“Türk Divası” Leyla Gencer, baba ocağındaki etkinliklerde anılacak

Karabük’te doğan ve sesiyle dünya çapında ün kazanan, “La Diva Turca” olarak tanınan Leyla Gencer, vefatının 14’üncü senesi dolayısıyla baba ocağı Safranbolu’da anılacak. 10 Mayıs günü düzenlenecek olan anma etkinlikleri, Safranbolu genelinde gerçekleştirilecek. 

KÜLTÜR-SANAT 09.05.2022, 13:16 10.05.2022, 09:09
“Türk Divası” Leyla Gencer, baba ocağındaki etkinliklerde anılacak

Leyla Gencer… 1928 senesinde Karabük’ün Safranbolu ilçesine bağlı Yörük köyüne mensup olan babası, Türk soylu Hasanzade İbrahim Çeyrekgil’in ve Polonya soylu Alexandra Angela Minakovska’nın kızı. 10 Ekim günü Polonezköy’de hayata gözlerini açan Gencer, ilköğretimini Notre Dame de Sion’da, lise öğrenimini de İstanbul İtalyan Lisesi’nde tamamladı. İstanbul Konservatuarı’nda şan eğitimi alan Leyla Gencer, İstanbul Şehir Tiyatrosu’nda solo sanatçı ve Ankara Devlet Tiyatrosu’nda da solist olarak sahne aldı. 

20 yaşında Avrupa’nın yolunu tuttu

“La Traviata” eserinde sahnelediği Violetta rolü ile Avrupa’nın çeşitli şehirlerindeki operalarda sahne aldı. Uluslararası festivallere katıldı ve piyano eşliğinde pek çok resital verdi. Tarihler 1953’ü gösterdiğinde ise ABD Başkanı Dwight Eisenhower onuruna Çankaya Köşkü’nde verilen konserde sahneye çıkarak Henry Purcell’e ait olan Didone aryasını seslendirdi. Uzun kariyer hayatı boyunca Chicago, Bilbao, Rio de Janerio, Londra, Buenos Aires, Köln, San Francisco, Paris, Viyana, Venedik, Napoli, Roma ve Milano gibi büyük şehirlerde sahneye çıktı. Leonora, Violetta, Aida, Alceste, Madam Butterfly, Lucrezia, Filoria Tosca, Queen Elizabeth, Lady Macbeth ve Lucia Norma gibi ünlü isimleri sahnede canlandırdı.



60 yaşında devlet sanatçısı unvanı aldı

Sevda-Cenap And Müzik Vakfı tarafından onur ödülüne layık görülen Leyla Gencer, 1988 senesinde de devlet sanatçısı unvanını aldı. 2007 senesinde İtalya’dan aldığı “caruso ödülü” ise Gencer’in son ödülü oldu. Gencer adına düzenlenen “Leyla Gencer Uluslararası Şan Yarışması” genç sanatçıların yoluna ışık tutarken Gencer’in hayatını anlatan “Leyla Gencer: La Diva Turca” isimli bir belgesel de hazırlandı. Ayrıca Gencer adına Türkiye’de 2004 senesinde gümüş hatıra parası basıldı. 

Türk Divası hakkında pek çok kitap yazıldı

“La Diva Turca” (Türk Divası) hakknıda pek çok kitap yazıldı. Gencer, 10 Mayıs 2008 tarihinde ise Milano’daki evinde solunum ve kalp yetmezliğine bağlı olarak 80 yaşında hayatını kaybetti. Gencer’in vefatının ardından Karabük Safranbolu’daki Yörük köyündeki babasının evinin önüne bir büst yapıldı. Babasının köy evi kullanılamayacak derecede olsa da restorasyon ve onarım çalışmaları hala devam ediyor. Leyla Gencer ve ailesinin anılarının yaşatılması için çalışma kaydeden Safranbolu Belediyesi ile Safranbolu Kültür ve Turizm Vakfı 10 Mayıs günü anma etkinlikleri düzenleme kararı aldı. 



Anma etkinlikleri 10 Mayıs günü gerçekleştirilecek

Vakıf ve belediye başta olmak üzere Yörük köyü sakinleri ve Yörük köyü muhtarının el ele vererek düzenleyeceği anma etkinlikleri kapsamında Çeyrekgil ailesi ve Leyla Gencer’in 80 senelik hayatı kapsamında bilgiler verilecek.  Leyla Gencer hakkında “Tutkunun Romanı” isimli kitabı kaleme alan Zeynep Oral ise imza gerçekleştirilecek. Devlet Opera ve Balesi sanatçıları tarafından gerçekleştirilecek olan konser ve etkinlikler boyunca Leyla Gencer’in hayatını anlatan belgesel gösterilecek. Ayrıca bu etkinlikler sırasında Leyla Gencer’in dedesi vesilesiyle ünlenen börekten de konuklara ikram edilecek. 

“Kendisinin anısını yaşatmak için çabalıyoruz”

Etkinlikler ve anma programı kapsamında konuşan Safranbolu Kültür ve Turizm Vakfı Başkanı Şefik Dizdar ise şunları ifade etti: “Leyla Gencer, Yörük köyümüzden Çeyrekgil ailesinin kızıdır. Lise döneminde başlayan sanat hayatı, dünyanın en önemli sanatçıları arasına girmesiyle devam etmiş ve son bulmuştur. Leyla Gencer, kaliteli ve güzel bir kariyere sahiptir. Biz de onun ölüm yıl dönümü olan 10 Mayıs günü anmak istedik. Bu kapsamda ilki bu sene gerçekleştirilecek olan program düzenleyeceğiz. Etkinlikler, Yörük köyündeki Çeyrekgil ailesinin evinden başlayacak. Etkinlikler kapsamında sopranolar da Gencer adına konser verecek. Gencer’in hayatıyla ilgili belgesel izletilecek. Gerek köyümüzdeki gerekse ilçemizdeki herkes Leyla Gencer ile gurur duyuyor. Onun gibi bir büyüğümüzün ilçemizden çıkması bizim için büyük mutluluk.”

Yorumlar (0)