Türk-İslam mezarlığında ilk kez tespit edildi

Dünyanın en büyük Türk-İslam mezarlığı olma niteliği taşıyan Selçuklu Meydan Mezarlığı'nda ilk defa kemer işlemeli mezar taşı tespit edildi. Sivri kemer işlemeli mezar taşı, alandaki bin 800 nitelikli taşın arasında en farklı örnek olarak ilgi çekiyor.

KÜLTÜR-SANAT 09.07.2021, 01:10 11.07.2021, 09:46
Türk-İslam mezarlığında ilk kez tespit edildi

Bitlis'e bağlı Ahlat ilçesindeki Selçuklu Meydan Mezarlığı'nda sürdürülen restorasyon ve kazı faaliyetlerinde ilk defa kemer işlemeli mezar taşı tespit edildi.

Dünyanın en büyük Türk-İslam mezarlığı olarak gösterilen alanda, devlet destekli 'Tarihin Görgü Tanıkları Ayağa Kalkıyor' projesi sürdürülüyor.

Bu çerçevede, Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi'nden bilim insanlarının mezarlıkta sürdürülen restorasyon ve kazı faaliyetlerinde ilk defa tespit edilen sivri kemer işlemeli mezar taşı, bölgedeki bin 800 nitelikli taşın arasında en farklı örnek olarak dikkatleri üzerine çekiyor.

"Kemerli yapısı ve süslemeleriyle öne çıkıyor"

Kazı Başkanı Mehmet Kulaz, liken temizliği ve restorasyonla gün yüzüne çıkan mezar taşının İlhanlı dönemine ait ve 1275 tarihli olduğunu dile getirdi.

Bölgede sürdürdükleri faaliyetlerde farklı durumlarla karşı karşıya kalabildiklerini belirten Kulaz, şu ifadeleri kullandı:

"Ustası Üveys Bin Ahmet olan kemerli bir taş tespit ettik. Hem oğlu hem de babası aynı şekilde mezar taşı ustası olarak çalışmış şahıslar. Mezarlıkta bu ustaların ortaya koyduğu çok sayıda mezar taşı bulunmakta. Bu taş eşsiz yapısı, devasa özelliği, kemerli ve süslemeli yapısıyla öne çıkıyor. Bunu aynı zamanda projemizin yüzü olarak da değerlendirme düşüncemiz var. Bu taş Selçuklu Mezarlığı'nda kemerli olarak adlandırabileceğimiz yegane taş olma özelliğinde. Mezar ise Türkmenoğlu Muhammed'e ait."

Bölgede yaklaşık olarak 10 bin mezar taşı olduğunu kaydeden Kulaz, "Proje çerçevesinde 100 taşı restorasyon, liken temizliği, epigrafik çözüm ve düzeltme işlemlerine alacağız. Şu ana dek çalışmalarımız iyi gidiyor. Tüm bunları sanal ortama aktararak herkesin erişimine sunuyor olacağız. Çok heyecanlıyız." diye konuştu. 





Yorumlar (0)