Tiyatro Anafor, tüm dünyadan kadın hikayelerini sahneye taşıyor

Tiyatro Anafor, ‘Tiyatrosuz çocuk ve yetişkin kalmasın’ sloganı ile çıktığı sanat yolculuğunda köy köy gezerek birçok oyun sergiledi. Son oyunları ‘Haykırış’ ile kadın hikâyelerini sahneleyen ekip çalışmalarına devam ediyor.

KÜLTÜR-SANAT 14.04.2022, 10:52 14.04.2022, 13:38
Tiyatro Anafor, tüm dünyadan kadın hikayelerini sahneye taşıyor

Anafor Tiyatro Topluluğu 2001 Yılında Gazi Üniversitesi Ticaret ve Turizm Eğitim fakültesi öğrencileri tarafından kuruldu. 2010 Yılında Fakültenin kapanması ile tiyatro topluluğu da anı olarak belleklerinde kaldı. Fakat 2016 yılında Mert Testere kuruduğu yeni tiyatro ekibine Tiyatro Anafor ismi verdi. Bu aynı zamanda ahde vefa örneği oldu. Tiyatro Anafor, 2016 yılından günümüze kadar kendi imkanları dahilinde sanat ile halk arasındaki uçurumu aşmak ve bir köprü olmak için çaba sarf ediyor.

‘Tiyatrosuz çocuk ve yetişkin kalmasın.’

Tiyatro Anafor ekibi, 2018 yılında ‘Tiyatrosuz çocuk ve yetişkin kalmasın.’ sloganı ile Bilecik’in birçok köy ve beldelerini tek tek gezdiler. Toplamda 48 köy, 3 belde ve 2 merkez de sahne aldılar.

2019 Yılında ise ilk işaret dili çevirmeli tiyatro oyunu ile tiyatroya yeni bir soluk getirdiler. Birçok dernek ve Resmi kurum ile ortak programlar çıkartılar.

Bilecik’in ilk ve tek engelsiz tiyatro grubunda Anafor Tiyatro Sahne Sanatları Akademisi adı altında kuruldu. Topluluk 2016'dan günümüze kadar toplamda 163 'e oyun sergiledi. Sergilenen son oyunları ise ülkede ilk olma özelliği taşıyor. 2016 'dan bu yana oyunlarında tesettürlü oyunculara yer veren Tiyatro Anafor Genel Sanat Yönetmeni Mert Testere, bununla yetinmedi ve kendi yazıp yönettiği Türk-Müslüman coğrafyası başta olmak üzere şehit edilmiş ya da dünya tarafından katledilmiş kadınların hikayesini anlatan ‘Haykırış’ isimli tiyatro oyunun başrolünü Elif kahraman 'a vererek ülkenin ilk tesettürlü başrol tiyatro kadın sanatçısını sahneye kazandırmış oldu.

‘Haykırış’ 7 bölümden oluşuyor

1. Bölüm: Elif Kahraman Bosna da Sırplar tarafından Müslüman olduğu için şehit edilen bir anneyi canlandırıyor. Oyunun ilk sahnesi Elif kahraman ile başlıyor. Kahraman, sahnede tek başına Emina karakterini canlandırıyor.

2. Bölüm: Engelsiz tiyatro atölyesinin başarılı oyuncularından Kevser Duman bu bölümde sahne alıyor. Engellerini sahnede yok eden ve sahne ile bütünleşen Duman, bu bölümde çocuk bir gelinin hikâyesini anlatıyor

3. Bölüm: Oyunlardan Ceren Dumanlı, bu bölümde Afganistan’da iftiraya uğrayarak katledilen Esma’nın hikayesini anlatıyor.

4. Bölüm: Zeynep Koçyiğit, 4. bölümde Kurtuluş Savaşında cehde savaşan kahraman Türk kadınının hikayesini sahneliyor.

5. Bölüm: Günümüzde devam eden kadın cinayetlerine dikkat çeken bu bölümde oyuncu Elif Demir, ailesi tarafından zorla evlendirilen ve kocası tarafından zarar gören, sevdiği adama kaçtığı için katledilen Sevda’yı canlandırıyor.

6.Bölüm: Bu bölümde Erzurum’da çocukları Ermeni çeteciler tarafından katledilmiş bir annenin hikayesi anlatılıyor.

7. Bölüm: Oyunun son bölümünde Ceren Kalemtaş, ‘Kanlı Noel’ olarak bilenen günde katledilen masum anne ve evlatlarının hikayesini canlandırıyor.

Kadını ne giydiği değil bizim için varlığı önemli!

‘Haykırış’ oyununun yazarlığını ve yönetmenliğini Anafor Tiyatro Topluluğu genel sanat yönetmeni Mert Testere, ses ve ışık şefliğini Ömer Ateş, dramaturgluğunu ise Merve Demirci üstleniyor.

Oyunun diğer tiyatrolardan ayrın özelliği tesettürlü sanatçı kullanmaktan gurur duyuyor olmaları. Bu durum hakkında genel sanat yönetmeni Mert Testerenin görüşü şu yönde; ''Türk İslam Kültüründe kadın çok önemli bir yerde. Biz bunun bilincinde yetiştik. 2016 yılından beri sahnede tesettürlü oyuncu bulundurmaktan gurur duyuyorum. Kadının ne giydiği değil bizim için varlığı önemli ve 2022 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde güzel ülkemin ilk tesettürlü tiyatro başrol oyuncusunu sahneye çıkarmaktan büyük onur duyuyorum. Kadını ayrıştırmadan, ötekileştirmeden varlığı ile sahneye çıkarmak benim en büyük hayalimdi, kadını kadın olarak gören herkese selam olsun.''

Yorumlar (0)