Türk mimar dünyayı gezip kiliseye çevrilen Türk eserlerini tespit etti

Yüksek Mimar Mehmet Emin Yılmaz, Türklere ait olan ve 18 ülkede 329 farklı mimari eserin kiliseye çevrildiğini yaptığı uzun süreli araştırmalar sonucunda tespit ederek araştırma sonuçlarını kamuoyuyla paylaştı.

KÜLTÜR-SANAT 16.07.2020, 21:03 16.07.2020, 21:14
Türk mimar dünyayı gezip kiliseye çevrilen Türk eserlerini tespit etti

Osmanlı İmparatorluğu'nun hakimiyet sürdüğü topraklarda 10 senedir Türk eserlerinin izlerini süren yüksek mimar Mehmet Emin Yılmaz, camilerin kiliseye dönüştürülenlerini, tekkeleri ve çan kulesine çevrilen minareleri tespit etti.

Eserlerin olduğu ülkelere giderek yerinde incelemeler gerçekleştiren Yılmaz, kiliseye çevrilen mimari yapılara ilişkin detayları paylaştı.

"329 mimari yapıyı tespit ettim"

Çalışmasına öncelikle Balkanlar üzerinden başlayıp, elde ettiği veriler ışığında araştırma alanını genişlettiğini ifade eden Yılmaz, Bulgaristan, Macaristan ve Yunanistan'a öncelikle yoğunlaştığını çünkü en fazla kiliseye dönüştürülen yapıların bu 3 ülkede bulunduğunu kaydetti. Ardından Ukrayna, Cezayir, Gürcistan, Kırım, Bosna Hersek, Ermenistan, Hırvatistan, Güney Kıbrıs, Kosova, Kırım, Moldova, Makedonya, Sırbistan, Romanya ve Türkiye'yle birlikte toplamda 18 ülkedeki mescit, cami, türbe, tekke gibi Türklerin eseri olup da çeşitli tarihlerde kilise yapılan toplamda 329 mimari yapıyı tespit ettiğini açıkladı.

Yılmaz açıklamasının devamında kiliseye dönüştürülen eserlere ilişkin şu bilgileri paylaştı:

"Avrupa'da Türk eserlerini kilise yapmayan tek millet Macarlar"

"Yunanistan'da toplam 101 eser dönüştürüldü"

"Sofya'da 7 minare bir gecete dinamitle yıkıldı"

"Yalnızca camiler kilise yapılmadı"

"Ana duvar kıbleye baktığından tespit edilebiliyor"

"Mimari yapılara bizim kadar saygı gösteren bir millet yok"

Yorumlar (0)