Tarih, mozaiklerle Hatay ve Gaziantep’te aydınlatılıyor!

Gaziantep’te bulunan ve tarihin mozaiklerle aydınlatıldığı Zeugma Mozaik Müzesi ile bir diğer mozaikleriyle ünlü müze Hatay Arkeoloji Müzesi, göz kamaştırıcı eserleriyle dikkat çekiyor. Yerli ve yabancı ziyaretçilerini büyülü bir tarih yolculuğuna çıkaran müzeler, milattan sonra 2. ve 6. yüzyıllara ait mozaik eserleriyle ilgi çekiyor. Özellikle Hatay’da bulunan 1200 metrekarelik taban mozaiği ve Gaziantep’teki Çingene Kızı mozaiği dikkatleri üzerine çekiyor.

KÜLTÜR-SANAT 07.04.2021, 16:05 08.04.2021, 12:02
Tarih, mozaiklerle Hatay ve Gaziantep’te aydınlatılıyor!

Türkiye’de mozaik tarihi denince akla gelen ve göz kamaştırıcı eserlere sahip Gaziantep Zeugma Mozaik Müzesi ve Hatay Arkeoloji Müzesi, ziyaretçilerini eşsiz bir tarih yolculuğuna çıkarıyor. Bünyelerinde bulundurdukları ilginç mozaik eserlerle görkemli bir havaya sahip müzeler, tarihe ışık tutuyorlar. Hatay’da yıllardır yapılan arkeolojik kazılarla, kentin binlerce medeniyete ev sahipliği yaptığı belirlenmişti. Kazılar sonucunda ortaya çıkan mozaik eserler ise, 1948 yılında açılıp 2014 yılında yeni bir mekana taşınan Hatay Arkeoloji ve Necmi Asfuroğlu Arkeoloji müzelerinde sergileniyor.

Hatay Arkeoloji Müzesi ve Necmi Asfuroğlu Arkeoloji Müzesi, ilgi çekiyor

Özellikle mozaik eserler 2. ve 6. yüzyıllara ait oldukları belirlenirken, eserler de ait oldukları dönemden izler taşıyorlar. Hatay Arkeoloji Müzesi, bünyesinde çok büyük bir mozaik koleksiyonunu da barındırıyor.  Bünyesinde 1200 metrekarelik bir alana sahip tek parçalık taban mozaiğini bulunduran Necmi Asfuroğlu Arkeoloji Müzesi, geçtiğimiz yıl açılmıştı. Milattan sonra 6. Yüzyıla tarihlendirilen taban mozaiğinin, "kamu alanı" olarak kullanıldığı biliniyor.


Yurtdışında da ses getiren eserler, zamanında yaşanan depremlere bile dayanarak günümüze ulaşmış durumda. Ayrıca Türkiye’de ilk kez olan müze-otel konseptinin de Necmi Asfuroğlu Arkeoloji Müzesi’ne ait olduğu biliniyor. Bu konsept ayrıca, Ankara Rahmi M. Koç Müzesi’nde de mevcut. Necmi Asfuroğlu Arkeoloji Müzesi’nin bugüne kadar 25 bin ziyaretçiyi gezdirdiği, Hatay Arkeoloji Müzesi’nin ise yılda 250 bin kişi tarafından ziyaret edildiği belirtiliyor.

Zeugma Mozaik Müzesi, Gaziantep’in gözbebeği olmaya devam ediyor

Gaziantep’te bulunan ve kültür-sanat severlerin Antep şehrindeki gözbebeği mekanlarından olan Zeugma Mozaik Müzesi, ziyaretçilerini büyülü bir mozaik yolculuğuna çıkarıyor. Bizans ve Roma dönemlerine ait mozaiklerin ilgi çektiği büyülü müze, Fırat Nehri kenarında yer alıyor. Kazı çalışmalarında elde edilmiş birçok değerli mozaiğe ev sahipliği yapan büyülü müze, 30 bin metrekarelik bir alana kuruldu. Binası ise Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülü’ne değer görülen Zeugma Mozaik Müzesi, Türkiye’nin "Mona Lisa'sı" olarak adlandırılan Çingene Kızı mozaiğini de bünyesinde sergiliyor.52 yılın ardından Amerika Birleşik Devletleri’nde Türkiye'ye iade edilen büyülü dev eser, dikkat çekiyor.



Roma döneminde savaş tanrısı olarak bilinen Mars'ın heykeli de müzenin ilgi çeken eserleri arasında bulunuyor. Gaziantep’in Şehitkamil ilçesinde bulunan müzede ayrıca sütunlar, heykeller, çeşmeler ve farklı mimarı yapılar da bulunuyor. 2011 yılında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla açılan müzenin A bloğunda Roma, B bloğunda ise Bizans dönemine ait eserler bulunuyor. 2019 yılında 350 bin ziyaretçi tarafından ziyaret edilen Zeugma Mozaik Müzesi, 2020 yılında salgın nedeniyle 90 bin ziyaretçide kaldı. Büyülü müze, 2021 yılının ilk 3 ayında ise 15 bin turist tarafından ziyaret edildi.

Yorumlar (0)