Türkiye'nin 'Jurassic Park'ında kazılar başladı

Çankırı'da, evvelki senelerde bizon, oklu kirpi, antilop, gelincik, sırtlan, yaban atları, zürafa, kılıç dişli kaplan, gergedan gibi pek çok hayvana ait fosillerin gün yüzüne çıkarıldığı 'Çorakyerler Omurgalı Fosil Lokalitesi'nde bu seneki kazılara başlandı.

KÜLTÜR-SANAT 31.07.2022, 00:15
Türkiye'nin 'Jurassic Park'ında kazılar başladı

Ankara Üniversitesi Tarih ve Dil Coğrafya Fakültesi Antropoloji Bölümü'nden Başkan Prof. Dr. Ayla Sevim Erol'un başkanlığında, Fatih Mahallesi Yapraklı kara yolu dolaylarındaki alanda gerçekleştirilen kazılar, 12 kişiden oluşan ekiple sürdürülüyor. 

Prof. Dr. Erol, basın mensuplarına, bu sezonki kazı faaliyetlerine başladıklarını kaydetti.

Erol, "Bu sezon ufak bir bütçeyle çalışmak mecburiyetinde olduğumuzdan dolayı işçi tutma olanağımız yok. Çankırı Karatekin Üniversitesi'nden stajyer öğrencilerimiz bizimle. Bu sene 12 kişilik bir ekip halinde çalışıyoruz." diye konuştu. 

"Sürprizlerle dolu bir bölge"

Çorakyerler'den 9 milyon sene evveline ait hayvan fosillerine ulaştıklarını aktaran Erol, "Oldukça eşsiz, benzersiz hayvanlarımız var. Anadolu coğrafyasında yaşamış, yalnızca Çankırı ve etrafında bulunmuş altı yeni tür yer almaktadır. Çorakyerler lokalitesinde bugüne değin 4 bin dolaylarında tanımlanabilir fosil buluntuyla 40'ı aşkın tür bulunmuştur. Her geçen sene kazı faaliyetlerinde yeni türlerle karşılaşıyoruz ve büyük sürprizlerle dolu bir bölge olduğu için de her an karşımıza farklı bir şeyler çıkar diye beklenti içerisindeyiz." şeklinde konuştu. 

Kazı faaliyetleri 1997'de başlatılmıştı

Erol, kazı gerçekleştirdikleri alanın milyonlarca sene evvel bir hayli zengin bir galeri ormanına, savanlı alanlara ve tatlı su yataklarına sahip olduğunu belirtti.

Tespit edilen fosillerle kente fosil müzesi kazandırılabileceğine işaret eden Erol, müzenin Çankırı'ya ve çevre kentlere hem bilimsel hem de  maddi yönden katkısı olacağını söyledi.

Bölgede son 25 senedir sürdürülen kazı faaliyetlerinde pek çok hayvana ait fosil bulunmuştu. 













Yorumlar (0)