Tarihi saat çalındı, yerine plastiği takıldı

Antalya’nın simge yapılarından biri olan tarihi Saat Kulesi'nde gerçekleştirilen restorasyon esnasında orijinal saatin çalındığı, yerine plastik bir saatin takıldığı belirlendi.

KÜLTÜR-SANAT 06.06.2022, 22:19
Tarihi saat çalındı, yerine plastiği takıldı

Tarihi Kaleiçi'nin girişinde yer alan Saat Kulesi, Selçuklu, Roma, Osmanlı ve Türkiye Cumhuriyeti dönemine ait izler taşıyor. 9'uncu yüzyılda Bizans İmparatorluğu döneminde inşa edilen beşgen biçimindeki burç ise II. Abdülhamid'in şehirlerdeki saat kulelerini önemsemesi sebebiyle 20'inci yüzyılın başında kare biçiminde yeni tarihi taşlar ilave edilerek saat kulelerine çevrildi.

"Görkemli günlerine geri dönecek"

Antalya Valiliği Kültür Varlıkları Birimi'nden Müdür Cemil Karabayram, devam etmekte olan restorasyon faaliyetleri ve orijinal saatin ortadan kaybolmasına ilişkin açıklamalar yaptı.

Söz konusu restorasyon işlemlerinin Antalya Vakıflar Bölge Müdürlüğü’nün yürüttüğü bir proje olduğunu ifade eden Karabayram, geçtiğimiz sene ihale işlemlerinin başladığını ve bu senenin sonunda projenin biteceğini bildirdi.

Kulenin II. Abdülhamid döneminden kalan bir yapı olduğunu anımsatan Karabayram, "Kulenin orijinal saati, 1988'e kadar o dönemdeki belediyelerin titiz davranmaması veyahut meydana gelen bir hırsızlık olayı sebebiyle kayboluyor. Durumu Antalya Valiliği'ne ilettik. Vali Ersin Yazıcı da bu hususun çok önemli olduğunu kaydederek, II. Abdülhamit dönemine ait olan yapının eski günlerine kavuşması amacıyla çalışma başlattı. Saati 37 sene evvel onaran ustayı kente davet ettik. Allah'ın izniyle eski görkemli günlerine geri dönecek." diye konuştu. 

"2023'te hizmete alacağız"

Saatin orijinal bileşenlerinin bir kısmının gömülü bir halde bulunduğunu söyleyen Karabayram, “Saatin ana parçalarına ait hiçbir şey bulamadık. Sene 1988, şimdi 2022. II. Abdülhamid'in doğum gününde bu eserin tekrar görkemli bir görünüme kavuşması için çalışıyoruz. 2023'te eski görünümüyle hizmete alacağız." sözlerini sarf etti.  

Yorumlar (0)