Tavşan Jojo (Jojo Rabbit) Konusu, Oyuncuları, Fragmanı

II. Dünya Savaşı’nın son dönemleri… Berlin’deyiz ve Nazi coşkusuyla yetiştirilmiş 10 yaşında bir çocuğun gerçek ve hayali dünyasına bir anda dalıyoruz. Tabi birbirinden bambaşka inançları olan karakterler de yanında! Ülkemizde 2020 yılının Ocak ayında vizyona giren Tavşan Jojo (Jojo Rabbit) filminin konusu, fragmanı ve oyuncuları…

KÜLTÜR-SANAT 17.11.2020, 10:48 17.11.2020, 15:00
Tavşan Jojo (Jojo Rabbit) Konusu, Oyuncuları, Fragmanı

Amazon Prime ve Netflix‘in sinemalar üzerinde yarattığı etki olukça konuşulurken, yakın dönem filmlerini yeniden izleme ya da keşfetme şansını da dijital platformlar sayesinde buluyoruz. İşte 2020’nin başında izlediğimiz ve Oscar’a da damga vuran yapımlardan biri olan Tavşan Jojo (Jojo Rabbit) 'e dair merak edilen tüm soruları burada cevaplıyoruz.


Hollwood’un ‘nevi şahsına münhasır’ filmleriyle, komedinin kodlarıyla oynayan ve izleyene daha farklı bir tür komedisi sunan yönetmen Taika Waititi, son filmi “Jojo Rabbit” yani Tavşan Jojo ile adeta sinemada bir açığı kapatıyor. Sinemanın başından bu yana oldukça işlenen bir konu olan ‘nazi’lerle ilgili genelde dram filmleri izledik. Ancak komediye ve hayale yakın çok fazla da bir film görememiştik. Jojo Rabbit izleyenlerin gönlünde taht kurmayı başarırken, bir yandan da içinizde kıpırdayan kelebekleri hissetmenize sebep oluyor.
 



Tavşan Jojo (Jojo Rabbit) filminin konusu

Filmde; babasının askerde olduğunu anladığımız ve annesiyle büyük evlerinde yaşayan küçük Jojo’ya odaklanıyoruz. Arkadaşlarının taktığı isimle ‘Tavşan Jojo’, tamamen Nazi ve Hitler sevgisiyle yetiştirilmiş ve çocuklar için yapılan nazi kamplarına giden bir çocuktur. Hayalinde yarattığı ‘Adolf Hitler’ en büyük sırdaşıdır, bir yandan da en yakın arkadaşı olan Yorki vardır. Kampta ufak çaplı bir kaza geçiren Jojo, evinde hasta yatar. Bir yandan ayak işleri de yapan Jojo, annesinin savaş karşıtı olduğunu öğrenir. Bu da yetmezmiş gibi annesinin evlerinin gizli bir bölmesinde Yahudi bir kız olan Elsa’yı gizli bir misafir olarak ağırladığını öğrenir. 
Hayali ‘Adolf Hitler’ ile kızı göndermek için elinden yapan Jojo, her girişimde başarısız olur. Ancak Jojo bu kızın zaman geçtikçe, hayalinde yarattığı Yahudilere hiç benzemediğini görür. Elsa ile yakınlık kuran Jojo, ona git gide duygusal hisler de beslemeye başlar. Ve böylece bir ırkçılığın içinde olduğunu anyayan Jojo’yu bir macera beklemektedir…
Oyuncu performansları, müzik seçimleri, büyüleyici prodüksiyonu ve kaliteli mesajlarıyla genel olarak övgü alan film, bazı kitlelerce de Nazilere yapılan komedi tasvirleri ve Adolf Hitler’in yansıtılış şekil nedeniyle eleştiriler de aldı.
 


 

Tavşan Jojo (Jojo Rabbit) filminin kamera arkası ekibi ve oyuncuları

Jojo Rabbit’in yönetmenliğini, “Boy”, “Aylak Vampirler”, “Hunt For The Wilderpeople” ve “Thor: Ragnarok” gibi filmlerin de yönetmenliğini üstlenen Taika Waititi üstleniyor. Filmin senaryosunu Taika Waititi, Christine Leunens ile birlikte yazdı. 
Filmde ‘Jojo’ ya küçük oyuncu Roman Griffin Davis hayat verirken, savaş karşıtı ve cesur kadın olan annesi ‘Rosie’ yi güzel aktris Scarlett Johansson canlandırıyor. Yönetmen Taika Waititi ise Jojo’nun hayalinde yarattığı ‘Adolf Hitler’ karakterini canlandırırken, evde kalan Yahudi kız ‘Elsa’ yı Thomasin McKenzie ve Jojo’nun eğitmeni Captain Klenzendorf’a Oscar ödüllü oyuncu Sam Rockwell hayat veriyor.Diğer rollerde ise Rebel Wlson, Alfie Allen ve Archie Yates’i izliyoruz.
Filmin müziklerini ise bir çok animasyon filmin müziğine hayat veren Michael Giacchino gerçekleştirirken, filmin yapımcılığını Waititi; Carthew Neal ve Chelsea Winstanley ile birlikte üstleniyor.
 

IMDB’de Tavşan Jojo (Jojo Rabbit)

2019’da 44.sü düzenlenen Toronto Uluslarası Film Festivali’nde Dünya prömiyerini gerçekleştiren film, festivalin en önemli ödüllerinden biri olan “Grolsch People’s Choice Awards” ödülünü kazandı. 92. Oscar Ödülleri’de 6 adaylık yakalayan film, “En İyi Uyarlama Senaryo” ödülünü kazandı. 14 milyon dolarlık bir bütçeyle çekilen filmin yurt dışı gişesi ise 90,3 milyon dolar oldu. Ülkemizde ise 6 hafta vizyonda kalan film, 375.852 TL hasılat yaptı.

Tavşan Jojo (Jojo Rabbit) filminin fragmanı

Yorumlar (0)