Türkiye-Ukrayna ortak yapımı Klondike filmine Almanya’dan BZ Kültür Ödülü

Maryna Er Gorbach’ın yönetmenliğini üstlendiği Türkiye-Ukrayna ortak yapımı 'Klondike' adlı film, Almanya’nın önde gelen kültür ödüllerinden biri olarak bilinen BZ Kültür Ödülü’nü kazandı.

KÜLTÜR-SANAT 06.07.2022, 11:32 06.07.2022, 17:19
Türkiye-Ukrayna ortak yapımı Klondike filmine Almanya’dan BZ Kültür Ödülü

Türkiye-Ukrayna ortak yapımı olarak bilinen 'Klondike', almış olduğu ödüllere bir yenisini daha ekleyerek, Almanya’danın önemli kültür ödüllerinden BZ Kültür Ödülü’ne layık bulundu. 26 Haziran Pazar günü 'Klondike' yapımının yönetmeni Maryna Er Gorbach, Kino International’da düzenlenen ödül töreninde Berlin Belediye Başkanı Franziska Giffey’in takdimiyle birlikte ödülünü teslim aldı. Öte yandan Ukrayna’nın Almanya Büyükelçisi Andrij Melnyk ile birlikte Ukraynalı boksör dünya ağır sıklet boks şampiyonu Klitschko da törene katıldı.

“Muhteşem bir güncelliğe sahip”

Klondike yapımına ödülünü teslim eden Berlin Belediye Başkanı Franziska Giffey, bu tarz bir film yapmanın zorluğuna dikkat çekerek, “Yalnızca 2014 yılında Donbas’ta bulunan Rus ayrılıkçıların devamlı saldırılarına değil, aynı şekilde geleceğe ilişkin de aile içi tartışmalara katlanmak durumunda kalan hamile bir kadının öyküsü ele alınıyor ve bu film, kimseyi buna kayıtsız bırakmıyor. Muhteşem bir güncelliğe sahip, oldukça heyecan verici bir yapıt. Rahatsız edici derecede tarafsızlıkla savaşın şiddeti tasvir ediliyor” sözlerini kullandı. 

Klondike’nin yönetmenliğini yapan Maryna Er Gorbach ise ödül törenindeki konuşmasında, Ukrayna’da siyaset ve sanatın aynı değerler için savaşmasının vaktinin geldiğini dile getirirken; ödül törenine katılan Ukraynalı boksör Vladimir Klitschko, savaşın şu an sürdüğü ve kültürüyle tamamen yok edilmek istenen insanların olduğu bir zamanda, uluslararası alanda bu tarz filmlerin gösterilmesinin oldukça önemli olduğuna dikkat çekti.

Türkiye - Ukrayna ortak yapımı

Klondike, Rusya-Ukrayna sınırında yaşayan hamile bir kadın Irka’nın (İrka)’nın, ayrılıkçı gruplarca köyü kuşatılmış olmasına rağmen toprağını terk etmeyişini işliyor. 17 Temmuz 2014 günü Ira ve ailesinin, uluslararası bir uçak felaketinin ortasında kendilerini bulmalarıyla gerçekleşen olayların ele alındığı Ukrayna Devlet Film Ajansı, TRT 12 Punto ve Türkiye Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürlüğü ortak yapımı olan filmde, çekildiği süreçte ayak sesleri gelmekte olan bir savaşın kasvetli tasviri titiz bir biçimde işleniyor.

Yorumlar (0)