Tarihin en değerli hazinesi! Milyarlarca dolar değerinde...

Kolombiya ordusu, gözlem görevi kapsamında Karayip kıyılarında 950 metreye yakın derinlikte bulunan “San Jose” isimli İspanyol gemisini görüntüledi. Kültür Bakanlığı gözetiminde gerçekleştirilen gözlem misyonu neticesinde 300 yıldır su altında bulunan gemide insan müdahalesine rastlanmadığı belirtildi.

KÜLTÜR-SANAT 08.06.2022, 16:30 08.06.2022, 16:36
Tarihin en değerli hazinesi! Milyarlarca dolar değerinde...

Kamuoyuyla paylaşılan görüntülerde hazine yüklü batık gemide porselenler, altınlar, cam şişeler, toplar ve çanak çömlekler net bir şekilde göze çarpıyor. Geminin burun bölümü kabuklu ve yosun deniz ürünleri ile kaplıyken, gövdesi de daha net görülebiliyor.

Gözlem görevine ilişkin açıklama yapan Kolombiya Devlet Başkanı Ivan Duque, “Kolombiya donanmasının çalışmaları ve teknolojik donanım sayesinde daha önce görülmemiş bir netlik seviyesinde görüntüler yakalamayı başardık” sözlerini kullandı. Duque, gemi enkazının ilerleyen süreçlerde gerçekleştirileceği belirtilen kurtarma çalışmaları için korunduğunu bildirdi.

İki gemi enkazı da keşfedildi

Ayrıca yetkililer gözlem görevi esnasında sömürge döneminden kalma ve sömürge sonrası sürece ait 2 gemiye ait enkazın keşfedildiğini bildirdi.

“Dünya tarihinde bulunan en değerli hazine”

San Jose gemisi, Cartagena yakınlarında 1708`de İngiliz donanması tarafından batırıldığı zaman İspanya Krallığına aitti. Geminin 600 kişilik mürettebatından yalnızca birkaçı hayatta kalabildi. Amerika’dan Avrupa`ya giderken batırıldığı zaman bugünün parasıyla milyarlarca dolarlık hazinelerle dolu gemi, 2015’te keşfedilmişti. Uzmanlar batık gemide 200 tona yakın altın, gümüş ve zümrüt bulunduğunu düşünürken, enkaz keşfedildiği zaman ise dönemin Kolombiya Devlet Başkanı Juan Manuel Santos "dünya tarihinde bugüne kadar bulunan en değerli hazine" olarak gemiyi nitelendirmişti. Kolombiyalı yetkililer, “Karayipler, Kolombiya ve dünya için bir gurur kaynağı" olacak bir batık gemi müzesi kurma konusunda plan açıklamıştı.

Hazine, 3 ülkeyi karşı karşıya getirdi

Kolombiya, karasularında keşfedilen enkazları kültürel mirasının parçası olarak değerlendiriyor, bu da gemideki hazinelerin satılamayacağı manasına geliyor. İspanya tarafı ise İspanyol gemisinde olduğu için hazinenin kendilerine ait olduğunu öne sürerken, Bolivya buna karşın yerli halkı değerli maddeleri çıkarmaya zorlayan İspanyollar tarafından hazinenin kendilerine teslim edilmesini istiyor.

Yorumlar (0)