Timothée Chalamet: Filmlerin aranan genç delikanlısı

Kimisi ‘Call Me By Your Name’ ile sevdi, kimisi ‘A Rainy Day in New York’ ile… Aranan filmlerin oyuncusu haline gelen Timothée Chalamet‘in merak edilen özel hayatına, sinema ve ekran kariyerine hep birlikte bakıyoruz…

KÜLTÜR-SANAT 28.01.2021, 15:50 31.01.2021, 10:38
Timothée Chalamet: Filmlerin aranan genç delikanlısı

‘Call Me By Your Name’ filmindeki performansıyla bir anda dikkatleri üzerine çeken, Oscar’a aday olan ve ardından yönetmenlerin aranan oyuncu haline gelen genç popüler oyuncu Timothée Chalamet hakkında merak edilenleri, bu yazımızda merceğimize alıyoruz…

27 Aralık 1995 tarihinde doğan Chalamet, Amerika Birleşik Devletleri’nin New York eyaletine bağlı Manhattan ilçesinde dünyaya geldi. Annesi eski Broadway dansçısı ve şimdilerde emlakçı olan Nicole Flender ve babası UNICEF editörü Marc Chalamet’dir. Ablası oyuncu Pauline Chalamet olan Timothée’nin ailesi film sektöründen geliyor. Dayısı yapımcı, teyzesi prodüktör ve senarist, anneannesi Broadway dansçısı ve dedesi de senaristtir.

Oyunculuk, Fiorello H. LaGuardia Müzik Sanat ve Sahne Sanatları Lisesi'ne kabul edilmesi sayesinde hayatında bir başlangıca sebebiyet verdi. Okuldan mezun olduktan sonra ise, müzikallerde oynamaya başladı. “Cabaret” te Emcee ve “Sweet Charity” de Oscar Lindquist gibi rolleri canlandıran başarılı oyuncu, Gallatin School of Individualized Study'ye oyunculuk okumaya devam etti.

"Homeland" dizisi, ilk ödül adaylığını getirdi

Sahnenin ardından ilk oyunculuk denemelerini, 2008 yılında çekilen “Sweet Tooth” ve “Clown” adlı kısa filmlerle gerçekleştirdi. 2009’da ise profesyonel anlamda ilk başlangıcı “Law & Order” dizisine konuk olarak yaptı. Aynı yıl televizyon filmi “Loving Leah” te küçük bir rol alarak kariyerine devam eden Chalamet, 2011’de tiyatroda yer almaya başladı. Hikayesi 1970’li yıllarda geçen ‘The Talls' oyununda Nicholas karakterini canlandıran Chalamet, ilk profesyonel oyununu yaptı. 2012 yılında ise beğenilen gerilim dizisi “Homeland” de rol aldı. Dizide ‘Finn Walden’ karakterini canlandıran Chamelet, Ekran Oyuncuları Derneği Ödülleri’ne aday olarak, ilk kez bir ödül töreninde aday oldu.

Sinemaya asıl adımı atışı ise, 2014 yılında gerçekleşti. Jason Reitman'ın yönettiği “Men, Women & Children” filminde Danny Vance karakterini canlandıran Chamelet, “Spinner” filminde de rol aldı. Aynı yıl, Christopher Nolan'ın yönettiği ve başarılı bir bilim-kurgu filmi olarak tarihe geçen  O yıl daha sonra, “Interstellar” da ‘Tom Copper' karakterinin gençliğini canlandırdı.

‘Call Me By Your Name’ filmi, kariyeri için önemli bir film oldu

Ardından “One and Two”, “The Adderall Diarie”, “Love the Coopers” ve “Miss Stevens”gibi filmlerde rol alarak, filmografisini genişletmeye başladı. 2017 yılında rol aldığı “Call Me By Your Name” filmi ise, kariyeri için önemli bir film oldu. ‘Elio Perlman’ karakterini canlandırdığı ve Luca Guadagnino’nun yönetmenliğini üstlendiği film, dünya galasını 2017 Sundance Film Festivali’nde gerçekleştirdi. Oldukça övgü toplayan film, Timothée Chalamet için de yepyeni bir yolculuğun başlangıcı oldu. 2018 yılında ilk “Akademi” ve “Altın Küre” gibi önemli ödüllerde adaylık yakaladı.Bağımsız Ruh Ödülleri, Hollywood Film Ödülleri, Boston Online Film Eleştirmenleri Derneği Ödülleri, Gotham Bağımsız Film Ödülleri , Londra Film Eleştirmenleri Dairesi ve New York Film Eleştirmenleri Dairesi gibi ödül törenlerinde “En İyi Erkek Oyuncu” ve “En İyi Çıkış Yapan Performans” gibi önemli ödüllerin sahibi oldu.

2017 yılında rol aldığı ve Greta Gerwig’in yönettiği “Lady Bird” yani “Uğur Böceği” filmindeki performansıyla da oldukça beğeni alan Chalamet, Kyle Scheible rolünü canlandırdı. 2018 yılında rol aldığı ve Felix van Groeningen’in yönettiği biyografi filmi “Beautiful Boy” deki performansıyla izleyiciden tam not aldı. Chalamet filmde, bağımlı bir genç olan Nic Sheff’e hayat verdi. Aynı yıl, bir Woody Allen filmi olan “A Rainy Day in New York” ta rol aldı. Selena Gomez ve Elle Fanning ile rol alan Chalamet, Gatsby Welles karakterini canlandırdı. 2019 yılında yönetmen Greta Gerwig ve oyuncu Saoirse Ronan ile yolları tekrar kesişti ve “Little Women” filminde rol aldı. Son olarak rol aldığı, 2020 yapımı Wes Anderson filmi “The French Dispatch” ve Dennis Villeneuve’nin yönettiği “Dune” filmlerinde Chalamet’i izleyeceğiz.

Gelecekte rol vereceği karakterleri heyecanla beklediğimiz Timothée Chalamet, geleceği parlak bir Hollywood oyuncusu olarak dikkatleri çekiyor. Adaylığı genç yaşında yakaladığı Oscar’da, ödül alacağı bir projeyle de var olabileceğine adımız gibi eminiz. Güç seninle olduk genç delikanlı!

Yorumlar (0)