Tarihi Bizans’a dayanan Kibatos Kalesi’nin sırrı keşfediliyor!

Tarihi Bizans’a dayanan KMarmara Denizi’nde keşfedilen ve Bizans döneminden izler taşıyan ve batık olan Kibatos Kalesi’nin sırrı çözülüyor. Yalova’nın Altınova ilçesine bağlı bölgede ve denizin 3 metre aşağısında yer alan kalenin sırrı, "Yalova Kıyıları Antik Liman ve Sualtı Yüzey Araştırması" ile keşfediliyor.ibatos Kalesi’nin sırrı keşfediliyor!

KÜLTÜR-SANAT 03.02.2021, 12:48 03.02.2021, 17:52
Tarihi Bizans’a dayanan Kibatos Kalesi’nin sırrı keşfediliyor!

Marmara Denizi’nin Yalova’nın Altınova ilçesi sınırlarına yakın kısmında 2019 yılında bulunan ve Bizans dönemine bağlandırılan Kibatos Kalesi, araştırmalar sonucu ortaya çıkıyor. Denizin 3 metre derininde olduğu belirlenen kale, "Yalova Kıyıları Antik Liman ve Sualtı Yüzey Araştırması" ile gün yüzüne çıkarılıyor.

Depremlerle yer altında kaldığı belirtiliyor

Altınova’nın Hersek bölgesinde bulunan kalenin, depremler nedeniyle su altında kaldığı tahmin ediliyor. Bölgedeki araştırmalarda, Kültür ve Turizm Bakanlığı izni, Türk Tarih Kurumunun desteği ve Altınova Belediyesinin sponsorluğu bulunuyor. Araştırmanın başında ise, Bursa Uludağ Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Sualtı Arkeolojisi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Dr. Serkan Gündüz bulunuyor. Gündüz, Kuzey Anadolu Fay Hattı'nın etkili olduğu bölgedeki su altı araştırmalarının yaşanan depremlere ve kıyı değişimlerine ışık tuttuğunu belirtti.

Yapı kalıntısının, iskele ve deniz feneri olduğu düşündüklerini söyleyen Gündüz,  Bizans döneminden Osmanlı'nın son dönemine kadar kullanıldığını belirlenen kale katıntısının, Evliya Çelebi de Seyahatname'sinde de bahsedildiğini söylüyor Gündüz. Bölgenin UNESCO'nun Dünya Mirası Listesi'ne alınması için de çalışmalar yürütüldüğünü ve böylece bölge turizmine katkı sağlanacağını da belirtti.

Yorumlar (0)