Tarihi 6. yüzyıla dayanıyor: Tesadüfen keşfedildi

Nevşehir'de kayadan oyularak yapılan tarihi yamaç yerleşimi Kayaşehir'de, 2015'den bu yana temizlik faaliyetleri devam eden 186 metrelik tünel, önümüzdeki ayın ilk haftası itibarıyla turistleri ağırlayacak.

KÜLTÜR-SANAT 23.04.2022, 20:28
Tarihi 6. yüzyıla dayanıyor: Tesadüfen keşfedildi

Toplu Konut İdaresi Başkanlığı tarafından 2014 senesinde yürütülen kentsel dönüşüm faaliyetleri esnasında tesadüfen ortaya çıkarılan, senelerce süren restorasyon ve temizleme faaliyetlerinin akabinde bazı kısımları Temmuz 2020'de turizme açılan Kayaşehir'de yeni alanların keşfi devam ediyor.

Farklı bir tecrübe yaşayacaklar

Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından 3'üncü derece arkeolojik sit alanı olarak ilan edilen, içerisinde kayadan oyma kilise, odalar ve hayvan barınaklarının yer aldığı alanı ziyarette bulunanlar, kayadan oyma uzun tünellerden geçerek farklı tecrübe yaşayacak.

"Benzersiz bir turizm merkezi olacak"

Nevşehir Belediye Başkanı Mehmet Savran, basın mensuplarına, Kayaşehir'in 6. yüzyıldan günümüze değin yaşam izlerini barındıran bir alan olduğunu, ilerleyen dönemde önemli bir turizm destinasyon konumuna gelebileceğini kaydetti.

Alandaki faaliyetler devam ettikçe heyecan uyandıran yepyeni bulgularla karşılaşıldığını söyleyen Savran, şu ifadeleri kullandı:

"Kayaşehir'deki yeni keşifler genişliyor. Keşfedilmeye oldukça açık bir yer. İlerde bir yer altı kenti olacak. Ülke turizmine önemli katkılar sunacaktır. Kayaşehir tamamıyla ortaya çıktığında benzersiz bir turizm merkezi olacak."

"Çok farklı özelliklere sahip"

Alanda sürdürülen faaliyetlerden sorumlu arkeolog Semih İstanbulluoğlu ise geçmiş dönemlerde insanların yerleşim alanı olarak kullandığı Kayaşehir'in çok farklı özelliklere sahip olduğunu dile getirdi.

Kayaşehir'de ziyarete açık olan bölümler arasına dahil edilen tünelin turistlerin ilgisini çekeceğinden emin olduğunu kaydeden İstanbulluoğlu, bir insanın içerisinde rahat bir şekilde yürüyebileceği bir genişlikte olduğunu söyledi.

İstanbulluoğlu, "Burada 186 metre uzunluğunda bir su tüneli de var. Son yedi senedir açmaya başladığımız bir bölge. Tünelde güçlendirme çalışmaları yaptık. Turizm sezonunda insanlığın hizmetine açılacak." şeklinde konuştu. 

"Diğer yer altı kentlerinden farklı"

Tünelde statik ve ışıklandırma sorunlarını çözdüklerini belirten İstanbulluoğlu, şöyle devam etti:

"Artık hazır durumdayız. O zamanların ustaları ayakta alkışlanmayı hak ediyor. İnanılmaz bir çalışmayla karşı karşıyayız. Buralar yüzyıllar boyunca kullanılmış ve hiç bozulmamış. Yaklaşık olarak 30 işçiyle buradaki toprağı boşalttık. Burayı 'peribacasından kent' olarak adlandırıyoruz. İçerisinde binlerce oda bulunuyor. Diğer yer altı kentlerinde aşağıya doğru bir iniş var fakat burada yatay bir mimari tercih edilmiş."

Yorumlar (0)