Tarihin seyrini değiştirecek keşif Sivas'ta yapıldı

Tarihsel kayıtlara göre 6. yüzyılda Moğol baskınına uğrayan Sivas’ı korumak için inşa edilen surların izine rastlandı. Surlar, Cumhuriyet Üniversitesi Sanat tarihi Bölümü tarafından bulundu. 

KÜLTÜR-SANAT 09.12.2021, 13:07 09.12.2021, 14:01
Tarihin seyrini değiştirecek keşif Sivas'ta yapıldı

Sivas Kalesi ve çevresinde süren arkeolojik kazılar, tarih sahnesinde yeni bir dönemin kapılarını araladı. Kale bölgesinde kalan alanda, surlara ait olduğu düşünülen bulgulara rastlandı. Ayrıntılı araştırmalarda, bu surların 6. yüzyılda inşa edildiği belirlendi. Moğol baskınından kurtulmak için yapıldığı düşünülen bu surların gün yüzüne tamamen çıkartılması ve restore edilerek gelecek nesillere aktarılması için çalışmalar devam ediyor. 



Tarihi surlar bugün otlar ve ağaçlar arasında 

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Sanat Tarihi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Erdal Eser, şunları dile getiriyor: “13. Yılın ilk çeyreğinde Sivas sınırları dışında bir sur inşa edildiğini biliyoruz. 1. Alaaddin Keykubad dönemindeki Moğol baskınına karşı koyabilmek için inşa edilmiş surlar. Fakat 13. Yüzyıla gelene kadar Sivas’ın toprak kale etrafında bir suru olduğunu kaynaklardan öğrenmiştik. 6. yüzyılda böylesine büyük bir sur inşa etmek ve belki de bunu onarmak büyük bir olay. İncelediğimiz kaynaklarda ismi geçen surlar, toprak kale çevresindeki iç kaleye ait savunma duvarını ifade ediyor. Bizler, toprak kalenin bulunduğu tepenin çevresinde, duvara ait kalıntılar bulduk. Bunları insanların da görmesi mümkün. Bu surlar şu anda ağaçlar ve otlar arasında.” 



Sur açığa çıkartılıp restore edilecek 

Prof. Dr. Erdal Eser: “İç kale surlarını görünür hale getirmek ve sonrasında da restore etmek istiyoruz. Belediye Başkanımız Hilmi Bilgin’in isteğiyle bu konuda çalışmalarımıza başladık. Surun görülmeyen bölümlerinin ortaya çıkartılması şu anda mümkün görülüyor. Bölgede temizlik çalışması gerçekleştiriyoruz. İlgili kurumlardan izinlerimizi aldıktan sonra şu anda görülen bölümleri açıp devam eden duvar olup olmadığını anlamaya çalışıyoruz. Devam eden duvarları da bulup temizlemek amacımız. İç kale surlarını daha görünür hale getirmeye 2022 baharında başlayacağız.” 



“Milattan sonra 6. yüzyıldan önce yapılmış olabilir” 

Erdal Eser: “İç kale surlarının tarihinin 6. yüzyıl olduğunu ifade ettik fakat daha öncesinde de yapılmış olabilir. Kaynaklarda, 6. yüzyılda Justinyen döneminde Sivas surlarının onarıldığı yönünde veriler mevcut. Roma döneminde başlayan savunma duvarı inşasının Bizans döneminde onarımlarla güçlendirilerek inşa edilmeye devam ettiğini düşünüyoruz. Müslümanlar ve Türkler olarak buraya geldiğimiz senelerde çeşitli onarım ve güçlendirme çalışmalarının yapıldığını biliyoruz. Bu surların en geç 6. yüzyılda yapılmış olması da muhtemel.” 

Yorumlar (0)