Troya'da bulundu: 3300 yıllık

Çanakkale kent merkezine bağlı Tevfikiye köyündeki Troya Antik Kenti kazılarında kemikten yapılmış 3300 senelik desenli hançer sapına rastlandı.

KÜLTÜR-SANAT 31.12.2022, 18:23
Troya'da bulundu: 3300 yıllık

UNESCO'nun (Birleşmiş Milletler Kültür, Bilim ve Eğitim Örgütü) Dünya Kültür Mirası Listesi'nde yer bulan ve resmi kazıları 150 sene evvel başlayan, birçok arkeolojik keşfin gerçekleştiği Troya'da 2022 senesi aktif saha kazı faaliyet dönemi sona erdi.

Kültür ve Turizm Bakanlığının verdiği izin, Türk Tarih Kurumunun sağladığı destek ve ana sponsor İÇDAŞ AŞ'nin sunduğu olanaklarla sürdürülen kazıda rastlanan fırın kalıntısı, kentteki Anadolu kültürüne ait izlere dair arkeologlara kritik ipuçları verdi.



"Saray yapısının önünde bulmamız önemli"

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesinden Prof. Dr. Rüstem Aslan, basın mensuplarına, 2022 kazılarının arkeolojik manada bir hayli verimli geçtiğini ifade etti. 

Özellikle arkeolojik kazı manasında Troya'nın Anadolu kültürü ve Anadolu kentine ait olduğuna ilişkin kesin verilerin bu sene gün yüzüne çıktığını aktaran Aslan, şu ifadelere yer verdi:

"Troya Savaşı ile ilişkilendirilen tabaka ve katmana ulaşabilmek için kazı faaliyetleri yaptık ve gerçekten Troya'nın kazı tarihçesi yönünden önemli, kemikten yapılmış ve desenleri olan bir hançer sapına rastladık. Yapımında kemik kullanılan bu tarz buluntuları Son Tunç Çağı için Doğu Akdeniz'de görüyoruz ancak desenli olanı buradaki yegane örneği ve saray yapısının önünde bulunması da buradaki yapıların işlevleri yönünden çok değerli.



"Troya Savaşı için ispat niteliğinde"

2023'te de kazı faaliyetlerimiz devam edecek. Kemikten üretilmiş kılıç kını, kama ve hançer örneklerine rastlamayı umuyoruz. Troya'da kemikten yapılmış olan yegane desenli hançer sapını 3300 sene evveline tarihledik. 2023 senesindeki kazı programımızda, özellikle Troya Savaşı ile bağdaştırılan döneme ait arkeolojik buluntulara ulaşmayı amaçlıyoruz. Troya Savaşı'nın varlığı, 150 sene aralıksız bir şekilde süren kazılarla kabul gördü. Uzun dönemdir bu savaşın nasıl olup bittiği hususunda birçok tartışma mevzubahis. Bu ve bunun gibi buluntuları, Troya Savaşı'nın tarihsel olarak özünü ispatlayacak buluntular olarak değerlendiriyoruz."

Yorumlar (0)