Tarihte bir ilk: Dijital platformlar geleneksel medyayı geride bıraktı

İnternetin gelişmesi ve akıllı cihazların artması ile beraber oldukça fazla sayıda kullanıcı sayısına ulaşan dijital platformlar tarihte bir ilki gerçekleştirerek geleneksel izleyici rakamlarının önüne geçti. Temmuz ayı verilerine göre dijital platform izleyicilerinin oranı yüzde 34.8'e ulaşarak yüzde 34.4 izleyici oranına sahip geleneksel medya izleyicilerini geride bıraktı. Peki, bu değişim neden şimdi yaşandı? Dijital platformların geleceği nasıl şekillenecek? İnsanlar neden dijital platformları tercih ediyor? Merak edilenler haberin ayrıntısında yer alıyor…

KÜLTÜR-SANAT 26.08.2022, 23:07 27.08.2022, 09:10
Tarihte bir ilk: Dijital platformlar geleneksel medyayı geride bıraktı

Son yıllarda dijital platformların gelişmesi ile birlikte insanların dizi ve film izleme alışkanlıkları oldukça değişti. İnsanlar artık geleneksel medya yerine Netflix, Amazon Prime, Disney+ gibi istediği içerikleri diledikleri zaman izleyebilecekleri dijital platformları tercih ediyor. Son yıllarda yaşanan bu dijital dönüşüm o kadar büyüdü ki geçtiğimiz temmuz ayında dijital platformların izlenme rakamları tarihte ilk kez geleneksel medyanın izlenme rakamlarını geride bıraktı. Dijital platformlar için tarihi bir dönüm noktası olan bu durumun spor karşılaşmalarının oynamadığı temmuz ayına denk gelmesi dijital platformların önümüzdeki aylarda tekrar geriye düşmesinin olası olduğunu gösterse de dijital platformlar son dönemde spor karşılaşmalarının yayın haklarını elde etmek için de çalışmalar yürütüyor.

İnternet ve akıllı cihazlarla gelen dönüşüm

Özellikle internetin yaygınlaşması ile birlikte insanlar televizyon gibi geleneksel medya araçlarından ziyade bilgisayar, tablet ve telefon gibi akıllı cihazlarla daha fazla vakit geçirmeye başladılar. 2010'lu yıllarda pek çok şirket bunu bir avantaja dönüştürmek için televizyonda üretilen programları internet siteleri üzerinden yayınlamaya başladılar. Netflix, Amazon Prime, Blu TV, Disney+ gibi dijital platformlar daha önce televizyonda izlediğimiz içerikleri internet dünyasına taşıdılar. Bu platformlar zaman içinde o kadar çok büyüdü ki artık sadece içerikleri internete taşımıyor, kendileri de içerik üretir duruma geldiler. Nitekim özellikle Netflix'in son yıllarda ürettiği filmler Oscar gibi film festivallerinde de yer alarak sinema camiasında bir tartışmanın oluşmasına neden olmuştu. Dijital platformlar özellikle izleyici tercihini ön plana çıkardığı için istedikleri içerikleri istedikleri zaman izlemek isteyen insanlar için film ve dizi izleme alışkanlıklarında bir devrim yaratmıştı. Ancak bu büyük devrime rağmen dijital platform izleyicileri genel olarak geleneksel medyayı izleyen izleyicilerin biraz arkasında kalıyordu. Pandemi döneminde insanların evde uzun vakitler geçirmesine ve zaman geçirmek için dijital platformlara oldukça geniş zaman ayırmalarına karşın bu durumda bir değişiklik yaşanmamıştı. Özellikle son zamanlarda artan enflasyon ve pandemide alınan kısıtlama kararlarının ortadan kalkması nedeniyle insanların dijital platformlardan uzaklaşması bile bekleniyordu. Ancak bu beklenen tam olarak gerçekleşmedi.

Seçim özgürlüğü dijital platformların en büyük kozu

Dijital platformların izlenme rakamları tarihte ilk kez geleneksel medyanın izlenme rakamlarını geride bıraktı. Bu gelişme dünya çapında insanların film ve dizi izleme alışkanlıklarının nasıl değiştiğini gözler önüne seriyor zira son yıllarda izleyici kitlesi yavaş yavaş yeni medyaya doğru kayıyordu. Bu son gelişme ile birlikte dijital platformlar ilk kez geleneksel medyanın önüne geçmiş oldu. Bu durum Netflix, Disney+, Amazon Prime ve Blu TV gibi platformlar için tarihi bir dönüm noktası oluşturuyor. Akış platformları medya sektörüne ilk girdiği yıllardan beri içerik izleme alışkanlıklarını kökten değiştirdi. Geleneksel medyada yer alan programlanmış ve zamanlanmış içerikler insanların bu kural ve programlara bağlı kalmasını sağlayıp rahat hareket etmelerine engel oluyordu. İnsanlar eğlence vakitlerini kendi düzenlerine göre ayarlamak yerine kendi düzenlerini eğlence vakitlerine göre ayarlamak zorunda kalıyorlardı. Ancak özellikle son 6 - 7 yılda dijital platformların yükselmesi ile beraber avantaj insanların tarafına geçti. İnsanlar artık istedikleri içerikleri, istedikleri vakitte, istedikleri medya oynatma cihazında, istedikleri platformdan ve hatta istedikleri hızda izleyebilme imkanına erişmiş oldular. Bu durum geleneksel medya üzerinde o kadar büyük bir baskı oluşturdu ki birçok geleneksel medya platformu ürettiği içerikleri YouTube gibi dijital platformlar üzerinden yayınlamaya başladı ve çoğu durumda buradaki izlenmeler televizyondaki izlenmelerin oldukça ötesine geçti.

Dijital platformlar tarihte ilk kez birinci sırada

Nielsen'in raporuna göre şimdiye kadar önde olan geleneksel medya izleyicileri tarihte ilk kez birinciliği dijital medya izleyicilerine kaptırdı. İzleyici ölçüm şirketi geçtiğimiz günlerde yayınladığı raporda YouTube, Mubi, Amazon Prime, Netflix, Disney+ ve Hulu gibi dijital platformları izleyenlerin oranının yüzde 34.8'e ulaşarak yüzde 34.4 izleyici oranına sahip geleneksel medya izleyicilerini geride bıraktığını açıkladı. Uydu kanallarını izleyen izleyici oranı ise yüzde 21.6 olarak ölçüldü. Bütün bunlar bir arada değerlendirildiğinde geleneksel medyanın hâlâ büyük bir etkisinin olduğu düşünülse de bu farkın önümüzdeki dönemlerde giderek artması bekleniyor. Özellikle yeni kuşaklarla beraber izleme alışkanlıkları kökten değişmiş olacak.

Değişim neden şimdi yaşandı?

Öte yandan bu değişimin neden şimdi yaşandığına dair bazı söylentiler de var. Bunlardan en çok rağbet göreni yılın bu zamanında herhangi bir futbol ve genel olarak spor karşılaşmasının olmaması. Bu durum insanların izleme alışkanlıklarını dijital platformlara kaydırmış gibi gözüküyor. Yılın ilerleyen bölümünde özellikle futbol ve basketbol maçlarının artması ile beraber bu durumunun tersine dönmesi bekleniyor ancak dijital platformlar bu konuda da avantajlı duruma gelebilir. Zira son dönemde dijital platformlar sadece dizi ve film gibi her zaman izlenebilen içerikleri değil spor karşılaşmaları gibi canlı mücadelelerin de yayın haklarını almaya başlıyor. Örneğin ülkemizde EXXEN platformu UEFA Şampiyonlar Ligi ve UEFA Avrupa Ligi gibi daha önce televizyonda yayınlanan karşılaşmaların yayın haklarını eline aldı ve izleyiciler bu karşılamaları artık EXXEN platformu üzerinden izliyor. Dünyada da son dönemde buna benzer adımlar atılıyor. Son yıllarda izleyici kitlesini kendisine çeken dijital platformlar spor karşılaşmalarının da yayın hakları için mücadele ediyor. Şimdilik bant genişliği ve internet hızı gibi bazı engeller olsa da özellikle teknolojinin gelişmesi ve tüm dünyada internet hızının artması ile birlikte bu sorunların da önüne geçilmesi bekleniyor.

Yorumlar (0)