TRT Belgesel Programları

KÜLTÜR-SANAT 13.09.2020, 16:28
TRT Belgesel Programları

    TRT Belgesel, 17 Ekim 2009 tarihinde "TRT Turizm ve Belgesel" ismiyle kurulmuş ve test yayınlarına başlamıştır ancak 22 Aralık 2009 tarihinde TRT Turizm ve TRT Belgesel olmak üzere ikiye ayrılmıştır. TRT Turizm kanalı yayın hayatına devam edemezken TRT Belgesel oldukça sevilen ve başarılı bir proje olmuştur.  Kanal, aynı zamanda Türkiye Radyo Televizyon Kurumu tarafından kurulmuş olan ilk tematik ve ilk belgesel kanalıdır. Kanal dahilinde birçok başarılı belgesel/program bulunuyor, bizde bunlardan birkaçını sizler için derledik.

Su Savaşları

    Dünya üzerinde suya ulaşmayan milyonlarca insan bulunmakta. Bununla birlikte, Dünya Sağlık örgütünün yayımladığı bir rapora göre, dünya nüfusunun %30’u ‘güvenli işlenmiş’ içme suyu hizmeti alamıyor. Bu durumun değişmesini istiyorsak harekete geçmemiz gerekmekte. TRT Belgesel de tam bu amaçla yollara çıkıyor ve Dünya’nın en kuytu yerlerinde kalmış köylerini su ile buluşturuyor.  Çağlar Demirkapı ve Hakan Girginer, Dünya susuzluk sorununu ‘Su Savaşları’ ile gözler önüne seriyor ve değişim için harekete geçiyor, ilk durakları ise Nijer.

Savaşın Efsaneleri

    Savaşın Efsaneleri, TRT Belgesel’in en sevilen yapımlarından biridir. Belgeselde tarihin en büyük komutanlarının girdiği savaşlar anlatılmakta. Savaşların yapılma sebebi, hazırlık süreci nihai olarak sonuçları kronolojik bir sırayla canlandırılıp seyirciyle buluşturuluyor. Yermük Savaşı, Kalka Nehir Savaşı, Watling Street Savaşı ve Ayn Calut Savaşı belgeselde işlenen savaşlarından birkaçıdır.

Büyük Mücadele

    Büyük Mücadele, sizlere bildiğiniz bütün öyküleri unutturup hayatınızla ilgili büyük sorgulamalara gitmenizi sağlayacak. Güzel bir yaşamın sırrı lüks içinde yaşamaktan mı geçer? Kapitalist sistem insanlara mutluluğu getirebilir mi? Teknolojiden uzak, yüzyıllardır içinde bulundukları kültürü temel alarak gelenekçi bir hayat süren kabile üyeleri mi yoksa teknolojinin merkezinde yaşayan ve gittikçe global bir kültür oluşturmaya başlayan modern insan mı daha mutlu? Gibi soruların cevaplarını, bizden çok daha farklı hayatlar yaşamakta olan farklı kültürlerden insanların hayatlarını gözler önüne sererek aramakta.

Yeni Hayata Başlangıç

     Bütün hayatımız bir sınav ve bizler bu sınavda her anlamda güçlü olmak zorundayız. Bunu başarmanın sırrı ise kendini tanımak zayıf yönlerini bertaraf ederek hayatına devam etmek. Fakat bunun öncesinde değişime inanmak ve zorlukları göze almak gerekir. Bu amaçlar doğrultusunda, Yeni Hayata Başlangıç yapmak isteyen gençlere rehberlik edecek isim Emekli Sat komandosu Bülent Kuru. Peki gençler yeni bir hayata başlamayı başarabilecekler mi?

Yorumlar (0)