Tesadüfen keşfedildi: Kenti heyecan sardı

Konya'ya bağlı Sarayönü ilçesinde altyapı faaliyetleri esnasında rastlanan erken Bizans İmparatorluğu dönemine ait yer altı kentinin turizme kazandırılması amacıyla çalışma yapılıyor.

KÜLTÜR-SANAT 10.09.2022, 18:20
Tesadüfen keşfedildi: Kenti heyecan sardı

Konya Müzeler Müdürlüğü tarafından beş aydır sürdürülen temizlik ve kazı faaliyetleriyle bir kısmı ortaya çıkarılan yer altı kenti, farklı genişliklerde ve uzunlukta tünellerle birbirine bağlanan odalardan meydana geliyor.

İlk tespitlere göre beş bin metrekare alana yayıldığı belirlenen yer altı kentinin sınırlarının, bölgede sürdürülen yüzey araştırmalarına göre faaliyetler ilerledikçe çok daha genişleyebileceği düşünülüyor.

Odayı anımsatan yaşam alanlarında, aydınlatmak için kandil yerleri, bacalar, ocaklar, su kuyuları, havalandırma delikleri, kilerler bulunan yerin geçmişi, edinilen ilk materyallere göre 8'inci yüzyıla uzanıyor.

"Orta Anadolu coğrafyasının en büyüğü olabilir"

Konya Müzeler Müdürlüğü Kazı Başkanı Hasan Uğuz, basın mensuplarına, altyapı faaliyetleri esnasında bulunan alanda yer yer meydana gelen göçüklerin temizlenmesiyle birlikte şu ana dek sekiz yaşam alanı ortaya çıkardıklarını ifade etti.

Uğuz, şöyle devam etti:

"Elde ettiğimiz ilk bulgulara göre Hristiyan yerel halkın, 150 sene devam eden akınlardan korunmak amacıyla 8'inci yüzyılda burayı kullandığını tespit ettik. Şu an için 5 bin metrekarelik bir yer altı kentinden söz ediyoruz. Mekanları birbirine bağlayan galeriler çok küçük. Biz de burada yaşayan insanların sağlıklı beslenemediğini ve küçük yapılı olduklarını ortaya koyuyor. 

Konya ve çevresinde buna benzer bir yapı daha bulunmadı. Orta Anadolu coğrafyasının en büyük yer altı kentlerinden birini keşfetmiş olabiliriz. Bölgede başka yer altı kenti bilinmediğinden ötürü turistik ve tarihi yönden de çok önemli bir keşif. 

"8'inci yüzyılda genişletildiğini düşünüyoruz"

Göçük olan ve suyla birlikte gelen toprak akıntısı sebebiyle mekanlar dolmuş. Temizlik çalışmalarının ardından barınma kapasitesini tespit edeceğiz. Bizleri çok heyecanlarından galeriler, yerel evsel mekanlar var. Yer altındaki insanların burada nasıl yaşadığı, o zamanlarda bu mekanları nasıl yaptıkları ilgi çekiyor. 

Yer altı kentleri Anadolu coğrafyasında 1'inci ve 2'inci yüzyılda yoğunlaşmıştır. İlk mekanlar çok daha erken dönemlerde yapıldı fakat buranın 8'inci yüzyılda genişletildiğini düşünüyoruz. Tarihleme faaliyetlerimiz devam ediyor."

Yorumlar (0)