Tarihi kalıntının üzerinde iş hanı ve otel

İstanbul’un Fatih ilçesinde, bir iş hanı ve otel binasının altında Roma dönemine ait cryptoporticusün kalıntıları olduğu ortaya çıktı. Söz konusu kalıntıların, pazar yeri olarak adlandırılan Forum Tauri’nin alt yapıları niteliğinde olduğunu belirten Doç. Dr. Hasan Ferudun Özgümüş, iş hanının altındaki kısmının çöplük içinde bulunduğunu fakat otelin altındaki bölümünün ise korunduğunu ifade etti.

KÜLTÜR-SANAT 10.08.2021, 09:56
Tarihi kalıntının üzerinde iş hanı ve otel

Asırlar boyunca imparatorluklara başkentlik yapan İstanbul’un, keşfedilmemiş birçok mekanı bulunuyor. 

Roma dönemine ait kalıntılar ortaya çıktı

Fatih ilçesinde, geç Roma döneminden kalan ve bugüne ulaşan Forum Tauri’nin alt yapıları olarak değerlendirilen cryptoporticusün üzerine, demir iskelelerle otel ve iş hanı yapıldığı ortaya çıktı. Bulunan bu kalıntıların, İstanbul arkeolojisi için oldukça önemli olduğuna dikkat çeken Doç. Dr. Hasan Ferudun Özgümüş, iş hanının altındaki kalıntıların perişan bir durumda olduğunu ve korunmaması halinde çöplerin içinde yok olacağını ifade etti. Bu yapının bir otel binasının altına kadar sürdüğünü söyleyen Özgümüş, otelin altındaki kısmın ise güzel bir şekilde korunduğunu dile getirdi.

“Cryptoporticus olarak kullanılan yapı, çöplüğe dönmüş” 

Tarihi kalıntılara ilişkin bilgi veren İstanbul Üniversitesi Güzel Sanatlar Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hasan Ferudun Özgümüş, şunları aktardı:

“Bu kalıntılar, Forum Tauri’nin alt yapıları, bunların iki fonksiyonu bulunuyor. Birincisi antrepo, yani depo şeklinde kullanılmış. Yukarısı çünkü pazar yeri ve pazar yerinde satışa çıkarılan malların ve ürünlerin depolandığı yer, sanat tarihinde buna cryptoporticus diyoruz. Cryptoporticus şeklinde kullanılmış ve bu, ne yazık ki çöplüğe dönmüş. İkinci fonksiyonu; Forum Tauri’nin inşa edildiği alan düz bir yer değil. Maramara Denizi’ne eğimli bir arazi ve bu araziye bir platform oluştursun diye cryptoporticusü inşa etmişler”

“Kurtarılmazsa yok olup gidecek”

Tarihi kalıntıların öneminden söz eden Özgümüş, “Galiba 6. yüzyılda bir takım inşaat faaliyetleri burada gerçekleşmiş. Çünkü ikamet yeri var burada. Karşıda ise bir hipokaust, yani ısıtma sistemi var. Bu sistem, yalnızca hamamlarda kullanılan ısıtma sistemi olarak kalmıyor. İkametlerin ısıtılmasında özellikle kullanılmıştır. Bazı kısımları sarnıca çevrilmiş fakan içine su koyulduğundan ben şüpheliyim. Çünkü burası su tutmaz. Öyle bir işlevi var. Bu, modern bir binanın altına kadar sürüyor. Orası biraz daha güzel korunmuş. Temizlenirse çok daha iyi olacak. İstanbul arkeolojisi için çok önemli bir kalıntı. Ancak perişan bir halde duruyor. Yetkililer ya da maddi durumu olanlar bir tasarrufta bulunur ve bu tarihi kalıntıyı kurtarırlar. Yoksa yok olup gidecek” şeklinde konuştu.

Yorumlar (0)