Türkiye'nin en büyüğü, Avrupa'nın sayılı örneklerinden: Rami Kütüphanesi açılıyor

Türkiye'nin en büyük kütüphanesi Rami Kütüphanesi yarın açılıyor. Kütüphane 220 dönümlük alanda 36 bin metrekarelik kapalı alanda hizmet verecek.

KÜLTÜR-SANAT 12.01.2023, 15:14
Türkiye'nin en büyüğü, Avrupa'nın sayılı örneklerinden: Rami Kütüphanesi açılıyor

51 bin metrekare büyüklüğündeki peyzaj alanıyla 4 bin 200 kişilik oturma kapasitesini bulunduran Rami Kütüphanesi yarın hizmete girecek.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın katılımı ile açılacak olan kütüphane, ülkemizin en büyük, Avrupa'nın ise sayılı kütüphanelerinden bir tanesi olacak.

Kütüphanenin genel koordinatörü Osman Zorlu, açılıştan öncesinde yapmış olduğu paylaşımda 250 sene önce askeri kışla mantığıyla inşa edilen yapının 1980'lere dek askeri kışla olarak kullanıldığını söyledi.

Yapının restorasyon sürecinin 2000'li yıllardan sonra planlandığını ifade eden Zorlu, 2014 senesinde restorasyonun başladığını kaydetti.

"Avrupa'nın sayılı, İstanbul'un en büyük kütüphanelerinden olacak"

Osman Zorlu, yaklaşık 2 buçuk yıldır hummalı bir çalışma gerçekleştirildiğini ve kütüphanenin kapılarını açmaya hazır hale getirildiğinin altını çizerek, "En nihayetinde bu muazzam eseri yarın kütüphaneye çeviriyoruz. Avrupa'nın sayılı, İstanbul'un ise en büyük kütüphanelerinden olacak." şeklinde konuştu.

Dünyanın en büyük alana sahip üçüncü kütüphanesinin olduğunu vurgulayan Zorlu, "Bunun da ötesinde 4 bin 200 kişiden oluşan oturma ve çalışma kapasitesiyle beraber yine dünyada ilk üçte bulunan bir kütüphane. Bununla beraber kütüphanemiz Türkiye'de peyzaj alanı da değerlendirildiğinde 51 bin metrekarelik alanda, kapalı peyzaj alanı olarak, dünyanın ve ülkemizin en büyük kütüphanesi." dedi.

Millet bahçesi tarzında inşa edildi

Bununla beraber Zorlu, kütüphanenin millet bahçesi tarzında da inşa edildiğinin altını çizdi.

Kafeleri, internet erişimi ve sanat etkinliklerinin gerçekleştirileceği galerileriyle beraber haftanın her günü her saat kullanılabileceğini paylaşan Zorlu, şunları söyledi:

"Rami Kütüphanesi bir yaşam döngüsü olarak inşa edildi. Bunun anlamı nedir? 0-3 yaş çocuk bebek grubundan başlıyoruz, evlatlarımızı burada ağırlamaya. Lise, ortaokul ve üniversitelerin yazma eserler şifahanesi, ihtisas kulüpleri ve Atatürk İhtisas Kütüphanesi de yine bünyesinde olacak. Vakıf kültürümüzün gereğince günde 2 defa misafirlerimize çorba ikramımız olacak. Yine kek ve çay da gün içinde ikramlarımız arasında olacak. Bunun haricinde üniversite hazırlığındaki öğrencilerimize kütüphanemiz ücretsiz test kitapları temin edecek ki üniversiteye yönelik hayallerini gerçekleştirebilmeleri için bizlerin de ufak bir katkısı olsun."

Kütüphanenin sergi salonlarında, uluslararası ve ulusal sergiler, etkinlikler ve konferanslar gerçekleşeceğini kaydeden Zorlu, restorasyonun aslına uygun bir şekilde inşa edilen ve bulunduğu mahalleye büyük bir katkıda bulunan kütüphanenin ülkemizin ilk sürdürülebilirlik sertifikasını bulundurduğunu ifade etti.

Rami kütüphanesinin nadide bir eser olarak Türkiye'ye ve İstanbul'a uzun seneler hizmet edeceğini vurgulayan Zorlu, sözlerine şöyle devam etti:

"Bu eseri korumak için Rami kütüphanesi yönetimi adına UNESCO Kültür Mirası Listesi'ne girmesi için gerekli çalışmaları başlatmış olduk. Kütüphanemizi hem insanlığa hem de milletimize emanet etmek için UNESCO Kültür Mirası Listesi'ne dahil edileceğini şimdilik buradan ifade etmek istiyorum."

Rami Kütüphanesi hakkında

Toplamda 220 dönümlük alanın içerisinde 36 bin metrekarelik kapalı alanın yanında ağaçlarla çevrili vaziyetteki yapay bir göleti de içinde barındıran kütüphane, 51 bin metrekarelik peyzaj alanını içinde barındırıyor.

Dört bin 200 kişilik bir oturma alanının yer aldığı komplekste; 0-3 ve 3-6 yaş gruplarına hizmet verecek Bebek ve Çocuk Kütüphanesi ile lise ve ortaokul öğrencileri için tasarlanan Gençlik Kütüphanesi bulunuyor.

Bununla beraber doktora, yüksek lisans öğrencileri ile akademisyenler başta olmak üzere bütün yetişkin kullanıcıların ihtiyaçlarına yanıt veren 10 adet ihtisas kütüphanesinin yanında Atatürk İhtisas Kütüphanesi ve Yazma Eserler Kütüphanesi de kitapseverlerle buluşturulacak.

Ayrıca Yazma Eserler Kütüphanesi bünyesindeki Şifahane'de yapılacak olan kitap restorasyon çalışmaları ve arşiv bölümleriyle de kadim bilgilerin özenle korunarak gelecek kuşaklara aktarılması amaçlanıyor.

Yorumlar (0)