR-SANAT 26.06.2021, 14:43 27.06.2021, 11:09
Türkiye’nin 300 milyon senelik granit tepeleri UNESCO adayı oldu

Bursa, Balıkesir ve Çanakkale ili sınırları içinde 17 bin 500 kilometrekarelik alanı kapsayan İda Madra Jeoparkı, Türkiye’nin UNESCO’ya aday olan resmi ilk ve tek jeoparkı. Geçtiğimiz sene Kasım ayında yapılmış olan başvuruyu kabul eden UNESCO tarafından son 2 aydan beri resmi web sayfasında İda madra Jeoparkın adaylığıyla ilgili bilgiler paylaşılıyor.

300 milyon senelik granit tepeler yer alıyor

Balıkesir Valiliği, Büyükşehir Belediyesi ve üniversite rektörlüğünce bölgeyi turizme kazandırıp kırsal kalkınmaya destek vermek amacıyla proje kapsamında oluşturulmuş olan İda Madra Jeoparkı’nda 300 milyon senelik granit tepeler bulunuyor.

İda Madra Jeoparkı dahilinde çok fazla jeosit ve odak noktası olduğunu söyleyen Balıkesir Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Coğrafya Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Abdullah Soykan, “Çataldağ da bu projenin önemli odak noktalarından biri. Batıda Susurluk, güneyde Kepsut ve kuzeyde Mustafakemalpaşa ilçelerinin arasında bulunan bu alan bölgede kubbe şeklinde günümüzden 300 milyon sene önce oluştuğu tahmin ediliyor.

Jeolojide paleozoik yaşta diye adlandırdığımız metamorfik şiştler, çekirdeğini oligomiosen arasına daha ziyade sokulan bir granit sokulumunu görmek mümkün kubbe şeklinde yükselttiği için üzeri hafif çatlamışcasına her yerde graniti görmek mümkün.” şeklinde konuştu.

Soykan, Çoban Dede Tepesi ismiyle bilinen bin 317 metrelik granitlerin bölgede fazlaca görüldüğünü söyleyerek, “İda Madra Jeopark’ın en önemli odak noktaları granit temelli diyebiliriz. Bunları biz Kapıdağ Yarımadası’nda da görebiliyoruz. Alaçam Dağları’nda ve Kozak’ta da görüyoruz. En önemli gördüğümüz yerlerden birisi Çataldağ. Burası ulaşım güzergahından dolayı İstanbul-Ankara ve İzmir yolu üzerinde. Bundan dolayı yüksek bir turizm potansiyelini içerisinde barındırıyor. Susurluk tarafından Çaylak Şelalesi, Mustafakemalpaşa tarafından ise Suuçtu Şelalesi günlük kullanım alanı bu destinasyonu güçlendiriyor.* ifadelerini kullandı.

“Türkiye’nin resmi tek UNESCO jeopark adayı”

İda Madra Jeoparkı Koordinatörü ve Balıkesir Üniversitesi Öğretim Üyesi Erdal Gümüş, jeoparkın Türkiye’nin resmi tek UNESCO jeopark adayı olduğunu kaydederek, 2019 senesinde kurulan jeoparkla ilgili dünyada nadir bir şekilde görülen jeoparkları korumak için 2020 kasım ayında UNESCO’ya başvuru yapıldığını ve 2021 Nisan itibarıyla ise UNESCO’nun internet sitesinde bilgiler paylaşıldığını söyledi.

Jeopark, dağcıların ilgi odağında

Balıkesir Susurluk ile Bursa Mustafakemalpaşa ilçelerinin arasında yer alan Çataldağ jeolojik yapısıyla dağcıların da ilgi odağı oldu.

Yorumlar (0)