Türkiye'de bulundu: Tam 13 tane...

Aksaray'da gerçekleştirilen kazılarda bulunan 10, 11 ve 12'inci yüzyıllara ait 13 adet mumya müzede sergileniyor ve ziyaretçilerini bekliyor.

KÜLTÜR-SANAT 27.03.2022, 21:45
Türkiye'de bulundu: Tam 13 tane...

Kentte bulunan bebek, yetişkin ve kedi mumyaları herkesi şaşırtıyor. Toplam 13 adet mumya, ülkemizin ilk ve tek mumya bölümüne sahip Aksaray Müzesi'nde sergileniyor. İlde gerçekleştirilen kazılarda ortaya çıkarılan mumyalar, özel soğutma ve ısıtma sistemi olan vitrinlerde muhafaza ediliyor.

"Kiliselerde bulundu"

Mumyalar hakkında bilgi aktaran Aksaray Müze Müdürü Yusuf Altın, toplam 13 adet mumyanın gün yüzüne çıkarıldığını kaydederek, “Niğde ve Amasya'daki müzelerde de birer adet mumya var fakat bu şekilde sergilenen yegane müze burası. Ihlara Vadisi'ndeki kiliselerde gerçekleştirilen kurtarma kazıları sonucunda bulundular. Mumyaların bir kısmı da 1000 sene evvel Çanlı Kilisesi'nde bulunmuştur. Mumyalar 2000'li yıllar itibarıyla müzemize kazandırıldı." sözlerini sarf etti. 

"Türkiye'deki mumyalama tekniği farklı"

Mısır’a kıyasla ülkemizdeki mumyalama tekniğinin çok farklı olduğunun altını çizen Yusuf Altın, “Özellikle bebek mumyası kendi içinde çok teknik bir faaliyet gerektiriyor. Bu teknikte canlı öldükten sonra iç organları çıkarılır, balmumu eritilerek cesedin üstüne kaplanır. Ardından kumaş ve kefenle üstü örtülür. Bu şekilde gömme işlemi yapılır ve yüzyıllar boyunca korunur. Biz bu mumyaları müzemizde sergiliyoruz. Mumyalarda bulunan patik, kolye gibi aksesuarları da sergiliyoruz." diye konuştu. 

"Çok sevdiği kedisini de mumyalamış"

Sahibinin çok sevdiği bir kedinin de mumyalandığını dile getiren Altın, “Bir diğer mumyamız ise kedi mumyası. Özellikle çocuk ziyaretçilerimizin yoğun bir şekilde dikkatini çekiyor. Büyük olasılıkla sahibi tarafından çok sevildiği için balmumu ile kaplanmış ve korumaya alınmış. Mumyaların hepsi yaklaşık olarak 1000 senelik." dedi.

Yorumlar (0)