Türk kahvesinin dünyada, artık bir 'standardı' var

Türk kahvesinin içerik ve pişirilme usulü bakımında Türk Standartları Enstitüsü'nce standartları belirlendi. Atılan bu adımla Türk kahvesi dünyadaki kahveler arasında daha hızlı bir şekilde ön plana çıkabileceği ifade ediliyor.

KÜLTÜR-SANAT 28.11.2020, 00:26 30.11.2020, 12:39
Türk kahvesinin dünyada, artık bir 'standardı' var

Kocaeli Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Necmi Bulut, kasım ayı meclis toplantısında yapmış olduğu açıklamada, KOTO'nun öncülüğünde yapılan Türk kahvesine standart oluşturmaya ilişkin çalışmalarda sona gelindiği bilgisini paylaştı.

Kocaeli Ticaret Odası öncülüğünde yapılan çalışma neticesinde Türk kahvesinin, pişirme kuralı ve gerekliliklerinin standartlarla belirlendiğini kaydeden Bulut yaptığı açıklamada, "Türk Standartları Enstitüsü'nce yayınlanmış olan standartlara göre Türk kahvesinin içerisinde tam olarak ne olacağı ve pişirme kuralları standartlarla sabit olacak.

Bu durum kahvemizi dünya kafe/restoran menülerinde daha fazla ve hak ettiği şekilde 'Türk' adıyla yer alması mücadelesine katkı verecek. Yurt dışında yapılan kahvemizin üretimi, kahve makinelerimizin pişirme doğrularını standartlarca belirlenen tanımla artık daha da hızlı bir şekilde dünyaya yayılabilecek." şeklinde konuştu.

"Dünyada kahve sudan sonra en çok tüketilen ikinci içecek"

KOTO Başkan Yardımcısı Volkan Yılmaz elde edilen bu sonucun Türkiye için önemine dikkat çekti. 

Dünyada suyun ardından kahvenin en çok tüketilen ikinci içecek ve petrolün ardından ticaret hacmi en fazla olan ikinci ürün olduğunu ifade eden Yılmaz, dünyada yıllık toplam ticaret değerinin 100 milyar dolara çıktığını ve yalnızca kayıt altına alınan sayının bu kadar olduğunu, gerçek sayının çok daha yukarıda olduğunu kaydetti.

"Her gün dünyada 7 milyar bardak kahve tüketiliyor"

Dünyada her gün 7 milyar bardak kahvenin tüketildiğini ifade eden Yılmaz, "Bu verilerle görüyoruz ki Türkiye'nin 500 senedir süregelen Türk kahvesinin tanıtılıp ticari faaliyetlerde ön plana çıkartılması büyük bir önem taşımaktadır. Türk kahvesinin artık bir standardı vardır. Ülkemize ve tüm dünyaya hayırlı olsun." dedi.

"TSE 13423 Kahve-Öğütülmüş" standardı yayınlandı

Sunumu ve pişirimi değişebilen Türk kahvesinin en lezzetli formülünün elde edilip Türk Standartları Enstitüsü tarafından yayınlanan ilgili Türk standardıyla oluşturuldu. 

"TSE 13423 Kahve-Öğütülmüş" standardıyla birlikte "TSE 13904 Türk Kahvesi Pişirme Kuralları" standardı yayınladı.

Atılan bu adımla pişirilmesi ve içeriğine ilişkin kuralların bulunduğu standartların yanında dünya restoranları ve kafelerinde çeşitli isimlerle anılan Türk kahvesinin, 5 Aralık 2013 tarihi itibarıyla UNESCO tarafından tescillenen Somut Olmayan Kültürel Mirası'yla birlikte hak etmiş olduğu isimle yer almasının da önü açılmış oldu.

Yorumlar (0)