Türkiye, yeni 412 tarihi eserine kavuşuyor!

Tarihi Eser Kaçakçılığıyla Mücadele kapsamında Kültür ve Turizm Bakanlığı, Macaristan gümrüğünde, 412 tane tarihi eser yakaladı. Gelecek hafta Türkiye’ye getirilecek olan eserlerin, Ankara’da bulunan Anadolu Medeniyetler Müzesi’nde sergileneceği belirtildi.

KÜLTÜR-SANAT 20.02.2021, 17:00 20.02.2021, 17:15
Türkiye, yeni 412 tarihi eserine kavuşuyor!

Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından, tarihi eser kaçakçılığıyla mücadele soruşturmasında yeni bir gelişme daha yaşandı. Çalışmalar sonucunda 412 tane eser, Macaristan gümrüğünde yakalandı. Önümüzdeki haftalarda Türkiye'ye getirilecek olan eserler arasında; Roma Dönemi’ne ait mermer heykel başı, mermer figürin, metal, ahşap ve taş buluntular ile birlikte sikkeler bulunuyor.

Eserler, Anadolu Medeniyetleri Müzesi'nde sergilenecek

Macaristan tarafından Türkiye’ye iadesi sağlanacak olan eserler, Macaristan’a resmi temaslar dolayısıyla gidecek olan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’na 25 Şubat’ta törenle teslim edilecek. Çavuşoğlu, eserleri Macaristan Dışişleri Bakanı Péter Szijjrt’dan teslim alacak. Macaristan’dan gelecek olan tarihi 412 miras, Ankara’da bulunan Anadolu Medeniyetleri Müzesi’nde sergilenecek.

Anadolu Medeniyetleri Müzesi Müdürlüğü ile Selçuk Üniversitesi Arkeoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ertekin Doksanaltı ise bir rapor hazırladı. Eserlerin Anadolu kökenli olduğunu belirleyen Doksanaltı’nın raporuyla beraber Kültür ve Turizm Bakanlığı, eserleri kaçırmaya çalışan kişiler hakkında da suç duyurusunda bulundu.  İstanbul 15’i Ağır Ceza Mahkemesi tarafından hakkında 5 yıl mahkûmiyet kararı alınan şahıs, istinaf yoluna başvurdu. Ardından Bakanlık, yargı süreci devam eden davada müdahil olarak katılmayı sürdürdü.

Yorumlar (0)