Tarlada bulundu: Eşi benzeri yok

Çorum’da tarla süren bir çiftçinin bulduğu ve Hitit dönemine ait olduğu belirlenen bileziğin dünyada emsali olmadığı belirtildi.

KÜLTÜR-SANAT 27.03.2022, 20:45 28.03.2022, 17:03
Tarlada bulundu: Eşi benzeri yok

Mecitözü ilçesindeki Çitli köyünde ikamet eden bir çiftçi, yaklaşık olarak 3 sene evvel tarlasını sürerken denk geldiği bileziği, tarihi eser olabileceğini düşünerek Çorum Müzesi'ne götürdü.

Müzedeki uzmanlar tarafından yaklaşık olarak 3300 senelik olduğu belirlenen altın işlemeli elektrum bilezik, restorasyonu yapılmak üzere laboratuvara sevk edildi.

Uzun bir zaman alan detaylı restorasyon faaliyetlerinin akabinde orijinal görünümüne kavuşturulan bilezik, Çorum Müzesi'nde sergileniyor.

"Eşi benzeri yok"

Çorum Müzesi Müdürü Metin Çakar, basın mensuplarına yaptığı açıklamada, bileziğin üstünde bir kralın, tanrıya bir sunu yapmasının tasvir edildiğini dile getirdi.

Bileziğin bir benzerinin an itibarıyla literatürde bulunmadığını kaydeden Çakar, "Bize getirildiğinde deforme bir haldeydi. Restorasyon çalışmalarımızın ardından bu hale geldi. Bazı kayıp noktaları var fakat ana hatlarıyla bilezik görülebiliyor." şeklinde konuştu. 

"Herkesi müzemize bekleriz"

Bileziğin, milattan evvel 13'üncü yüzyıla ait, Hitit takı ve mücevher sanatının az görülen örneklerinden biri olduğunu söyleyen Çakar, şu sözleri sarf etti:

"Bu ender bulunan bileziği müzemizde sergilemekten dolayı büyük bir mutluluk duyuyoruz. Bileziğin üstünde güzel bir sahne mevcut. Bileziğin sağ kısmında bir Hitit kralı görülüyor. Kralın karşısında ise Hititlerin tapındığı İştar Şauşka isimli bir tanrı var. Tanrının arkasında ise Kulitta ve Ninatta isimli yardımcıları var. Burada bir libasyon sahnesi mevcut. Hitit kralı tarafından tanrıya bir sunu yapılıyor. 13'üncü yüzyıldan kalan bu nadide bilezikte kendi Hitit dönemindeki bir ibadet aktarılıyor."

Çakar, bileziği görmek isteyen herkesi müzeye davet etti.

Yorumlar (0)