Türk sinemasında Çanakkale Savaşı konulu filmler

Bugün, Çanakkale Savaşı'nın 107. yılı... Türk sinemasında Çanakkale Destanı, birçok filme konu oldu. Gerek kurgusal gerek belgesel yapımlar olarak Türk sinemasına kazandırılmış Çanakkale Savaşı konulu filmler sizler için derlendi...

KÜLTÜR-SANAT 18.03.2022, 16:22 18.03.2022, 16:35
Türk sinemasında Çanakkale Savaşı konulu filmler

Türk sinemasında Çanakkale Destanı, birçok filme konu oldu. İşte Çanakkale Destanı konulu bazı filmler…

Çanakkale Savaşı Gerçeği ve Gelibolu

2005 yılında Tolga Örnek’in çektiği belgesel, zaferden sonra yaşayanların ağzından yaşananları aktarıyor.

Çanakkale Çocukları 

Sinan Çetin’in yapımcısı olduğu film, iki farklı cephede savaşan 2 askerin ve bir annenin zamana karşı ölüm kalım mücadelesini, savaşın en karanlık dönemlerinde yürek sızlatan ve duygusal hikayelerini ele alıyor.

Bir Millet Uyanıyor

Çanakkale Savaşı ve Birinci Dünya Savaşı’nda yaşanan olaylar, şehit olanlar, geri kalanların evlerine dönüşü gibi olaylar konu edilmektedir. Kurtuluş Savaşı hazırlıkları esnasında Çanakkale'de başarıyla mücadele eden 96. Alay'dan geriye kalanlar ele alınır ve bu alay, Kurtuluş Savaşı'nda da oldukça başarılı olur.

Çanakkale 1915  

2012 yapımı ve yönetmen koltuğunda Yeşim Sezgin’in oturduğu filmde, Şevket Çoruh, İlker Kızmaz ve Barış Çakmak başrollerde yer alıyor. Film, Çanakkale Savaşı’nı, Mustafa Kemal’in komutasındaki 19. Tümen’in askerleri çerçevesinde anlatıyor.  

Çanakkale Yolun Sonu 

Serdar Akar ve Kemal Uzun’un beraber yönettiği film, Hilal-i Ahmer cemiyetine üye Hasan ve Muhsin kardeşlerin hikayesi özelinde savaşı anlatıyor.

Çanakkale: Son Kale 

Ahmet Okur’un yapımı olan belgeselde, uzun bir araştırma ve uzmanların katkısıyla Çanakkale Savaşı, kronolojik bir sırayla anlatılıyor.

Son Mektup (2015)

I. Dünya Savaşı sırasında Tayyareci Yüzbaşı Salih Ekrem gönüllü bir şekilde Çanakkale cephesine gider. Savaşın zor koşullarında askerlerin yaşama tutunması için mücadele eden Nihal Hemşire ile tanışır. Nihal ve Salih Ekrem zorlu koşullarda, bir de Fuat isminde kimsesiz bir çocuğu sahiplenirler. İngilizler’in hava baskınında Salih Yüzbaşı’nın yardımıyla kurtulan “Küçük Gazi Fuat”, hemşire ve yüzbaşının arasındaki ölümsüz sevdanın da tanığı olacaktır…

Son Umut 

Avusturalyalı bir çiftçi Connor, üç evladını da Çanakkale Savaşı'na yollamıştır. Çanakkale Savaşı’ndan sonra Türkiye'ye gelen Connor'ın tek amacı; uzun bir süredir haber alamadığı çocuklarının izini bulabilmektir. İstanbul'da başlayıp Çanakkale’ye, daha sonra ülkenin çeşitli bölgelerine uzanan bu arayışta, en büyük destekçileri ise Türk subayları Cemal ve Hasan olacaktır.

Ünlü oyuncu Russel Crowe’un yönetmenliğini üstlendiği filmin senaryosu ise Andrew Knight ve Andrew Anastasios ikilisine ait. Filmin kadrosunda Russell Crowe, Jai Courtney, Isabel Lucas ve Olga Kurylenko gibi isimlerin haricinde Türkiye'den de Yılmaz Erdoğan ve Cem Yılmaz yer alıyor.

Türk İşi Dondurma

Türk İşi Dondurma, Çanakkale Savaşı esnasında Avustralya'da ikamet eden iki Türk'ün ülkeleri için gösterdikleri mücadeleyi ele alıyor. Avustralya’da yaşayan iki Türk, el arabası ile dondurma satarak ve devecilik ile geçimlerini sağlar. 1915’te memleketlerinde savaş çıktığı haberini alan ikili, Çanakkale’ye cepheye gitme kararı alır. Fakat yetkililer, adadan çıkmalarına müsaade etmez. Bu esnada Türkler aleyhine Avustralya’da propaganda yapılır. Avustralya’da İngilizler’in asker devşirmek için broşür dağıttığını gören iki Türk, ülkelerinde gösteremedikleri mücadeleyi Avustralya’da yapmaya karar verir.

Ayla filminin yönetmenliğini yapan Can Ulkay’ın yönetmen koltuğunda oturduğu Türk İşi Dondurma’nın senaryosunu ise Gürkan Tanyaş yazdı. Başrollerinde Şebnem Bozoklu, Ali Atay ve Erkan Kolçak Köstendil’in yer aldığı ve gerçek bir hikayeden uyarlanan filmin oyuncu kadrosunda Will Thorp, Tristan Alexander, Marleen Mathews, James Farley gibi isimler de bulunuyor.

Yorumlar (0)